Как да подготвите близнаците си за предучилищно обучение в детската градина

Как да подготвите близнаците си за предучилищно обучение в детската градина

Идеята, че за вашите малки близнаци ще отделят по няколко часа на ден в предучилищна група, далеч от родителите си, братята и сестрите си и даже може би отделени един от друг, може да бъде голяма промяна за всички, включени в процеса. Ако близнаците ви вече са прекарвали време в детски център, промяната може би няма да е толкова драматична, сравнено с промяната при деца, за които са се грижили само у дома или в много малки групи. Нашето поколение можеше и да е посещава и да не посещава предучилищна група. Днес обаче, образователните експерти са на мнение, че предучилищният опит може да помогне на децата да учат по-ефективно, когато дойде време за следващата стъпка. Става въпрос за забавна и отпускаща предучилищна атмосфера, а не за някакъв строг академичен курс на обучение! Тригодишните обикновено вземат участие в два или три полудни седмично, докато четиригодишните могат да участват в три или четири полудни седмично*.


Бел. ред. *Това касае американската образователна система. В България предучилищното обучение е задължително от 5-годишна възраст, като още на 4 години ( в трета група в детската градина) се определя като първа предучилищна група.

Няколко месеца преди започване на предучилищните занимания ще искате даа подготвите близнаците за това преживяване. Проучете различни опции във вашия район. Обществените библиотеки/читалища често предоставят час за приказки или креативни сесии за всяка малка възрастова група. Час за приказки би бил чудесен начин близнаците ви да упражнят участието тихо в група докато слушат приказка/история. Близнаците може да са свикнали с близкия физически контакт един с друг – но те трябва да се научат, че може да не се чувстват толкова комфортно с другите хора около тях.

Друг начин да подготвяте близнаците си за предучилищна група е да посещавате обществените училища и игрища във вашия район след учебните им часове. Опознайте разнообразните паркове около дома ви по пътя, за да бъдат тези пътешествия интересни. Вашите близнаци ще се забавляват с различни видове оборудване и ще се чувстват доста комфортно на тяхната предучилищна площадка за игра, когато дойде това време. Вашите близнаци също така ще натрупат малко опит, срещайки се и играейки с други деца на площадката за игра.

Огледайте се за предложенията занимания и спортове. Винаги питайте дали предлагат намаление за близнаци! Футболът е чудесен избор на занимание и за двата пола, с който момче и момиче близнаци могат да се забавляват. За да улесните прехода, ако вашите близнаци са в една и съща група, те могат да са си опора един на друг, когато родителите не са около тях. На тези занимания моите момчета близнаци винаги бяха толкова ентусиазирани, от това, че ще намерят нови играчки за забавление и нямаха нищо против факта, че мама за малко ще ги остави. Въпреки това, моите очи се насълзяваха първите пъти, и не знаех дали се чувствам по-добре или по-зле заради факта, че момчетата не плачеха, когато се разделяхме.С малко подобна практика, всички вие ще бъдете подготвени и плавно ще направите скока към предучилищното обучение.

Много родители на близнаци се чудят дали да изпратят техните близнаци в една и съща група в предучилищната или да ги разделят в две различни групи. Ако вашата детска градина е малка, може и да нямате избор, защото всички 3-годишни ще трябва да са заедно в една единствена група. Ако обаче има две отделни групи, ще трябва да решите коя е по-добрата стратегия за вашето семейство.

За конкретната ситуация във вашето семейство, за вас трябва да е ясно дали ще дадете децата в една и съща група или ще ги разделите в две различни групи. Ние знаехме, че нашите еднояйчни синове близнаци изглеждат толкова еднакви, че учителите и другите ученици ще се объркват често кой кой е. Не искахме синовете ни през цялото време да чуват въпроса: „Ти кой от двамата си?“. Исках да вниманието да не е върху това колко еднакви изглеждат като близнаци, а да дам възможност да покажат на другите какви са те като личности, като индивидуални хора. Като допълнение си мислех, че с малко практика на ходене в отделни групи в предучилищната, преходът към посещаването на отделни класове в училище в горните курсове ще е малко по-лесен.

Въпросът за записването на близнаци в клас в момента е много обсъждан, като много семейства смятат, че техните близнаци ще се справят по-добре в училище, ако са в един клас. Тези семейства спорят, че семейството, а не училището трябва да вземат финалното решение по този въпрос. Появяват се нови разпоредби в някои щати (в САЩ), които дават финалната дума на семействата, дали близнаците да бъдат записани в един и същ или в различни класове. Всяко семейство трябва да прецени собствената си ситуация и да вземе най-доброто решение за тях. Някои семейства са установили, че ако децата са заедно в ранните години, това им помага за по-лесното евентуално разделяне в по-горните класове.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елия Атанасова
Източник: https://www.healthychildren.org