Как да се научим на самоконтрол вкъщи?

Как да се научим на самоконтрол вкъщи?

Самоконтролът не е просто част от социалната програма в училище, той е важен за цялото семейство. Да научим децата на самоконтрол вкъщи е много важно, защото когато те растат с възрастни, които умело владеят себе си, те също развиват способността да се владеят. От изключително значение е както за родителите, така и за възпитателите и учителите да разберат връзката между движение – осъзнатост – самоконтрол – изпълнение.

Цели семейства и учебни класове стават стресирани и не могат да са така продуктивни, хармонични и успешни както биха искали. В същото време единственото, което се изисква е малко повече движение и мисъл, за да се развие осъзнатост и самоконтрол. Винаги, когато приложите контрол над себе си вие автоматично започвате да използвате по-високи мисловни нива на мозъка. За да направите това вие трябва да познавате ТЯЛОТО си и да се грижите за него.

Игри и вземане на участие са ключови за малките деца при развиването на самоконтрол вкъщи и в училище

Руският психолог Лев Виготски вярва, че целевите ролеви игри и вземането на участие в планирани действия са основния ключ към развиването на самоконтрол в ранните години. Неговата философия стъпва на най-модерните невро-психологични изследвания за развитието на самоконтрола и изпълнението при децата.

Виготски смята, че родителите трябва да включват своите деца винаги, когато правят планове. Този подход с предвидливост изгражда една целева, осъзната активност. Най-добре е когато родителите правят списък за пазар, плануват различни събития да въвеждат децата си в това и да ги подканват да участват и да задават въпроси.

Също така той подкрепя родителите в игри с различни роли, в които да показват на децата как с помощта на играта да се справят с ежедневните дейности. Докато децата се преструват на “доктор”, “учител” или “продавач-консултант”, те развиват своя самоконтрол избирайки и контролирайки поведението си във всяка една роля.

Как да подхранваме уменията за самоконтрол у дома

Начините да приучаваме на себевладеене у дома са следните:

  • Ежедневни навици – да въведем, да обясним и да се придържаме към ежедневна програма за лягане, игри, време за телевизия, за хранене и т.н. Помогнете на децата си да развият тези навици, за да могат да се организират. Например нагласете аларма 5 минути преди времето за лягане – когато детето ви чуе звънеца, то ще знае, че е време да си измие зъбите. Създайте визуални графици с табла с картинки за домашните навици на децата.
  • Игри – те помагат на всички ни и освен, че децата развиват самоконтрол, те развиват и по-добра връзка с родителите си. Игрите подхранват основите на самоосъзнаването и уменията за контрол като учене, споделяне, центриране и търпение. Също така всички форми на игра и движение развиват гъвкавост, добро здравословно състояние, проприоцептивно съзнание, добра ретикуларна система (за обработка и подбор на сензорната информация), добър фокус и обхват на вниманието, самоконтрол, координация, добра ориентация, умение за социализиране и още много умения.
  • Почивка, размисъл и грижа за себе си – това е навик в 3 стъпки, който, подхранван от родителите и редовно прилаган, ще развие осъзнатост и способност за саморегулация. Саморегулацията е физическо умение и трябва да бъде развивана като такова. Ние често сме толкова погълнати от училищните задачи, че забравяме да се погрижим за собственото си благополучие – може да се наложи да се фокусирате и върху стратегии за грижа за самите вас.
  • Повече отразяване и по-малко управление – когато родителите назовават това, което виждат в детското поведение и емоционално състояние, както и когато дават на детето начини, по които да се справи с тях, това помага на детето да усеща и да управлява това, което се случва в тялото му, да се учи да използва начини да се погрижи за себе си и да се справи. От своя страна това изгражда добро самочувствие и увереност.

Регулирайте, а после обучавайте! Това е изключително важно да се запомни. Учениците трябва първо да практикуват уменията за емоционален контрол, за да са готови да се учат.

За да разберем връзката между движение – осъзнатост – самоконтрол – изпълнение е нужно, да подобрим качеството на живота на семейството и ранното обучение на децата си, защото там лежи основата на благополучието, доброто физическо и емоционално здраве и образователните постижения.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Източник:https://www.yourtherapysource.com