Колко са важни физическите упражненията за децата

Колко са важни физическите упражненията за децата

Никога не е прекалено рано да започнете да учите децата на това, колко са важни движението и упражненията, защото активният начин на живот може да се превърне в навик за цял живот. Учителите и родителите могат да помогнат, като насърчат децата да се движат повече вкъщи и в училище.


Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) препоръчват за децата 60 минути физическа активност всеки ден. Ако смятате, че децата нямат време за това или че предпочитат да играят видео игри, не сте сами.

Колко са важни упражненията за децата

Знаете ли, че редовната физическа активност при децата и младежите може да допринесе за подобряване на кардиореспираторното здраве, за изграждане на здрави кости и мускули, за контрол над теглото, за намаляване на симптомите на тревожност и депресия и за намаляване на риска от развиване на различни заболявания?

Това означава, че движението и простите физически занимания могат със сигурност да подпомогнат здравословното развитие на децата. Важно е родителите и учителите да предоставят на младите хора голямо разнообразие от забавни възможности и подкрепа за участието им в различни, подходящи за възрастта им, физически активности.

10 ползи от физическата активност при децата

10. Подобряват общото физическо състояние на децата;

9. Упражняват двигателни умения;

8. Заниманията със спорт дават възможност за здравословно съревнование;

7. Повишават самочувствието;

6. Физическата активност с приятели подпомага социализацията;

5. Намаляват риска от затлъстяването;

4. Подобряват настроението;

3. Помагат за постигането на самоосъзнатост и самоконтрол;

2. Насърчават поставянето и постигането на цели;

1. Стимулират мозъка – ползите от физическата активност включват подобряване на когнитивните умения (изпълнителни функции, обхват на вниманието, памет и вербално разбиране), по-добри оценки на тестовете, двигателно планиране и контрол върху импулсите.

Колко физическа активност се препоръчва?

Центровете за превенция и контрол на заболяванията дават следните препоръки за деца в училищна възраст:

Аеробни упражнения: По-голямата част от упражненията на ден трябва да са аеробна физическа активност или с умерена, или с висока интензивност, като поне 3 пъти в седмицата трябва да включват упражнения с висока интензивност.

Силови упражнения: Поне 3 пъти в седмицата трябва да се включват силови упражнения като част от дневната физическа активност на децата и младежите.

Упражнения, укрепващи костната система: Поне 3 пъти в седмицата трябва да се включват упражнения, укрепващи костната система.

Имате нужда от помощни материали, за да насърчите децата да се движат?

Ако се нуждаете от помощни материали, за да насърчите децата да се движат, следните помагала могат да ви бъдат полезни в училище и вкъщи:

25 упражнения за билатерална координация (https://www.yourtherapysource.com/product/25-bilateral-coordination-exercises/) – Изтеглете тези таблици с упражнения за билатерална координация, включващи QR кодове с линкове към видеа, демонстриращи упражненията. Включена е и листовка, обясняваща билатералната координация.

Забавлявайте се с почивка за мозъка (https://www.yourtherapysource.com/product/roll-some-fun/) Помагалото е допълнено и включва 30 занимания за почивка на мозъка, които ще изгонят скуката, не изискват предварителна подготовка, развиват визуалните и сензорни двигателни умения и са забавни. Всяко занимание може да се изпълнява индивидуално или в група, в малки или големи пространства!

Упражнения за в класната стая и вкъщи (https://www.yourtherapysource.com/product/exercises-for-the-classroom/) Това е комплект от 5 плаката, които да насърчат учениците да правят прости физически упражнения. Можете да ги намерите за изтегляне в електронен вариант или като печатни плакати.

Изследванията показват, че кратките аеробни серии могат да помогнат на децата при развиването на когнитивна гъвкавост, самоосъзнатост и самоконтрол, добро поведение и академични постижения!

Този електронен комплект от Аеробни кардио упражнения за малки пространства (https://www.yourtherapysource.com/product/cardio-aerobic-exercises-for-small-spaces/) включва 15 страници с аеробни упражнения, включително QR кодове с линкове към анимирани видеа, демонстриращи всяко упражнение.


Източник: https://www.yourtherapysource.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Яна Желева