2-3 години: развитие на малкото дете

2-3 години: развитие на малкото дете

Чувства

Вашето малко дете преживява много емоции, като същевременно научава за чувствата на други хора. Емоционалните изблици са нормални, тъй като децата често не знаят как да назоват „големите“ емоции като разочарование, гняв, смущение, вина и срам.

Също така вашето малко дете започва да разбира как неговото поведение ви влияе и как вашето поведение му влияе. То няма да изпитва толкова голямо безпокойство при раздяла и може да не се разстрои толкова, когато го оставите.

Говорене

На около две години малките деца могат да използват изречения от 2-3 думи и да кажат „аз“, „ти“ и „мен“. Вашето малко дете ще научи и ще използва много думи и ще бъде по-лесно да го разбирате, когато говори.

На три години малчуганите обикновено могат да използват изречения от 3-5 думи или дори повече. Вашето малко дете ще започне да се учи на редуване, когато говори, и може да е в състояние да проведе кратък разговор с вас.

Вашето малко дете се учи как да говори за неща, които са се случили през деня. С ваша помощ то може да успее да сложи неща в определен ред, за да направи проста история – например „Ходи в магазина“. „И какво прави в магазина?“ „Купи мляко.“ До три години то може да разкаже проста „измислена“ история въз основа на собствения си опит, но вероятно ще бъде доста кратка.

На тази възраст вашето малко дете ще говори също за хора и предмети, които не пред погледа му- например „Баба е в магазина“ или „Топка е на дървото“.


Мислене

Всичко, което са научили досега малките деца, е развило тяхното мислене.

Вашето малко дете започва да разбира понятия като време и противоположности – например голямо/малко и ден/нощ. Също така посочва части от тялото въз основа на това, което правят, сортира предмети и съчетава форми и цветове. Вече си спомня как изглеждат някои неща – например ябълките са червени и кръгли. Вашето малко дете решава проблеми, като изпробва стратегии.

Игра и учене

Играта е важна, защото така децата учат. Вашето малко дете ще се радва да играе с другите, да играе с дрехи, да прави чаени партита, да рисува с пръсти. Когато то играе с вас или други деца, може да откриете, че детето ви се подобрява в умението да се редува. Разказването на истории, пеенето и четенето също са забавни неща за вашето дете на тази възраст.

Ежедневни умения

На тази възраст децата искат да направят повече неща за себе си. Например, вашето дете вероятно може да си измие ръцете, да се изкъпе, да се нахрани и да се облече – въпреки че то вероятно е по-добро в това да съблече дрехите си, отколкото да ги облече! Изброените умения са сложни, така че може да се наложи да помогнете.

Можете да изградите самочувствието на малкото си дете да прави неща самостоятелно, като му позволите да ви помага с домакинска работа като метене или чистене на прах. То ще се чувства много гордо като добър помощник.

Вашето малко дете може дори да е готово да се учи да ходи само до тоалетна. Някои от признаците са:

 • Mоже да прави повечето неща, които поискате, без вашата помощ;
 • Интересува се от това как други отиват до тоалетната – това може да бъде неудобно или да ви създаде дискомфорт в началото, но е добър начин да представите нещата нагледно;
 • Уведомява ви, когато им се ходи до тоалетна или памперсът им е за смяна;
  може да следва прости инструкции като „дай топката на татко“.
 • Наблюдавайте дали вашето дете е готово да ходи само до тоалетната, но се опитайте да не го притискате. Ходенето до тоалетна е едно от най-трудните неща за научаване, тъй като се използват много умения.

Движение

На тази възраст децата могат да тичат и вероятно падат по-малко. Вашето малко дете започва да ходи самостоятелно нагоре и надолу по стълбите, но понякога ще използва парапета за баланс. То вече умее да хвърля със замах през рамо, да рита и хваща топка и може дори да стои на един крак за няколко секунди.

Ако сте наоколо, докато вашето малко дете изследва, то ще се чувства спокойно и в безопасност. Това му помага да изгради увереност да опитва нови неща и да изследва самостоятелно.

Когато вашето дете е толкова активно, е добра идея да разгледате как можете да направите дома си безопасен.

На тази възраст вашето дете може също да:

 • скача на място;
 • кара триколка;
 • разпознава обекти и да ги назовава;
 • използва единия, а след това и другия крак, когато върви нагоре по стълбите.

Подпомагане на развитието на малки деца на 2-3 години

Ето няколко прости неща, които можете да направите, за да помогнете за развитието на малките деца на тази възраст:

 • Дайте на малкото си дете шанса да играе с другите: играта е чудесен начин да се сприятелява и да се научи как да бъде с други деца. Но все още не очаквайте споделяне и редуване – малките деца все още мислят, че всичко им принадлежи.
 • Насърчавайте ежедневните умения като използване на лъжица и обуване. Тези умения включват както малки, така и големи мускулни движения, както и способността на вашето дете да мисли за това, което прави.
 • Говорете с малкото си дете: именуването и говоренето за ежедневни неща – части на тялото, играчки и предмети от бита като лъжици или столове – помага да се развият езиковите умения на вашето дете. На тази възраст можете да научите детето си, че „стол“ може да бъде „голям стол“, „червен стол“ или дори „голям червен стол“.
 • Придайте смисъл на говоренето на вашето дете, като го слушате и му отговаряте. Ако вашето малко дете казва „мама мляко“, може да отговорите, като кажете „Искаш ли мама да ти донесе малко мляко?“ Това го кара да се чувства ценено и обичано.
 • Четете на малкото си дете: можете да насърчите говоренето и въображението на детето си, като четете заедно, разказвате истории, пеете песни и рецитирате детски стихчета.
 • Гответе с детето си: това помага на вашето дете да се заинтересува от здравословна храна, да научи някои нови думи и да започне да се запознава с математическите понятия като „половин“, „1 чаена лъжичка“ или „30 минути“. Можете да дадете на детето си прости готварски дейности, като приготвяне на салата или сандвичи.

Когато вашето малко дете научи ново умение, отпразнувайте постижението с много похвали и положително внимание. Също така е добра идея да го насърчите да продължи да прави нещата, които е научило, дори ако тези неща са трудни.

Възпитание на малки деца на 2-3 години

Като родител, вие се учите през цялото време. Добре е да се чувствате уверени в това, което знаете. Освен това е добре да признаете, че не знаете нещо и да задавате въпроси или да получите помощ.

Когато сте фокусирани върху гледането на дете, може да забравите или да останете без време, за да се грижите за себе си. Но грижата за себе си физически, психически и емоционално ще помогне на детето ви да расте и да процъфтява.

С какво да внимавате относно развитието на малки деца на 2 години

Посетете вашия личен лекар, ако имате притеснения или забележите, че вашето двегодишно дете изпитва някоя от следните трудности.

Зрение, слух и общуване

Детето ви:

 • има проблеми със зрението или слуха
 • не използва две думи заедно – например „червена кола“.


Поведение и игра

Детето ви:

 • не може да следва прости инструкции – например „Моля, дай ми топката“
 • не копира действия или думи – например, когато пее „Глава, рамене, колене и пръсти“
 • не се преструва по време на игра – например, не се преструва, че храни кукла
 • не показва чувства
 • не идва при вас за прегръдка или утеха.


Движение и двигателни умения

Детето ви:

 • не може да върви нагоре и надолу по стълбите, дори ако се държи за вас или парапет
 • не може да тича
 • трудно се справя с малки предмети – например пастел
 • не драска или не се опитва да рисува.

С какво да внимавате относно развитието на малки деца на 3 години

Посетете вашия личен лекар, ако забележите, че вашето тригодишно дете изпитва някоя от следните трудности.

Зрение, слух и общуване

Детето ви:
не ви гледа в очите
има проблеми с виждането или чуването
не използва изречения с три думи
често е трудно да бъде разбрано, когато говори с вас, семейството или приятели.

Поведение и игра

Детето ви:

 • не разбира прости инструкции – например „Моля, дай ми топката“
 • не се интересува от други деца
 • му е трудно да се отдели от основния детегледач
 • не се преструва по време на игра – например, не се преструва, че играе „пазаруване“ или „возене в автобуса“.

Движение и двигателни умения

Детето ви:

 • не може да тича
 • не драска или не рисува
 • се затруднява при боравенето с малки предмети – например молив или пастел.

Децата растат и се развиват с различна скорост. Ако се притеснявате дали развитието на детето ви е „нормално“, полезно е да знаете, че „нормалното“ варира много. Но ако все пак усещате, че нещо не е съвсем наред, посетете личния лекар на детето или се консултирайте със специалист по детско развитие (психолог, логопед, ерготерапевт).

Може да запазите час за консултация със специалист от Център за детско развитие „Малки чудеса“ на тел. 0887 545 446 или да ни пишете на office@premature-bg.com

Източник: raisingchildren.net.au
Превод: Виктория Машева