Как звуците на природата се отразяват на благосъстоянието ви

Как звуците на природата се отразяват на благосъстоянието ви

Проучване открива, че слушането на птици и вода може да намали стреса и подобри настроението.

Изследователите отдавна знаят, че има ползи от това да си сред природата. Живеенето около дървета може да е един от факторите за дълголетие. Разходките в гората спомагат за доброто настроение. Стоенето около вода може да има положителен ефект над доброто здравословно състояние.

Но не само това, което виждате прави промяната. Ново проучване открива, че звуците на природата могат също да имат ползи.
Група учени от Съединените щати и Канада решили да изследват влиянието на природата, използвайки ушите си вместо очите.

„Нашият изследователски екип изучава звучността на околната среда от вече няколко години, но не от гледната точка на негативното влияние на звуковото замърсяване.“ – Рейчъл Бъкстан, една от водещите авторки и докторанти в Департамента на университет Карлтън по биология в Отава, Канада, споделя с Treehugger.

„Въпреки че съм орнитолог (изучаващ птиците) и избягващ външния свят човек, винаги съм била любопитна за другата страна на нещата – какво е полезното влияние от звуците на природата?“
Това, че е експерт по птици допълнително стимулира интереса ѝ.
„Повечето птици разпознават различните видове себеподобни по звуците, които издават, в допълнение слушането на пеещи птици и вятъра, брулещ листата, е в центъра на опознаването на природата.“ казва тя.

„Има множество доказателства, че прекарването на време в природата е благоприятно за нашето здраве – но обичайно това проучване се прави от визуална гледна точка (короните на дърветата и други критерии за зеленина), но ние бяхме любопитни каква е ролята на звуците, които чуваме в тези пространства.“

За тяхното изследване, публикувано в журнала за Открития на Националната академия на науките, Бъкстан и нейният екип открили три дузини проучвания, които изследвали здравословните ползи от природните звуци. Само 18 от тях имали достатъчно информация за мета-анализи.

Някои от примерите в проучванията докладвали за намаляване на болка, спад в стреса, подобряване на настроението и по-добра когнитивна функция.
Предвид тези резултати те започнали да слушат аудио записи от 251 места от 68 национални парка в Съединените щати.

„Открихме много зони в парковете, които въздействат положително на здравето – местности с изолирани природни звуци и много малка намеса от шум.“, казва Бъкстан. „По-вероятно е парковете, които са по-посещавани или близо до градски райони да са изпълнени с шумове. Това означава, че много от посетителите не успяват да се възползват от здравословните ползи, които предоставят по-тихите райони.“

Местата с най-естествени звуци и най-малко засегнати от антропогенните (създаден от хората, включително и от пътища, и от въздушния транспорт) шумове се намират в Аляска, Хавай и в северозападните части на Тихия океан, всички са далеч от урбанизираните местности. Само три локации с високо ниво на природни звуци и нисък шум се намират на около 100 км. от населени райони.
Въпреки, че създаденият от човека шум се чува през по-голямата част от времето в териториите, намиращи се близо до градовете, птиците все още се чуват около 60% от времето, а звуци от географските елементи като вятър и дъжд около 19% от времето.

 

Звуците не са равнопоставени

 

Изследователите разбират, че не всички природни звуци носят еднакви ползи. Например, те откриват, че звукът от вода има най-голямо влияние над подобряването на настроението и здравословното състояние, докато звукът от птици понижава стреса и раздразнението.

Звуците от птици и вода са чути повече от 23% от времето в националните паркове от записаните зони.

„Важността на водните звуци може да се свърза и с неизменната роля на водата за съществуването на човека, също както и способността на продължителния ѝ звук да прикрива шума.“ пишат изследователите, отделяйки внимание и на това, че често водата се използва и край забележителности, за да замаскира шума, правейки градските паркове по-приятни.

Интригуващо е, че Бъкстан разкрива, че има доказателства, че природните звуци имат повече ползи отколкото тишината. Съществуват и аргументи, свидетелстващи че по-голямото разнообразие на звуци – много видове пеещи птици съпоставени с един вид птица – има повече ползи.

„Също така, много интересен резултат беше и това, че слушането на природни звуци с шум от пътя има повече ползи отколкото слушането само на шума.“ казва тя. „Даже и в града, въпреки че ползите не са същите, както от тиха среда с много звуци от природата, при наличие на шум като фон, слушането на природния звук все пак предоставя някои ползи за здравето ни.“

Тези открития се появяват в момент, когато толкова много хора прекарват време навън и се борят с повишения стрес.

„По толкова много начини пандемията изтъкна важността на природата за нашето здраве. С намаляването на трафика по време на карантината, много хора се свързаха със звучността на природата по изцяло нов начин – забелязвайки отпускащите звуци на пеещите птици през прозореца си. Колко забележително е това, че те също така са и полезни за здравето ни.“ казва Бъкстан.

„Следващият път, когато посещавате любимия си парк, затворете очите си – поемете всичките звуци: пеещите птици, вятърът брулещ листата в дърветата. Тези звуци са красиви, те са вдъхновяващи, а се оказва и че полезни за нашето здраве. Тези прелестни звуци и местата, които можем да посетим, за да ги опознаем заслужават нашата защита.“

Източник: threehugger.com

Превод за Център за детско развитие„Малки чудеса“: Александра Атанасова