Развитие на фината моторика при подрастващи и тийнейджъри

Развитие на фината моторика при подрастващи и тийнейджъри

Всеизвестен факт е, че децата се развиват и се превръщат в подрастващи и тийнейджъри, независимо от това дали ни харесва или не. С напредването на възрастта става все по-трудно да ги накараме да работят върху развитието фините си двигателни умения. Много от дейностите, които се препоръчват на децата и помагат за развитието на фината моторика, могат да бъдат предизвикателство за тийнейджърите.

За щастие има много дейности, в които ще им помогнат да развият фините двигателни умения, с които се сблъскват голяма част от днешните младежи. Въпреки, че тези дейности няма да отговарят на потребностите на всички надяваме се, ще откриете няколко поне, които може вашите любими да пробват.

Оригами

Изработването на самолети от хартия или оригами включва сгъване, усукване, обръщане и обработване на хартия с ръце. Има безброй книги и видеоклипове в YouTube както за изработката на хартиени самолети, така и за оригами. Дори създаването на известната “старомодна гадателка от хартия” може да допринесе за работата върху мускулите, докато я създават, а след това има и допълнителна полза от движенията на пръстите, докато тя „разказва“ съдбата.

Рисуване и оцветяване

оцветяванеОцветяването е приятно и успокояващо действие, което има допълнителната полза за фината моторика. В наши дни има няколко вида книги за оцветяване за големи, които тийнейджърите могат да използват за да оцветяват, без да се чувстват прекалено големи за това. Оцветяване по номер може да осигури няколко часа забавление и да накара тийнейджърите да създадат нещо, което да покажат с гордост.

Магически трикове

фокусиМагическите трикове предоставят умение, което децата могат да използват по-късно в живота като забавление сред приятелите и семейството си. Много магически трикове включват бързо приплъзване на ръката, за да заблудят публиката.

Жонглиране

Хвърлянето и улавянето на предмети включват няколко мускула на ръката, които работят заедно в синхрон. Когато жонглирате, трябва да можете да правите това с няколко обекта едновременно. С това действие се работи както върху координацията ръка-око, така и върху фината моторика. Да се ​​научиш да жонглираш отнема време и упражнения, но действа ентусиазиращо и вдъхновяващо, след като бъде усвоено.

Свирене на музикален инструмент

свиренеСвиренето на музикални инструменти има много предимства, включително самодисциплина, укрепване на умствения капацитет, умения за слушане и фина моторика. Почти всички инструменти включват някаква форма на координация и движение на ръцете. Струнните и духовите инструменти са отлични за увеличаване на вашата ръчна сръчност и укрепване на мускулите на пръстите.

Изработване на макети и модели

Изработването и оцветяването на макети изискват време и търпение, но крайният резултат може да бъде изключително вълнуващ. Когато избирате модели, не забравяйте да погледнете размера на парчетата, за да се уверите, че те са подходящ размер, за желания вид макета. Не забравяйте да започнете с начинаещите комплекти, които имат по-големи парчета и с които е по-лесно да работите, преди да преминете към по-сложните.

Изработване на бижута и гривни

гривниМъниста, работа с тел или плетенето са различни начини, с които можете да направите гривни или други бижута. Плетенето на гривни от конци за бродиране и изработване на ширити, са чудесни начини да оползотворите времето си докато сте в колата например. Има няколко книги и видеоклипове за различни техники за изработване на гривни.

Домакинска работа

Домакинските задължения не са непременно забавен начин да се работи върху фината моторика, но това е още една причина за вашето дете или тийнейджър да помогнат в къщата. Дейности като миене на съдове, измиване на прозорци и огледала, сгъване на пране, окомплектоване на чорапи включват малките мускули на ръката. Тези дейности включват също движения като усукване и завъртане на китките и предмишниците.

Пъзели

пъзелиСглобяването на пъзел е много удовлетворяващо занимание. Работата с малките части на пъзела е полезна за развиване на леки мускулни движения. Няма правило, което казва, че пъзела трябва да се сглоби наведнъж. Някои семейства оставят един пъзел за редене на кухненската си маса, така че всеки, който има няколко свободни минути, може да седне и да работи по него.

Настолни игри и игри с карти

Всичко, което може да се направи по начин подобен на игра, който не изглежда като работа, винаги е най-лесният начин да накарате вашето дете или тийнейджър да участва в него. Настолните игри и игрите с карти са идеални за това. Използването на заровете, фигурите и картите в игрите включва всички движения на фините мускули в ръката. Разбъркването и раздаването на карти има много движения, които са от полза за развитието на фината моторика. Докато си подобряват уменията, те могат да учат различни трикове с карти. Играта на настолни игри може да бъде чудесен начин да се свържете с децата си.

Писане

Калиграфското писане се върща на мода! Има книги и учебни видеоклипове в изобилие за различни методи за ръчно форматиране на текстове. Има дори инструкции как да направите фантастични надписи с маркери на Crayola! Практикуването на тези методи може да бъде хитър начин да накарате детето си да пише текстове по начин, който може да му харесва. Като допълнителен бонус, тези практики обикновено дават инструкции за правилното изписване на букви (пр. отгоре-> надолу, отляво-> отдясно).


Занаяти

Много традиционни занаяти като шиене, плетене на една кука, започват да се завръщат. Други като френско плетене, кръстосани шевове, шиене с игла са толкова популярни, че все още са лесно достъпни в много занаятчийски магазини. Всички тези дейности изискват фини движения на ръцете. За начинаещи много специализирани магазини разполагат с пълни комплекти, които имат всичко необходимо за практикуване на занаята. Вземете вашето дете или тийнейджър, дайте му бюджет и го оставете да избере проекта, който би искало да направи. Всичко това ще допринесе то действително да го завърши.

Готвене и печене

Печенето и готвенето са точно като тесто за игра за големи деца с предимството, че може да го изядете после. Прекарването на време в кухнята, разглеждане на книгите с рецепти, намиране на необходимите им съставки, изваждане на оборудването, от което се нуждаят, измерване на съставките и създаване на техния кулинарен шедьовър, изискват различни фини и по-груби двигателни движения. Помислете само за всички движения на ръцете, китките и пръстите, участващи в нарязване, измерване, изливане, смесване, разбиване и разбъркване. Плюс това, един признак на добър готвач е този, който почиства след себе си.

Грижа за външния вид

Това е възрастта, в която много деца започват да се грижат за външния си вид. Въпреки, че от вас като родител зависи колко искате да насърчите децата да отделят време за коса, грим и сутрешни приготовления, имайте предвид, че това са чудесни начини за работа върху фината моторика. Помислете как използвате пръстите си, за да измиете лицето си или да измиете косата си с шампоан. Оформянето на косата, особено ако имате дълга коса, може да бъде отлично упражнение за пръстите ви. Да се ​​научите как да правите различни прически като кок, френска плитка, конска опашка или изискан грим отново включва фини движения на пръстите и китките.

Котешка люлка

„Котешка люлка“ всъщност е една от най-старите известни игри в света. Тя включва използването на ръцете и пръстите ви за превръщането на обикновени струни (опъната връвчица) в различни форми. Двама души, редувайки се с помощта на пръстите си, контролират струната, което води до правене на различни форми. Има няколко книги, уеб сайтове и видеоклипове в YouTube, които да ви инструктират и научат как да играете „Котешка люлка“.

Дървообработване

Инструменти, необходими за обработка на дърво, предоставят възможности за разнообразни мускулни движения докато ги използвате. Помислете за усукващото движение и натиск, необходими за завинтване на винт с отвертка, например. При забиване на пирон, трябва да го фиксирате с една ръка, докато започнете да забивате, а след това да използвате другата с чука, за да го приковете леко няколко пъти, преди да можете да го пуснете и да ударите пирона с повече сила. С помощта на молив и линийка или измервателна лента можете да начертаете линиите на изрязване върху дървото. Това са само няколко от различните възможности, които дървообработването предоставя за укрепване на фините двигателни мускули на пръстите, ръцете, китките и предмишниците.

Търсене на думи, кръстословици, судоку и лабиринти

Тези дейности с писалка и хартия са чудесна алтернатива на това винаги да посягаме към електронно устройство, докато си почиваме. Всички тези дейности изискват да държим химикалка или молив и да правим малки движения с него. Обикалянето с химикалка около дума за търсене на друга дума, кара ръката да направи по-голямо движение, отколкото обикновено е необходимо за писане.

Писането на букви и цифри в малки кутии за кръстословици или судоку изисква да контролираме размера на почерка си. Проследяването на пътя през лабиринт, около различните ъгли и криви позволява по-дълга работа с химикалката. Всички тези дейности имат допълнителен бонус за работа върху някои умения за критично мислене, докато практикуваме фина моторика и си почивате.

Източник:https://www.garfortheducation.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Боряна Михайлова