Финландските деца не се учат да четат в детската градина, но това не им пречи да се справят страхотно

Финландските деца не се учат да четат в детската градина, но това не им пречи да се справят страхотно

Училищата и детските градини в скандинавската държава дават предимство на играта в ранната фаза на образованието.

В САЩ от детските градини се очаква да поставят солидна основа за грамотността на децата. Това не е така във Финландия, където, в началото на обучението, децата основно играят, а после безпроблемно напредват в усвояването на умения за четене и писане.

Тим Уолкър, писател и учител в Хелзинки, проучва финландските училища в статия, публикувана в The Atlantic. Там децата започват предучилищна подготовка на 6 и игровите занимания с творчески характер се предпочитат пред дейности, при които детето седи на чин, като четенето и писането. В два примера, посочени от Уолкър, педагозите създават реалистично-изглеждаща количка за сладолед или насърчават децата да издигнат крепостни стени за игра.

„Играта е ефективен начин за учене“,

обяснява Ариа-Сиско Холапа от Финландския Национален Борд на Образованието, „Mоже да използваме играта така, че децата да учат с удоволствие.“

Началният фокус върху играта не изглежда да пречи на децата да бъдат ограмотени в следващите фази на образованието. Според проучване на Станфордския университет, във Финландия обществото е едно от най-грамотните в света, като 94 % от децата, които стартират гимназиалното си образование на 16 или 17, завършват от три до 4-годишна програма и успешно се дипломират. Според тестове и оценки от Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), финландската образователна система е сред първите пет в света.

Това не означава, че четенето е забранено във финландската предучилищна подготовка. Ако преценят, учителите могат да го включат в програмата, след среща с родителите на всяко дете, в която да обсъдят дали е подходящо и да подготвят индивидуален учебен план.

От една страна Уолкър признава, че Финландия има предимството да е една от държавите с най-ниско ниво на бедност на децата, заради което е трудно друга страна да постигне същия успех в ранното образование. В същото време, той цитира научни изследвания, които твърдят, че в дългосрочен план не е голямо предимство за децата, ако са научени да четат още в детската градина.

В статията си за The Atlantic и в блога си Научено от Финландия Уолкър разглежда разликите между финландските и щатските училища, където е преподавал в последните две години. През януари той информира за обещаваща финландска инициатива за физически упражнения. В друга история от миналата година Уолкър изследва финландската практика на децата и учителите да се дават 15-минутни почивки на всеки час, за да се социализират, играят и отпочинат.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Силвия Ц.
Редактор: Милена Божинова
Източник и снимка: https://www.huffpost.com