Отглеждане на деца в многоезична среда

Отглеждане на деца в многоезична среда

Съществуват два основни модела за отглеждане на деца в многоезична среда – един човек-един език и наследственият език, който се говори само вкъщи.

 • Най-добрият начин да помогнем на децата си да имат обширен речник на езици, различни от родния, е винаги да използваме тези езици, когато разговаряме с тях.
 • Можем да подпомогнем многоезичното или двуезичното развитие чрез игра, участие в културно-масови дейности, както и във всекидневни домашни дейности.

За отглеждането на многоезични или двуезични деца
Ако вие и/или партньорът ви говорите на език, различен от родния, вероятно бихте искали децата ви да го знаят. Отглеждането на многоезични или двуезични деца има много предимства. Например, това може да подобри комуникацията и връзките с вашите по-близки и по-далечни роднини.

Най-добрият начин да помогнете на децата си да имат богат речник на езици, различни от родния, е винаги да използвате тези езици с тях, особено докато са още малки.

Един човек-един език
Ако вие и партньорът ви имате различни родни езици, тогава моделът един човек-един език за подпомагане на многоезичието или двуезичието би проработил. Например, ако вашият роден език е български, а този на партньора ви – английски, вие трябва да говорите с тях на български, а партньорът ви – на английски.

Този модел може да работи с повече от един език, различен от български, всеки от вас ще говори на родния си език с децата, когато сте вкъщи.

В идеалния случай, вие и двамата разбирате родния език на другия, така че никой от вас не изпада в неведение, когато другият партньор говори на децата на родния си език.

Наследственият език, който се говори вкъщи
Ако и двамата с партньора ви говорите един и същ наследствен език, може да решите да го използвате вкъщи, заедно с цялото семейство.

Пример: Вие и вашият партньор имате слухови увреждания, но отглеждате деца, които чуват нормално. Децата ви могат да научат жестомимичния език вкъщи, а български – сред нормално чуващи хора.

Моделът на наследствения език означава, че вашите деца често слушат, говорят и използват този език, тъй като всички в семейството го използват. С напредване на възрастта децата може да са по-малко склонни да говорят с вас на език, различен от български. Добре е да продължите да използвате вашия език, дори ако децата все по-често ви отговарят на български.

Отглеждане на многоезични и двуезични деца: съвети

Ето някои практически съвети за подпомагане на многоезичното или двуезичното развитие на децата.

Игри и забавления

 • Четете и разказвайте истории на Вашия език и насърчавайте децата си да се присъединят. Използвайте специални костюми и бъдете креативни!
 • Играйте игри на вашия език, особено такива, фокусирани върху езика, като ‘Шпиониране’,‘Бинго‘, ‘Кой съм аз?’, а също и игри развиващи паметта.
 • Пейте песни, танцувайте и пускайте музика на вашия език. Децата обичат музиката, а мелодията е чудесен начин да им помогнете да запомнят.
 • Потърсете приложения за игри на думи на вашия език и ги играйте заедно.


Културно-масови дейности

 • Потърсете училища, центрове за грижи за деца или многоезични и двуезични програми, които подпомагат използването на вашия език от децата ви.
 • Организирайте игри с други деца, които говорят същия наследствен език.
 • Ако е възможно, посетете държави, където хората го говорят. Това може да повиши интереса на детето към културата, както и способността да говори на вашия език.
 • Вземете от библиотеката CD-та, DVD-та, книжки с картинки, художествена литература и списания на вашия език.
 • Помислете за дейности, които вие и детето ви можете да вършите заедно, за да се възползвате от културното наследство и идентичност на вашето семейство. Например
 • Денят на хармонията се чества широко в Австралия през март всяка година.


Вкъщи

 • Слушайте радио програми на вашия език, включително популярни музикални програми и канали за тийнейджъри.
 • Ако имате семейство и приятели, които живеят в чужбина, бихте могли да насърчите децата си да се свържат с тях посредством видео съобщения или онлайн.
 • Помислете от какво се интересуват децата ви – например футбол, музика, телевизионни предавания, готварство и т.н. Опитайте да включите своя език в тези интереси.
 • Например, можете да намерите тяхна любима рецепта или типична рецепта от вашата родина и да я приготвите заедно, като използвате само вашия език.
 • Гледайте филми или спорт на вашия език – например чрез сателитна телевизия или онлайн.
 • Помогнете на по-големите си деца или тийнейджъри да намерят безопасни, базирани на интереси онлайн общности на други езици. Само не забравяйте за безопасността в интернет за децата и тийнейджърите.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Валентина Иванова
Източник: https://raisingchildren.net.au