Във времена на несигурност – фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

Във времена на несигурност – фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

Във времена на несигурност големият въпрос „какво ще стане ако…“ лесно може да превземе умовете ни. През последните години повечето хора никога не се бяха сблъсквали с подобен тип крайности и това предизвиква страх и паника.

Прекъснатите навици на децата, коригирането на работните графици, затварянето на училищата, недостигът на храна и снабдяване, да не говорим за притесненията от разболяване, вземат връх над рационалната мисъл и способността ни да останем спокойни.

Ако смятате, че децата не могат да усетят вашата тревожност, стрес, страхове и безпокойство, помислете отново. Дори ако детето не винаги знае какво се случва, то може да усети вашето настроение и реакция в определени ситуации. Дори и да не знаят какво се случва или да не го разбират в цялост, самите те може да започнат да изпитват тревожност, когато усещат вашето безпокойство.

Как можем да запазим дома си спокоен във времена на несигурност?

Едно от най-трудните неща е да запазим спокойствието у дома, когато вероятно самите ние не се чувстваме спокойни. Нашето страдание и безпокойство засягат цялото домакинство. Много хора си мислят: „Колко време ще продължи това?“, „Ще загубя ли работата си?“, „Ще имам ли достатъчно храна за семейството си?“, „Как мога да обясня това на детето си?“.

Всички тези въпроси са напълно нормални. Във времена на несигурност емоционалните центрове в мозъка ни са склонни да вземат надмощие, което затруднява логичното мислене, особено когато става дума за децата ни.

Може изведнъж да станем нападателни, да комуникираме по-малко, да загубим търпение и да реагираме прибързано. Добрата новина е, че това ни дава и повече перспектива. Прегръщаме децата си по-често, плачем с тях, държим ги близо до себе си и им казваме колко ги обичаме. В забързания свят това ни позволява да забавим темпото и да помислим над най-важните неща.

Ако чувствате смесица от емоции и не знаете как да говорите с децата си, използвайте времето като възможност и не позволявайте на страха да ви завземе!

Ето и няколко начина, които могат да запазят спокойствието у дома ви.

Фокусирайте се над това, което можете да контролирате
Точно сега много от вас може да се чувстват извън контрол. Може да не сте сигурни дали имате достатъчно консумативи и храна, за да се справите със ситуацията. Може да нямате заплата и да не сте сигурни как да платите за детската градина. Пазарите се разпадат, рецесия е на хоризонта, училищата и парковете са затворени и промените продължават.

Може да нямате контрол над това, което се случва с пазарите, в работата или с училищата, но можете да контролирате какво се случва във вашия дом с децата ви.

Използвайте възможността да спазвате режим и график. Повечето деца се чувстват чудесно, когато нещата са структурирани. Ако се затруднявате с това като повечето от нас, ето и няколко алтернативи в случай, че се чувствате ограничени, нямате контрол, емоционални или отегчени сте до крайност!

Помнете:

*Не можем да контролираме затварянето на парковете, но все още можем да се разхождаме сред природата, да правим преходи или да караме колело в квартала. Имайте предвид, че физическата активност е едно от най-добрите средства за облекчаване на стреса за всички нас и може да намали както нашето безпокойството, така и за това на детето.

*Не можем да контролираме затварянето на музеи, увеселителни паркове, библиотеки, фитнес зали или детски градини. Въпреки това, все още можем да осигурим на нашите деца така необходимата цялостна двигателна и развиваща активност. Изградете крепости в дома си или направете препятствия в задния си двор с мебели, възглавници, бар столове, маси и всякакви други предмети от бита, които имате под ръка. Накарайте децата да се катерят, да скачат, да хвърлят и ритат топки и всякакви други дейности, които изразходват енергия. Това не само успокоява тялото, подпомага по-доброто съсредоточаване и фокус, но също така освобождава децата и родителите от емоционалния и вътрешен стрес.

*Не можем да контролираме затварянето на училища, но това не означава, че децата ни трябва да спрат да учат. Извадете консервите и кутиите от килера си и създайте свой собствен център за хранителни стоки в дома си. Децата могат да преброят артикулите, да ги сканират и да сумират цените. Това е страхотна дейност, чрез която да продължават да изграждат своите математически умения. Има много дейности за фината моторика, арт проекти, научни експерименти и други дейности онлайн, които да продължат да насърчават ученето у дома. Много училища изпращат учебни програми за децата, за да продължат обучението си вкъщи. Възползвайте се от това време, за да изградите връзка с детето си и да разберете къде се затруднява, кои са силните и слабите му страни, къде показва забележителни резултати и какво можете да направите като родители, за да го провокирате.

*Не можем да контролираме затварянето на ресторанти, но можем да направим готвенето, печенето и дори храненето различно и забавно. Приготвянето на храната вкъщи ни дава възможност да говорим и да изграждаме връзка с нашите деца. Можем да ги накараме да ни помагат с измерването нужните продукти, да мият, сервират и дори да чистят с нас. Правете готвенето да изглежда забавна игра. Децата могат да се преструват, че водят свои собствени готварски шоу програми в дома ви, да имат имитационно състезание за готвене или дори да показват няколко трика с прибори и хранителни продукти. Това също е чудесна възможност за пикници. Може да бъде просто отвън, в задния ви двор, в детската стая (ако смеете) или навън сред природата, където е позволено. Новото място може да изглежда забавно и интригуващо.

*Не можем да контролираме всичко, което нашите деца виждат или чуват. Повечето деца са изложени на медиите под някаква форма, независимо дали това е интернет, телевизия, видео игри или дори просто семейства, обсъждащи трудните времена. Ако деца чуят или видят нещо, което ги притеснява, най-добре е да поговорим с тях за това. Обсъждайте с тях само това, което чуват или за което се тревожат. Дори и да не са запознати изцяло със ситуацията, не бихте искали техните притеснения да нарастват. Това е особено важно за деца със затруднения в ученето. Всяко дете може да има притеснения, но децата, които се борят с диагноза или затруднения в ученето, могат да имат засилени емоции. Придържайте се към обясненията с прости думи и им предоставяйте само нужната информация. Добавянето на повече подробности може да предизвика допълнителен стрес или безпокойство.

*Не можем да контролираме вечерния час, затварянето на пътищата или блокирането на хората в домовете им. Ние обаче можем да контролираме времето, отделено за електронни устройства, телевизия и видео игри, които нашите деца гледат. Прекрасното на социалните медии е, че много от музеите, зоологическите градини, Дисни и библиотеките са прехвърлили дейностите си онлайн. Брилянтно! Това дава на нашите деца възможност да учат и да растат у дома, дори когато не можем да го напускаме. Като казваме това, ние насърчаваме всички деца да оставят устройствата и да участват в други конструктивни учебни дейности. Многото време, отделено пред екрана, също може да засили емоциите, които искаме да успокоим, така че фокусирането ни върху повече физическа активност ще противодейства на времето, прекарано пред iPad и други електронни устройства. Искаме да запазим тези умове активни и готови за учене. Мозъкът все още се нуждае от дейности, за да се учи и расте.

Преди всичко не забравяйте, че правите най-доброто, което можете, с ресурсите, с които разполагате! Участието в тези дейности би помогнало на нивата ви на стрес да намалеят, може да успокои собствените ви ум и тяло, и ще ви помогне да се тревожите по-малко за благополучието на децата си, за да можете да се съсредоточите върху дългосрочните планове, които засягат работното ви място, доходите и оцеляването.

Източник: https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Лилянова
Редактор: Даниела Гълъбова