5 подходящи спорта за деца, които имат затруднения с моторните умения

5 подходящи спорта за деца, които имат затруднения с моторните умения

Ако детето ви се бори с проблеми в двигателните умения, може би ви се струва, че отборните спортове са твърде предизвикателни, за да бъде част от тях. Но дори когато децата изпитват затруднения с баланса, координацията и други аспекти на движението, те все още могат да се насладят на множеството предимства на спорта.

 

Плуване

Плуването е забавно и не изисква някои от грубите моторни или фини двигателни умения, както много други спортове. Освен това, всъщност може да помогне в преодоляването на проблеми с движението. Плуването помага да се подобри мускулният тонус, да се развият координацията и балансът. Изследванията показват, че може също така да подобри речта. Друго предимство: тъй като това е индивидуален спорт, децата могат да се развиват със собственото си темпо.

Бойни изкуства

Бойните изкуства могат да бъдат по-трудни за деца с проблеми с грубите моторни движения в началото. В същото време, карате, таекуондо и джудо се преподават по много плавен и структуриран начин. Децата изграждат умения постепенно. И докато постигат нови нива на умения си, те са награждавани с различен цвят колан (пояс), който отразява успеха им. Това може да подхрани увереността.

Лека атлетика

Бягането може да не изглежда като логичен избор за деца, които се борят с проблеми в двигателните умения – пистата може да бъде предизвикателство, но и стимулатор за уменията на деца с проблеми с двигателното планиране и грубата моторика. Въпреки че има отборни събития, бягането е по-скоро индивидуален спорт, което дава възможност на децата да се развиват със свое собствено темпо.

Футбол

Ако детето ви наистина иска да опита отборни спортове, футболът може да бъде една от най-добрите възможности. Децата, които се борят с проблеми с двигателните умения, могат да се справят добре с ролята на защитници. Защитните играчи имат малко повече време да планират движенията си, а тяхната роля не е фокусирана върху бягане, ритане и отбелязване на голове. Ако успеят да блокират изстрела/паса, да отнемат топката или да я изритат извън опасност, те са си свършили работата.

Фехтовка

Фехтовката използва уникална комбинация от умения за движение. Децата използват фина моторика за боравене с шпагата и груба моторика при работата с краката и бързите движения. В началото децата работят върху баланса и координацията. Те, също така, се фокусират върху развитието на концентрация и умения за планиране.

Основни изводи:

  • Децата, които се борят с проблеми с двигателните умения, могат да извлекат ползи от спорта.
  • Има редица спортове, които подкрепят развитието на грубата моторика при деца, които срещат трудности в тази област.
  • Не изключвайте автоматично спортове, които изглеждат предизвикателни, дайте възможност на детето да наблюдава и избере своя групов или индивидуален спорт.

Източник: https://www.understood.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Силвана Спасова