Проблеми с управлението на емоциите при децата

Проблеми с управлението на емоциите при децата

Бърз съвет 1

Отдалечете се.
Ако сте потиснати от силната емоция или изтощени от поведението, отдалечете се за кратко от него (стига всички да са в безопасност).

Бърз съвет 2

Говорете със спокоен глас.
Избягвайте да показвате емоции или да влизате в тона на децата. Опитайте се да запазите гласа си стабилен и спокоен, дори ако те крещят.

Бърз съвет 3

Назовете поведението и емоцията.
По време на разгорещените моменти децата може да не осъзнават как се държат. Бъдете конкретни: „Оплакваш се вече повече от час“ или „Изглеждаш много тъжен.

Бърз съвет 4

Запазете разговорите за по-късно.
Не се опитвайте да провеждате сериозна дискусия, когато децата са разстроени. Изчакайте, докато те започнат малко повече да се контролират и да могат да ви „чуят“. Обяснете какво сте видели и ги помолете да споделят какво според тях се е случило и как са се чувствали.


Не е необичайно децата в предучилищна възраст да избухват в сълзи, когато „развалят“ рисунката си. Повечето 10-годишни деца обаче не биха го направили. Обикновено те имат по-голяма способност да управляват емоциите си.

Някои деца обаче се борят с управлението на емоциите дори когато пораснат. Те продължават да избухват или да се разстройват прекалено, когато нещо се обърка. Или съответно да изпадат в лошо настроение, което продължава дълго време.

Понякога тези предизвикателства може да са свързани със зрелостта. Стресът и тревожността също могат да играят роля. Но най-често срещана причина са проблемите със самоконтрола.
Децата, които трудно се справят с емоциите, не се борят само с отрицателните такива. Те могат да бъдат завладени и от чувства на радост или очакване. Някои от тях се превъзбуждат прекалено много от социални дейности или други събития.

Разровете се по-дълбоко.

Какви са признаците за проблеми с управлението на емоциите?

Често е ясно кога децата трудно управляват емоциите си. Те плачат, изпадат в истерия или дори стават агресивни.
Но някои признаци не са толкова очевидни. Например, децата може:

– Бързо да се разочароват и отказват

– Да се притесняват твърде много или твърде дълго за незначителни неща

– Често се чувстват наранени, неразбрани или като жертви

– Трудно се освобождават от неща, които ги разстройват

Защо се случва

Децата трудно се справят с емоциите по различни причини. Причините може да са стрес и проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия. Децата, които са преживели травма, също могат да изпитват трудности.

Много често децата със ADHD (Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието) имат проблеми с управлението на емоциите. ADHD е проблем с изпълнителната функция – група от умствени умения, която включва самоконтрола.

Много деца със ADHD се справят по-добре с управлението на емоциите с течение на времето. Но ADHD е състояние, което продължава цял живот, и някои имат проблеми с него и в тийнейджърските и младежките си години.

Следващи стъпки

Има много начини да помогнете на деца, които имат проблеми с овладяването на емоциите. Добър вариант за първа стъпка е семействата и учителите да общуват и споделят информация за това, което виждат. Родителите и детегледачите е добре да разговарят и с лекаря на детето.


Източник: https://www.understood.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова