Обуй му чорапче! Съвети за обуване на обувки и чорапи

Обуй му чорапче! Съвети за обуване на обувки и чорапи

Самостоятелното обуване на обувки и чорапи често пъти е натоварващ ритуал както за децата, така и за родителите им. Не само, че показва зараждаща се независимост в способността на мъниците да се обслужват сами, но същевременно полага основата на планирането, на поредността и на по-сложни умения в грижата за себе си и в игрите. Чрез придобиване на умения за самообслужване, самостоятелно или като имитират някой възрастен, децата усвояват основите на планирането и изпълнението на задачи като поредица от действия.

Някои фактори може да затруднят обуването/събуването на обувки и чорапи при децата, такива са: слаба сила на пръстчетата, за да боравят с предметите; неумение да планират и подреждат последователността на действията си; липса на интерес към придобиване на самостоятелност в грижата за себе си.

Независимо пред какви предизвикателства сте изправени, тези съвети биха спестили на семейството ви известни мъки.

Съветите, които помагат на децата да овладеят обуването/събуването на обувки, включват:

Подготовка

  • Големи чорапи: Използвайте чорапки, които са малко по-големи или по-разтегливи, тъй като се слагат по-лесно.
  • Цветни пети: Заложете на чорапи с пети в различен цвят като визуално указание къде трябва да застане петата на крачето (често най-трудната за уцелване част).
  • Обувки с велкро лепенки: Използвайте обувки с велкро лепенки или с ластик, а не с връзки или закопчалки.
  • Правилна стойка: Позиционирайте детето в ъгъла на стаята или го подпрете на нещо, така че и двете ръце да са свободни за да боравят с предметите, вместо да се налага да се придържа изправено и така да разполага само с една ръка. Тази поза също така позволява на детето да изпъне краката си напред и да си нахлузи обувките, вместо да се извива легнало на земята, което допълнително усложнява задачата.

Препоръчителен ред за събуване на обувки и чорапи:

  • Да се научи първо да си изхлузва обувките (техниката варира в зависимост от вида на обувката).
  • След това как да сваля чорапите. Ако дърпането от страната на пръстите не помага, да си мушне палците в чорапчето и да дърпа към петата.

Препоръчителен ред за обуване на обувки и чорапи:

Първо: Уверете се, че чорапчето е обърнато с лицето нагоре, съберете го в началото и го поставете върху пръстчетата на детето. Помолете го да дърпа към петата, като цветната пета трябва да е горе-долу на мястото си, преди да започне да дърпа нагоре към глезена. Нека да използва едновременно и двете си ръце.

Следваща стъпка: Поставете чорапа на земята пред детето, с цветната пета надолу или под по-голямата част от чорапа. Подканете детето да го сложи върху пръстите си и след това нагоре към глезена, за да се падне петата на правилното място. Чак след това да продължи да дърпа нагоре. За децата е много по-трудно да нагласят петата в последствие, ако чорапите вече са качени около глезена.

Picture1Ако нито един от тези съвети не помага във вашия случай, тогава може да пробвате чорапи с дръжки за хващане от двете страни.

Споделете кое работи при вас и весело обличане!

Източник: Kidsense.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Милена Балтова