Опасностите от прекалено голям натиск върху децата

Опасностите от прекалено голям натиск върху децата

Много родители искат да помогнат на децата си да бъдат възможно най-добрите. Въпреки това, някои родители поставят децата си под прекалено голям натиск да се представят добре. Ако децата са под такъв силен натиск може да има сериозни последици за тях.


Обобщение:

Проучване от 2013 г. на изследователския център „Pew“ установи, че 64% от американците казват, че родителите не оказват достатъчен натиск върху децата да се представят добре в училище. Децата могат да не са толкова склонни да се представят по най-добрия начин, ако не получат достатъчно натиск родители си.


Някои деца обаче могат да бъдат подложени на прекалено голям натиск. Някои възрастните също имат притеснения, че децата днес „вече не могат да бъдат деца“, защото са подложени на натиск и се очаква постоянно да се представят добре – например да влязат в най-престижните училища или да получат най-добрите стипендии.

Училището не е единственото нещо, заради което родителите оказват натиск върху децата. Родителите също могат имат високи очаквания от децата си да се представят добре в спорт, музика, театър или други дейности.

Родителите с високи изисквания/очаквания могат да настояват децата им да тренират постоянно и да се представят добре на състезания.

Родителите имат различни мнения и подходи за насърчаване на децата си. Въпреки че големите очаквания могат да бъдат здравословни, оказването на постоянен натиск върху децата може да бъде вредно. Когато детето има чувството, че всяка домашна работа ще изгради или провали бъдещето му или че всеки футболен мач може да определи дали ще получи стипендия за колеж, този натиск може да има негативни последици.

Кога това става вредно

Децата, които чувстват, че са под огромен натиск да се представят добре от родители и възрастни, могат да изпитват последици в множество области на живота си, от психическото здраве до съня им. Ето само няколко от последиците от поставянето на децата под прекалено голям натиск да се представят добре.

  • По-високи риск от психични заболявания. Децата, които се чувстват сякаш са под постоянен натиск, могат да изпитват постоянно безпокойство. Високите нива на стрес също могат да поставят децата в по-голям риск от развитие на депресия или други психични заболявания.
  • По-висок риск от наранявания. Спортистите, които изпитват силен натиск, могат да продължат да играят въпреки наранявания. Пренебрегването на болката или връщането към спорта, преди да е излекувана контузия, може да доведе до трайни последици.
  • По-голяма вероятност за измама. Когато фокусът е върху постиженията, а не върху ученето, децата са по-склонни да мамят. Независимо дали става въпрос за малко дете, което поглежда отговора на съученик на тест, или студент, който плаща на някого да напише курсовата му работа, измамата е често срещана сред децата, които изпитват натиск да се представят добре.
  • Отказ от участие. Когато децата смятат, че целта е винаги да „бъдат най-добрите“, е възможно да не искат да участват, когато смятат, че няма да блестят. Дете, което не е най-бързият бегач, може да спре да играе футбол, а дете, което не е най-добрият певец в групата, може да спре да спре да пее в нея. За съжаление, това означава, че децата няма да се възползват от възможностите да подобрят своите умения.
  • Проблеми със самочувствието. Подтикването на децата към превъзходство може да навреди на самочувствието им. Постоянният стрес за изпълнение пречи на формирането на идентичността на децата и ги кара да се чувстват сякаш не са достатъчно добри – или дори че никога няма да бъдат достатъчно добри.
  • Лишаване от сън. Децата, които изпитват постоянен натиск да се представят добре в училище, може да остават да учат до късно и да не получават достатъчно сън.

Какво може да направите

Има някои неща, които можете да направите като родител, за да помогнете на детето си, без да оказвате твърде голям натиск върху него.

  • Насърчавайте детето си да дава всичко от себе си. Фокусирайте се върху процеса, а не върху крайния резултат.
  • Ако осъзнаете, че оказвате прекалено голям натиск върху детето си, запитайте се защо тяхното представяне, резултат от тест или успех са важни за вас.
  • Говорете с детето си за спорта / задачата / представянето, по което работят. Оставете настрана чувствата си, за да дадете възможност на детето си да изрази своите. Давайки възможност то да бъде видяно и чуто, ще го насърчи, вместо да го накара да се почувства, че ви е разочаровало.

Източник:https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Полина Йончева