Магията на светлината

Магията на светлината

В ежедневната терапевтична дейност с децата в Център за детско развитие “Малки чудеса”, специалистите намират разнообразни и креативни подходи.

Всяко дете има свои специфични трудности. Независимо дали посещава логопед, психолог или ерготерапевт, то със сигурност има нужда от подкрепа в различни области, като езиково-говорно развитие, подобряване на моториката и сензорната преработка, развитие на координация и много други. За да постигнат своите цели, терапевтите използват играта като най-близкото и естествено за децата занимание. Чрез нея те стимулират всички области на развитие, осигурявайки положителна нагласа към терапевтичния процес.

Използването на материали с различни текстури, цветове и форми подобрява сензорните възприятия и фината моторика на детето, което спомага за обогатяване на речниковия запас, чрез възприемане и назоваване на дейностите и използваните предмети.

Щастливи сме, че за да вдъхновим децата и да развием уменията им, в Център за детско развитие “Малки чудеса” вече имаме нещо ново и вълшебно – сензорна светеща маса.

Тя намира широко приложение в терапевтичната ни работа. В индивидуална работа или в групови занимания, специалистите ни я използват като забавен начин за подкрепа на първите опити за рисуване, изписване на букви и цифри и развитие на графичните умения. Използването на четки или пръстите на ръцете са прекрасен начин за сензорна стимулация. В терапевтичния процес често се включва и работата с най-различни естествени материали като пясък, брашно, грис и други. Рисуването с тях доставя истинско удоволствие на децата и е важен етап в подобряване на сензорната преработка. В този аспект от работата, светещата маса отново намира приложение, тъй като меката светлина и сменящите се цветове, осигуряват допълнителна стимулация.

Ето защо в работата си нашите логопеди, психолози, ерготерапевт използват светещата маса, за да помогнат на детето да развие и подобри:

фината моторика;
сензорната стимулация;
концентрацията;
координация око-ръка;
графомоториката – изграждане на уменията за писане;
езиковите умения;
креативността и въображението си.

Всеки ден за нас е изпълнен с малки успехи, вълнения, усмивки и чудеса. Благодарим за подкрепата на служителите Телелинк Инфра Сървисис, които ни подкрепиха и дариха средствата за светещата маса! Благодарим, че сте част от нашите усилия, насочени към подобряване на детското развитие!

IMG 20220323 155903IMG 20220323 160842IMG 20220323 160354