Най-подходящата нагласа за родители на деца със силно изразена воля и силно емоционални деца

Най-подходящата нагласа за родители на деца със силно изразена воля и силно емоционални деца

Научете две жизнено важни неща, за моментите когато ви е трудно да бъдете родители на деца със силно изявена воля и силно емоционални деца, които ще променят живота на вашето дете.
Никога няма да забравя разтърсващото пътуване с влак през ягодовото поле преди три години. Беше ясен слънчев ден, аз и двете ми момичета бяхме приключили със събирането на ягоди, но вагонът, който щеше да ни прибере до местния магазин така и не дойде.

О ужас, трябваше да чакаме.
Нали знаете как чакането е нещо ужасяващо за някои родители? Тези от вас, които отглеждат дете със силно изразена воля или дете със силна емоционална напрегнатост – досещате се за какво говоря.

Преди да завърша мисълта си моето 3-годишно дете беше хукнало да навлиза в забранена територия на съседния ягодов ред, търсейки най-големите и най-дълбоките кални локви, в които можеше да накаля ботушите си. След като я задържах за около минута, се обърнах да видя 5-годишната ми дъщеря цялата в червени петна от глава до пети. Тя беше решила да не спази правилото „поръчай преди да консумираш, докато събираш ягоди“. Паниката в мен нарастваше, опитвах се да игнорирам осъдителните погледи и взирането (и смеха) около мен, когато ми хрумна една много позната мисъл.“Защо винаги е толкова трудно?”

Някои деца са много по-лесни за отглеждане
Две години по-късно щяхме да видим как изглежда животът от другата страна. Роди ни се малко момченце и още твърдя, че нашия тридневен престой в болницата беше най-спокойната ваканция някога.

Това малко 3-годишно момче ми напомня, че преди да слезем на улицата трябва да се хванем за ръце, за да сме в безопасност. Той е като възрастен мъж в тялото на дете.

Той буквално прави всичко, което поискам от него и ако се опита да се съпротиви едно малко вербално потвърждение е всичко, от което се нуждае. Все още, аз и съпругът ми се смайваме всеки божи ден.

Преминаването през света на детството просто е по-лесно за него.

Да бъдеш родител на дете със силно изразена воля или напрегнато дете

Откакто второто ни дете се настани в матката ми, тя не спря да мърда или да издава звук. Само за секунда се опитайте да разберете какво означава това за един родител.

Е, ще ви кажа, изключително изтощаващо е.

Това дете пресече повече натоварени улици преди вторият си рожден ден, отколкото един шофьор на Nascar.

Тя изпита метафоричната природа на израза “висене от полюлей” на 18 месеца (да, тя наистина се провеси на един полюлей над една бар маса).

Това дете рискува. Това дете е любопитно, умно и енергично. Това дете изяде своята торта за първият си рожден ден като пич (това изобщо може ли да съществува като изречение?). Отглеждането на това невероятно дете ни изтощава.

Доктор Пери Глас обобщава тази динамика брилянтно в неговата статия в New York Times

“Всяко дете е различна задача – за всички нас това е наистина весело.”

Трудността е да повярваме колко различни могат да бъдат задачите. Сред обхвата на нормално развитите деца някои родители имат далеч по-трудна задача от останалите:Повече тежка работа, по-малко признателност, повече публично засрамване. Понякога се усеща като голямата не обсъждана тайна на педиатрията – и на родителството.”

Е защо някои деца са по-трудни за отглеждане?

Естествено, че има множество причини децата да са такива каквито са, но нека се съсредоточим над трите основни причини за целите на тази статия.

1. Характер
Всички сме чували за нещото наречено характер, нали? Затова как голяма част от личността и характера на нашето дете са зададени от самото начало? Как характеристики като ниво на активност, адаптивност и напрежение са в основата, преди „лошото родителство“ да бъде фактор.

Някои деца идват на този свят с необходимост да се трудят повече във всекидневните си задачки като например отиването от парка до колата. При отглеждането на дете със силна воля, нещата започват да се разясняват, когато научим повече за темпераментните състояния.

2. Разлики в развитието
Пътят на развитие на едно дете, често не е точно предопределен и някои деца го преживяват по-тежко. Има 5 различни области, в които децата могат временно да забавят развитието си, докато познавателните, социални и емоционални умения, и добри/негативни подвижни способности не се наблюдават лесно от случаен човек, те драстично оказват влияние в много аспекти от всекидневният живот на едно дете.

Първи пример за това е развитието на изпълнителните функциониращи умения. Изпълнително функциониране е често използван термин за неврологично-базирани умения на умствен контрол и саморегулиране. За да обобщим – това са всички умения, от които се нуждае едно дете, за да може да се държи цивилизовано.

Последните статистики сочат, че почти 1 на 10 деца показват забавяне в изпълнителното функциониране по време на училищните си години, но какво означава това за справянето на детето със заобикалящия го свят.

Означава, че те ще имат проблем с постепенното организиране на техните мисли и поведение, превръщайки се в емоционално претоварени. Те имат затруднения със справянето с всекидневните изисквания на дома и училището.

3. Промени в психическото здраве
Можем ли всички да признаем, че повечето от нас са имали изпитания свързани с психическото ни здраве през живота? Ако не искаме да си го признаем, то статистиките ще го направят вместо нас. Някои деца са родени с предрасположение към симптоми на тревога или нестабилни поведения, всички, от които съществуват в спектър, афектиращ едно дете по начини различни от другите.
Дете с тревожност ще срещне по-голяма трудност да се фокусира, да контролира емоциите си и да се приспособи към всекидневните задачи на едно детство.

Силата на перспективата в родителството на дете със силно изразена воля или емоционално напрегнато детe. Имах просветляващ момент по време на нашето вагонно пътешествие от ягодовито поле. Случи се докато си седях и поне 5 минути гледах друга майка с нейните две деца, седейки спокойно в същия вагон и знаете ли какво още? Те дори не си проговориха.

Те не гледаха наоколо, не се опитваха да се покатерят до горната част на вагона. Те не влачеха пръчки в калта, нито имаха сила да смачкат ягодите преди да платят.Живеехме в два различни свята.

Поглеждайки към моето двегодишно, което се опитваше да се покатери и да изяде всяка ягода във вагона и ми хрумна. Това не е свързано с мен. Това не беше свързано с моето родителство, моето самосъжаление или завистта към другите родители, които според мен отглеждаха спокойни деца. Това не се отнасяше за очакванията ми свързани с това как ще изглежда родителството. Това се отнасяше за отглеждането на дете.

То беше за позволяването на моето уникално дете да има нейна собствена история за това коя е тя в този свят. Осъзнах там и тогава, че ако аз не се науча да приемам и да оценявам напрегнатостта и силната воля на моето дете кой щеше го направи ?

Заклех се да правя две неща занапред.
Първото беше, че ще се опитам да запомня и оценя, че света се нуждае от всички типове хора (и между другото децата също са хора). Аз съм наистина развълнувана да видя планините, които моите две момичета ще преместят през техният живот.
С тяхната безкрайна енергия, неспособност да чуят думата “не” и безграничната решителност те имат капацитета да създадат промяна, където може би е нямало да има.
Също нямам търпение да видя прекрасните подаръци, които моят позитивен син ще даде на света. Не чрез решителност и сила, но с търпение , нежност и неговата силно успокояваща енергия.

Много хора ще кажат, че трето дете ще доведе до повече стрес , а ето той се оказа успокояваща и стабилизираща сила в нашето семейство още от деня, в който се роди.
Второто нещо, което си обещах беше, че винаги ще помогам на всяко едно от децата ми, колкото и да са различни да се превърнат в най-добрите свои версии. Ще се радвам да научавам за техните силни и слаби страни в опит да ги подкрепят да развиват силните си страни. Много е важно да отразявам техните силни страни обратно към тях, помагайки им да опознаят себе си по-добре в процеса.

Няма съмнение, че като родители ние всички преминаваме през собствени и различни приключения, но настъпва моментът, в който нашите пътища се преплитат. Ние всички се опитваме да отгледаме нашите необикновени деца по начин, по-който те заслужават, опитвайки се да правим светът малко по-добър по време на този процес. На финала предимствата към всички наши деца ще бъдат безценни.

Източник: https://parentswithconfidence.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Петър Петров
Редакция: Валентина Кърчева