Стартира група за родители на деца с увреждания

Стартира група за родители на деца с увреждания

Тази група е създадена за родители, които имат дете със затруднения от различен характер (например моторно-двигателни или неврологични). За повечето родители, които се сблъскват с подобен проблем, животът коренно се променя с появата на симптом при детето. Дневният ритъм се пренастройва около нуждите на детето, приятелският кръг се ограничава и за съжаление, често семейството се затваря в своите граници, а общуването е предимно със специалисти, помагащи в облекчаването на проблема на детето.

Усещането за различие и откъснатост често се засилва от липсата на среда, в която родителите да почувстват разбиране и емоционална подкрепа. Много родители с подобен проблем споделят, че тревогите около състоянието на детето, изолацията и неспособността за разтуха, както и постоянните ангажименти около грижите, са допринасящ фактор за влошаване на партньорските им отношения, както и появата на депресивни състояния при тях, липса на способността им да “видят” детето си, да разпознаят прогреса му и да го подкрепят емоционално в неговите трудности.

Самите родители споделят нуждата да получат емоционална подкрепа, но от хора, които биха истински разбрали преживяванията им.

Целта на груповите срещи е да предоставят среда, в която родителите да получат усещането за среща и разбиране, да ги подпомогне и да облекчи страданието им, да въведе нови перспективи, начини за справяне и приемане на реалността.

Групата ще се среща веднъж седмично и е отворена за родители от всяка точка на България, тъй като срещите ще се провеждат онлайн, посредством платформа за видео връзка.

Преди постъпване в групата, всеки член преминава входно интервю, в което може да се запознае с водещия на групата, да зададе своите въпроси и да постави очакванията си. Към този момент, участието в групата е безплатно, благодарение на дарителските фондове на Фондация “Нашите недоносени деца”.

Водещ на групата е Ния Коновска, магистър по артистични психосоциални практики и психодрама, фамилен консултант и терапевт към Фондация “Нашите недоносени деца” и Център за детско развитие “Малки чудеса”.

За кого е предназначена групата?

Ако сте родители на дете с двигателни, неврологични или затруднения от друг характер, то тази възможност е именно за вас. Предлагаме ви да се включите в ежеседмична група за подкрепа, в която да можете да споделяте своя опит, преживявания и трудности, както и да обменяте информация с други родители, които споделят сходна с вашата житейска ситуация. Целта на групата е да ви помогне в изграждането на среда, в която безопасно да споделяте преживяванията си, да обменяте опит и идеи.

Кога? Всеки понеделник от 14:00 до 15:30 ч.
Къде? Групите се провеждат онлайн
Водещ:Ния Коновска, фамилен психотерапевт
Участие: безплатно

Ако желаете да се включите в групата, можете да се свържете с нас на тел. 0887 545 446 или като попълните формата за контакт тук.