Не позволявайте вашият лош ден да се превърне в кошмарна вечер за цялото семейство

Не позволявайте вашият лош ден да се превърне в кошмарна вечер за цялото семейство

Този баща, по професия изпълнителен директор, споделя, че често се прибирал вкъщи в лошо настроение.

Когато стресът от работата започне да оказва негативно въздействие върху семейството ви, замислете се върху съвета на Кейси Греъм, баща и изпълнителен директор в голяма компания.

Години наред, лидерът на Грейви, базирана в Джорджия, предлагаща услуги за клиентско обслужване и възстановяване на плащания, пренасял лошото си настроение от офиса вкъщи. Бил рязък с децата си, депресиран, емоционално дистанциран и леко “на ръба”. Още по-зле, очаквал от семейството си да се справят с това и да проявяват разбиране, признава в свой пост в известна социална мрежа.

Поведението му се променило, когато се замислил какви ще станат децата му като възрастни.

Запитах се:
1. Искам ли синът ми да порасне емоционално нестабилен, защото никога не е знаел в какво настроение ще се прибере баща му?
2. Бих ли искал дъщеря ми да се примирява с подобно отношение от страна на бъдещия й съпруг?
3. Заслужава ли съпругата ми да получава огризки от вниманието ми, защото съм изгубил сделка този ден?

Когато осъзнал въздействието, което действията му имат, му се свил стомахът.
От тогава Кейси прави няколко неща, за да не позволи на тревогите в работата да помрачат времето със съпругата и децата му.

За щастие съветите му са много простички и всички работещи родители биха могли да ги прилагат:

1. Слушам музика по пътя за вкъщи, не провеждам разговори по телефона.

2. Когато стигна вкъщи, си казвам в колата на глас: ‘Аз съм татко, а не изпълнителен директор.’
3. Усмихвам се на влизане в дома ми.

4. По време на вечерята задавам въпроси.

5. Не съм 100 % идеален, но се опитвам…

В коментарите под поста му, други работещи родители казват, че са припознали себе си в думите му и споделят своите стратегии за задържане на негативното настроение от лошия си ден.

“Поемам си дълбоко дъх, спирам се и си казвам: ‘Днес, този миг, точно както сега, ще бъде само веднъж. Моментът, в който видя „моите момичета“ (както наричам съпругата и двете ми дъщери) е най-важният от целия ми ден. Стегни се, обичай, бъди благодарен и бъди там, защото това е най-малкото, което те заслужават.’”, пише един потребител.

“Огромни количества благодарност и емпатия към семейството ми, които ми помогнаха да не съм такъв сърдитко и да съм по-ангажиран. Поздравявам те за твоята уязвимост и успех,” добавя друг.

Една майка отговаря, “Със сигурност не бих искала децата ми да страдат от напредъка в професионалното ми развитие. Слагам телефона си в някой шкаф за времето от вечерята до лягане, за да не вижда никой как екранът на телефона ми постоянно светва!”
Както постът на Кейси ни напомня, изключително важно е да моделираме добро поведение пред партньора и децата си. Даже и през деня да сме имали неприятности, трябва да се опитаме да бъдем по-добри свои версии за близките си.


Източник и снимка:https://www.workingmother.com

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Милена Балтова