Използване на естествените последици като метод за възпитание

Използване на естествените последици като метод за възпитание

Може да бъде трудно да оставите детето си да направи лош избор, но да му позволите да сбърка, може да го научи на важния урок да приема естествените последици като резултат от своите действия.

Не е нужно да насаждате естествени последици. Вместо това просто трябва да се отдръпнете и да оставите детето да изпита последствията от грешките си.

 

Примери за естествени последици

 

Има много възможности, в които да решите да позволите на детето си да се изправи срещу естествените последици от своите действия.

Ето няколко примера за начините, по които родителите могат да направят естествените последици ефективни:

 

  • Позволете на 10-годишно дете да излезе навън без шапка в хладен ден (стига да не е опасно студено). Естествена последица от това ще бъде, че на детето ще му стане студено.
  • Позволете на 15-годишно дете да определи собственото си време за лягане. Естествената последица от това да остане будено до твърде късно е, че ще бъде уморено на следващата сутрин.
  • Позволете на 9-годишно дете да остави една от играчките си на площадката. Естествената последица от липсата на отговорност е, че играчката му може да не бъде там на следващия ден.
  • Позволете на 12-годишно дете да похарчи парите си веднага щом ги получи. Естествената последица е, че ще остане без пари и няма да може да си позволи нищо повече.
  • Позволете на 7-годишно дете да лъже докато играе с брат си/сестра си. Естествената последица е, че брат му/сестра му повече няма да играе с него.

 

На какво ни учат естествените последици

 

Родители, които искат да защитават децата си от всичко, ги щадят и от естествените последици. Следователно децата им нямат възможност да се изправят след неуспех или да се научат как да се справят с грешките си.

Много от тях не разбират причините зад правилата на родителите си. Вместо да научи: „Трябва да нося яке, защото навън е студено“, едно дете може да заключи: „Трябва да нося яке, защото майка ми ме кара да го правя“.

Естествените последици подготвят децата за живота на възрастен като ги учат, че има последствия от техните избори.

Децата се научават да свързват своите действия с последици, когато им е позволено да научат какви са евентуалните последици от тяхното поведение.

Естествените последици също създават здравословни умения за решаване на проблеми. Ако детето ви е излязло навън без яке вечерта и му е било студено, днес ще е по-вероятно да се замисли какво може да направи, за да не се повтори това.

Освен това ще можете да избегнете битката за власт, когато се отдръпнете и оставите детето си да следва собствените си идеи. Няма да е нужно да спорите защо не трябва да прави нещо и не е нужно да настоявате, че прави лош избор.

Говорете често за естествени последици. Обяснете на детето си, че ако открадне, хората няма да му се доверяват. Или, ако се държи зле, никой няма да иска да му бъде приятел. Това са преките последици, които ще произтичат от избора му.

 

Кога да използвате естествени последици

 

Използвайте умерено метода на естествените последици. Обмислете внимателно как те ще повлияят на вашето дете и ще допринесат за цялостния му опит. Понякога отнемането на привилегии или наказанието е по-ефективно.

Естествените последици не действат добре при по-малките деца. В предучилищна възраст и началното училище на децата им липсва способността да разберат, че последиците са пряк резултат от тяхното поведение.

Ако оставите 4-годишно дете да избере собственото си време за лягане, то вероятно няма да разбере, че е уморено, защото е останало предната вечер будно до късно. Освен ако не разбира причините и последиците, няма вероятност да избере по-ранно лягане в бъдеще.

Уверете се, че детето ви е в състояние да разпознае връзката и след това да приложи този урок към бъдещото му поведение. Повечето тийнейджъри трябва да могат да разберат как поведението им е довело до последствия.

 

Кога да избягвате метода на естествените последици

 

Естествените последици трябва да се използват само когато това е безопасно. Не позволявайте на детето си да докосва гореща печка, за да му „дадете урок“. Може да се нарани сериозно.

Когато има потенциален проблем с безопасността, намесете се преди детето ви да сгреши. Обяснете защо поведението му е неприемливо и когато е необходимо, следвайте с логични последици.

Естествените последици трябва да се използват, за да се научат децата да правят по-добри избори в бъдеще, а не да ги карат да страдат заради грешките, които вече са направили. Затова, преди да позволите да се случат естествени последици, уверете се, че детето ви ще може безопасно да научи житейски урок.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Цветкова