Логопедът Татяна Митова и психологът Петя Йорданова преминаха обучение за оценка на дислексия на развитието

Логопедът Татяна Митова и психологът Петя Йорданова преминаха обучение за оценка на дислексия на развитието

През септември логопедът Татяна Митова и психологът Петя Йорданова, които са част от екипа на Център за детско развитие “Малки чудеса”, преминаха обучение “DDE – 2 – тестова батерия за оценка на дислексия на развитието”.

Какво е DDE – 2?

Тестова батерия за оценка на дислексия на развитието. Батерията ни даваинформация за уменията на детето за четене и писане, както и за по-доброторазбиране на техните характеристики, в случай, че се окажат проблемни.

В нея са включени 8 теста:

5 теста, анализиращи процеса на четене
3 теста за анализ на процеса по писане.

Също така изследването може да послужи, за да се определи дали трудностите в писането и четенето се дължат на обучителен фактор, перцептивен или езиков дефицит

Добре е тестовият скрининг да се комбинира с други диагностични методики,преди да се определи категорично дали дадено дете има дислексия.

За кого е подходящDDE – 2?

Методиката е подходяща за деца на възраст от 8 до 14 години и може да служи иза проверка на степента на развитие на четенето и писането.

Какво не може DDE – 2?

Да даде информация за причините за наблюдаваните дефицити и да се използвасамостоятелно като диагностичен инструмент.

ptqОт кого може да се използва DDE-2?

Тестовата батерия може да се използва само от специалисти преминалиобучение и сертифицирани за използването на DDE-2.

Ако имате нужда от оценка на дислексия на развитието за вашето дете, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0887 545 446 или мейл office@premature-bg.com