Енергията, възприемана през ушите ни: Защо високите и ниските честоти влияят на поведение, емоция, говор и език

Енергията, възприемана през ушите ни: Защо високите и ниските честоти влияят на поведение, емоция, говор и език

Във всяка съблекалня на света, независимо за кой спорт става дума, гърми музика преди големия двубой. Тя „напомпва“ атлетите да дадат най-доброто от себе си. Това не се случва само на психологическа основа. Има физическа част на тялото, която участва в процеса. Същата тази част е активна, когато сме умърлушени и изморени, но после, когато отидем на фитнес и се упражняваме, се изпълваме отново с енергия. Коя е тази част на тялото? Ухото.


Енергията, възприемана през ушите ни

„Слабо известен факт е, че ухото трансформира стимули от околната среда в енергия. Ухото е генератор за нервната система и мозъка. Преддверието (vestibulum), част от ухото, която допринася за чуването, не само възприема сигнали и ги праща към мозъка, но също трансформира движенията на тялото в енергия. Преддверието праща съобщения на мозъка, които биват преработени в енергия. 50% от енергията, от която мозъкът има нужда, за да функционира оптимално, идва от тези телесни усещания, които се канализират през преддверието.

Високочестотни звуци

Високите честоти са храна за мозъка. Те го изпълват с енергия, стимулират го, правят го по-буден, и му позволяват да се фокусира и помни. Голяма роля за енергията играе ушния охлюв (cochlea). Клетките на космите на ухото са „разпределени нарядко за нискочестотни звуци, но са многобройни за високочестотната зона. Дори само големият брой клетки, възприемащи високи честоти, може да обясни защо те зареждат мозъка повече от нискочестотните звуци.

Нискочестотни звуци

Частта от ухото, наречена sacculus (равновесната част в преддверието на ухото има две кожни торбички – sacculus и utriculus) реагира на звук в нискочестотната зона. Всеки звук с ниска честота, като рок музика или рап ни кара да искаме да се движим. Звукът предизвиква движение и така допринася за нашето ниво на енергия. Характерно е, че прекалено много нискочестотни звуци могат да ни изтощят. Слушайки рок, течността в полуокръжните канали в преддверието започва да реагира и ние се поддаваме на ритъма. Ако това продължи, може да попаднем в състояние на транс.“

Нискочестотните звуци всъщност са използвани от лидери, които искат да манипулират или да промиват мозъка на хората. Всичките основни речи на Адолф Хитлер са изнесени след много барабанене, което да постави хората в хипнотичен транс! Заради тези опасности е хубаво да сме внимателни за типовете честоти и да ги балансираме, така че да получим оптималното количество енергия, по същия начин, както следим калориите си. Пример за добър баланс е военният марш. Там се смесват нискочестотни звуци (барабани), които поощряват войниците да се движат, но също ги уморяват, и високочестотни звуци (тромпети), които стимулират мозъка и му дават енергия, така че войниците да маршируват по-дълго.

Като съчетаем тези ниски и високи честоти в музикотерапия, проблемното поведение намалява, вниманието/фокусът се подобряват, информацията се запазва, координацията и балансът също се подобряват.

Ушите, Енергията и Ученето

Като цяло, ще е по-добре за нас, когато има балансирано съчетание на ниски и високи честоти. Поради важността на този баланс, е хубаво да има различни видове звуци и в класната стая. Трябва да има тихо време, време за работа в група и време за работа с музика. Тази практика е нормална за началното училище, но по-трудно се поддържа в горните класове, заради липса на време.

Също така, учениците трябва да могат да се раздвижат поне веднъж на час. Ако не го правят, това е 50% загуба на енергия. После ще се чувстват уморени и няма да могат или няма да искат да внимават. Потърсете учител, който позволява гъвкава подредба в класната стая, така че учениците да бъдат не само ангажирани, но и да могат да се движат. Подсигурете, че учителят в началното училище се грижи да има време за физическа дейност. Учениците в горните класове често имат часове по цял ден. Потърсете учители, които се стараят да раздвижват децата, като отделят време за презентации или групова работа.

И последно, много е важно учениците да говорят. Говоренето стимулира ушите ни, а по този начин и мозъка ни. Когато говорим чуваме гласа си така сякаш другите ни говорят. Говоренето стимулира ушния охлюв и ушното преддверие, давайки енергия на мозъка ни. Това собствено производство на енергия е не по-различно от случаите, в които пеем или държим реч. Известен факт е, че оперните певци не могат да заспят веднага след изпълнение, защото са толкова заредени от собствения си глас, че се чувстват будни и изпълнени с живот.

Водете хубави разговори на вечеря. Уверете се, че учениците говорят помежду си по време на почивки и в паузите между часовете. Ако сте учител, наблегнете на презентациите и груповата работа в по-трудните часове на деня (след обяд, в края на деня), за да помогнете на учениците да произведат енергия. Нека храним мозъка на нашите деца, използвайки движение и звуци.


Източник: https://ilslearningcorner.com

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“ : Силвия Ц.