Лечебна физкултура

Лечебна физкултура

Какво представлява всъщност лечебната физкултура (ЛФК)?

Това са комплекс от упражнения, подбрани в съответствие с индивидуалните особености на всеки.

Значението на лечебната физкултура за здравето на човешкия организъм е много голямо. Умерената активност има благоприятен ефект върху почти всички органи и системи, като например подобрява функциите на дихателната и сърдечно-съдовата системи и нервно мускулния апарат. Увеличава издръжливостта на имунната система, повишава ензимната активност и подобрява естествената устойчивост на вирусни заболявания. Активира метаболизма, стимулира ендокринната система и тъканния обмен. Нормализира компенсаторните функции на организма и има общо тонизиращо действие. Спомага за изграждане на правилно телодържание. Наред с казаното трябва да споменем, че тя не решава само чисто медицинските задачи, а и задачи от психологическо естество.

new new new lfk

Заниманията с ЛФК създават и развиват ценни психо-социални и волеви качества, укрепват психиката и създават мотивация у детето.
Изследванията сочат, че близо 60% от децата до 13 години у нас имат гръбначно изкривяване. Според невролози проблемът е изключително сериозен и ако не се овладее навреме, може да доведе до тежки заболявания с напредване на възрастта. Поради това се смята наложително прилагането на профилактични мерки, свързани с подобряването на физическото развитие и закаляването на детето. От най-ранна възраст у детето трябва да се възпитава навик за правилно телодържане при седене, ходене и стоеж. Друго често срещано явление е наднорменото тегло и затлъстяването при децата и учениците. Те водят до риск, в по-късна възраст да се появят заболявания като захарен диабет, хипертония и др. Изключително важно е навременното им диагностициране и лечение.

Лечебната физкултура активно се бори с тези два социално значими проблема на съвременното общество.