14 песни, които описват тези 5 класически симптома на посттравматичен стрес

14 песни, които описват тези 5 класически симптома на посттравматичен стрес

Въпреки че музиката не е „лекарство“ за психически разстройства, като например при посттравматичен стрес (ПТС), тя много често би могла да опише какво е да се живее с тях. В желанието си да разберем кои песни характеризират живота със симптомите на ПТС, се обърнахме към различни хора, за да споделят песни, които представят техните преживявания, свързани с 5 класически симптома на ПТС: панически атаки, свръхбдителност, инсомния, нежелани ретроспекции и емоционална притъпеност. В допълнение към предложените песни сме добавили обяснения за всеки симптом, за да може да споделите написаното с близките си и те да получат по-добро разбиране.

Панически атаки

Паническата атака е внезапно настъпване на страх или дискомфорт, който продължава няколко минути и обикновено включва симптоми като трудност при дишане, туптящо сърце, потене, замаяност, втрисане и гадене.

“Don’t Let Me Get Me” на Pink

„Моят глас се чува като писък по време на паник атаки и започвам да обвинявам себе си за всичко, което ми се е случило и което чувствам в момента. Свързвам се с текста: ,,Аз съм най-големия си враг…don’t let me get me”“. – Кара Д.

“Avalanche” на Flyleaf

„Кара хората да разберат, че танцувам из лавина от емоции и вътрешни борби и имам нужда да се боря с това сама“. – Кейтлин Д.

“The Day I Tried to Live” by Soundgarden

„Изискват се качествени слушалки за истинско преживяване на тази песен, тъй като има интересно миксиране на звуци и употреба на стерео. Те улавят усещането за дезориентация, която всъщност е животът с панически атаки. Текстът, който всъщност не е за живота с ПТС и паниката, изразява разочарование и отчуждение, а това наистина се свързва с начина, по който се чувствам – особено по отношение на трудността човек да приеме себе си в този враждебен свят.“ – Рич А.

Свръхбдителност

Свръхбдителността е симптом на ПТС, характеризиран с постоянно състояние на бдителност с цел откриване на потенциални заплахи. Обикновено свръхбдителността е отзвук от травматично преживяване.

“Speed of Pain” на Marilyn Manson

„Тази песен е наситена със свръхбдителност. Текстът носи всички конотации на инсомния, натрапчиви спомени, невъзможност човек да функционира или да се наслаждава на различни неща и по ирония на съдбата прекарване на всеки ден в капан на някой перверзен „Омагьосан ден“, докато различни възможности се изплъзват и няма начин за бягство.“ – Аманда Б.

“Sound of Madness” на Shinedown

„Звучи като „лудост“, изглежда като хаос, чувства се като война. Всеки ден, всеки момент, без изключение, аз наблюдавам през обектива на заплахата.“ – Сара Х.

“Control” на Halsey

„Разхождах се празен наоколо часове наред,
подскачах при най-малкия звук,
не можех да понасям човека в мен,
обърнах всички огледала наоколо.“

,,Имам ПТС заради сексуално насилие в детството си. Този текст винаги навява спомени у мен и ме афектира.“ – Амбър Л.

Инсомния

Инсомнията е симптом, който се характеризира с изключителна трудност за някого да заспи или да остане заспал. Хора, които страдат от ПТС и имат кошмари, могат да се борят с инсомния.

“Unwell” на Matchbox Twenty

„Тази песен ми крещи всичко, с което свързвам ПТС. Аз не съм „луда“, но понякога се чувствам така… Често изглеждам или се държа така. Говоря си сама в съня си – често, молейки се на някаква свръхсила да ме остави да си почина поне една вечер. Една вечер да се почувствам като себе си. Това, което аз бях преди ПТС.“ – Тара С.

“Aberdeen” на Cage the Elephant

„Не е непременно заради текста, заради цялостния тон е. Толкова много копнеж и тревога. Веднъж казах на приятел: „Ако има песен, която да описва как звучи да си в главата ми, то това ще е тя.““ – Хилъри У.

“Afraid of the Dark” на Beyond the Black

„Защото чувствам, че мрака в мен отразява мракът около мен, когато се опитвам да спя. Мракът в мен понякога е прекалено страшен, за да се боря с него.“ – Руби А.

Нежелани ретроспекции

Типична ПТС ретроспекция е характеризирана с внезапно начало на повторно преживяване на травматично събитие в живота на човек. Нежеланите ретроспекции могат да включват преживяване на картини или звуци, които са присъствали по време на травматичното събитие. Пример за това са чуване на гласа на нападателя или звук от скърцащи гуми.

“Hurricane” на I Prevail

„Тази песен е точното обяснение за това какво е чувството, когато се появи ретроспекция и какви са болката и объркване, съпровождащи този момент. За мен е утешително да има песен, която описва с думи това, което чувствам, а не мога да опиша сам.“ – Кейти С.

“Fall Away” на Twenty One Pilots

„Резюмира как започвам да се чувствам, когато тези емоции се появят на повърхността. Имам еднакви ретроспекции вече 25 години и все още се плаша как те се появяват отникъде.“ – Джена К.

“Crawling” на Linkin Park

„Пълзя в кожата си,
тези рани не зарастват.
Страхът е как падам.
Обърквайки кое е истината.“

„Напомня ми за времето, когато не бях диагностициран с ПТС и бях най-зле. Беше много трудно да преминавам през дните. Исках да изляза от кожата си. Ретроспекциите бяха толкова живи, че можех да ги объркам с реалността… Не можех да спя и се страхувах от това заради ретроспекциите и кошмарите.“ – Тейлър Р.

Емоционална притъпеност

Емоционалната притъпеност е състояние, в което човек се чувства „празен“, сякаш всякакви емоционални резерви са изчерпани. Хора с ПТС, които се чувстват така могат да се чувстват дистанцирани от останалите и да нямат желание да извършват дейности, на които някога са се наслаждавали.

“One Last Breath” by Creed

„Отчаяно се опитвам да се държа за неща, които ме карат да се чувствам в безопасност, но накрая винаги се чувствам вцепенен. „Моля те ела сега, мисля че пропадам/ държа се за всичко, което мисля, че е безопасно…““ – Жанет Б.

“Cleaning Out My Closet” by Eminem

„Начинът, по който той описва своята майка е сякаш описание на моята майка. Имам ПТС заради травма от детството и голяма причина за това е моята майка и нейният проблем с наркотиците.“ – Франчилия Б.


Източник: https://themighty.com

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Яна Митрова