Какво означава усмивката за човек като мен, който заеква

Какво означава усмивката за човек като мен, който заеква

Автор: Макензи Кохран

Чували ли сте някога израза “Усмивката е универсален език”? За човек като мен, който понякога има затруднения с вербалния език, тази мисъл има изключително дълбоко значение. Когато започнах да заеквам, изпитвах огромна трудност да се науча как да се справям с това и се притеснявах дали някога ще мога да общувам пълноценно с останалите хора. Тогава си мислех, че думите са единственият начин да изградя връзка с хората, които обичам. След тези трудни години очите ми се отвориха за цели нови светове на комуникация; а научаването как да се ориентирам във всеки един от тях беше вълнуващо приключение. Заекването промени напълно гледната ми точка към любовта. Днес бих искала да се фокусирам върху един конкретен аспект на любовта в действие.

Усмивката е много повече от нещо, което просто правим. Вашата усмивка е вашето послание към света.

Според мен тя буквално е видимият израз на любовта. Помислете за секунда… денят ви не става ли по-хубав, когато някой ви се усмихне? Не стопля ли сърцето ви и не ви ли кара да се чувствате обичани? Имайки предвид всичко това, си представете колко много неща можете да кажете на някого само с усмивка.

За мен усмивката често е била единствената ми връзка с някого, когато думите е трябвало да останат в сърцето ми, поне за малко – особено когато заекването ми се задълбочи до степен, в която е изтощително да говоря, усмивката ми е единственото, което мога да дам. В тези моменти се надявам и се моля, че тя показва на останалите, че още съм ангажирана в разговора и искрено се интересувам от тях. Удивително е колко сила, красота и смисъл може да даде заекването на простите неща, като основната способност на човек да се усмихва.

Да получа усмивка от някого е особено специално за мен, защото от личен опит съм научила колко голяма част от сърцата ни се отразява в нашите усмивки. В крайна сметка моите усмивки понякога съдържат стотици неизказани думи, които съм възнамерявала да кажа на някого.

Има определени ситуации – като груповите разговори, когато физически не мога да се справя с всички останали. В тези моменти търся други начини да изразя себе си. Всеки ден научавам все повече за това, колко добре можем да комуникираме, без дори да казваме дума. Съмнявам се, че ако не заеквах, щях изобщо да си помисля за тези неща. Заекването е много повече от комуникативно разстройство. С напредването на възрастта започнах да осъзнавам, че то е неизменна част от мен. Без него животът ми щеше да е напълно различен. Заекването е изиграло решаваща роля за това как мисля и как виждам света.

Усмивката е толкова красива и силна, особено за човек, който заеква. Мога ли да ви предизвикам да излезете навън днес и да се усмихнете? Това може да промени деня или дори живота на някого.

Вашата усмивка – уникална и единствена по рода си – може да каже много повече от хиляди думи.

Източник: themighty.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Деница Пеева
Photo credit: Freepik