За фондацията

За фондацията

logo

Фондация „Нашите недоносени деца” е създадена от Нина Николова, Надежда Дренска и Виолета Бакалова – три майки на общо пет недоносени деца – през 2012 год. Оттогава с помощта на доброволци и дарители активно подпомага недоносените бебета и семействата им чрез изграждане на общност, предоставяне на информация и подкрепа за родители, подобряване на материалната база в неонатологичните отделения в страната, и работи в тясно сътрудничество със специалистите-неонатолози за осъвременяване на неонатологичните грижи и практики. Фондацията извършва и застъпническа дейност, и работи с институциите за подобряване на държавната политика в сферата на неонатологията и дългосрочната грижа за преждевременно родените деца, изграждане на национална програма за проследяване, превенция и ранна интервенция и др.

za fondatsiata 2

С помощта на партньори и дарители, Фондацията изгражда семейни стаи в неонатологичните отделения в страната, позволяващи близка връзка на родителите с техните деца, контакт кожа-до-кожа, както и тяхното участие в ежедневните грижи за децата им, докато все още са хоспитализирани в неонатологичното отделение.

Други дарения – основно на медицинска апаратура и оборудване – са направени в над 30 отделения в страната. Над 600 доброволци се включиха в инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”, изработвайки ръчно меки играчки и покривала за кувьози, които създават на децата по-голям комфорт и спокойствие по време на хоспитализацията, както и разведряват напрегнатата обстановка в отделенията.

Фондацията издава наръчник „Всичко за недоносеното бебе”, който може да бъде намерен също така онлайн на адрес www.earlybaby.info Наръчникът се разпространява безплатно в над 40 отделения в цялата страна. Съдържа ценна информация за всичко, което вълнува родителите на едно недоносено бебе: какво трябва да знаят за своето бебе и за неонатологичното отделение, какво представлява апаратурата и най-честите интервенции и изследвания, как да следят прогреса му, какви са техните права като родители, как се кърми недоносено бебе, какво да очакват след изписването, както и къде могат да намерят допълнителна подкрепа в случай на нужда.

za fondatsiata 3