Детско развитие: първите пет години

Детско развитие: първите пет години

Ключови акценти от статията:

Развитието е начинът, по който детето расте физически и емоционално и се научава да общува, мисли и да се социализира.

Ранните преживявания и взаимоотношения на децата през първите пет години от живота са от решаващо значение за развитието им.

В ранните години основният начин на учене и развитие на детето е чрез игра.

Други влияния върху развитието включват: генетични предразположености, хранене, физическа активност, здраве и общността, към която принадлежат децата.

За ранното детско развитие
Развитието се свързва както с физическия растеж на децата, така и с промените в социалните, емоционални, поведенчески, мисловни и комуникативни умения. Всички тези области са свързани помежду си и всяка зависи от и влияе на останалите.През първите пет години от живота, преживяванията и взаимоотношенията стимулират развитието на децата, създавайки милиони връзки в мозъка им. Всъщност мозъкът на децата развива връзките по-бързо през първите пет години, отколкото по всяко друго време в живота им. Това е времето, когато се поставят основите за учене, здраве и поведение през целия им живот.

Бебетата се раждат готови да учат, а мозъкът им се развива чрез всяко външно “дразнение”. Стимулиращата и грижовна среда, с много различни дейности, дава на децата много начини да играят, учат и да се развиват, както и много шансове да практикуват това, което са научили.

Взаимоотношенията: основата на детското развитие

Взаимоотношенията на децата засягат всички области и етапи от тяхното развитие. Всъщност, взаимоотношенията са основата на детското развитие. Чрез тях детето научава жизненоважна информация за своя свят. Например дали светът е безопасен и сигурен, дали то е обичано, кой го обича, какво се случва, когато плаче или се смее, и много други.
Детето също се учи, когато наблюдава взаимоотношения между други хора – например като вижда как се държите с други членове на семейството. Това изучаване е основа за развитието на комуникацията, поведението, социалните и други умения на детето.

Играта: как се случва развитието и ученето при децата

В ранните години играта е основният начин за учене и развитие при децата.Играта е забавление за вашето дете. Освен това тя му дава възможност да изследва, наблюдава, експериментира и решава проблеми. Детето ще се нуждае от вашата подкрепа и насърчение за това. Но е важно да се стремите към баланс между това да го подкрепите и същевременно да го оставяте да опитва самостоятелно и понякога да греши. Голяма част от ученето на детето е свързано със самостоятелното откриване на това как работи светът.

Много от времето, прекарано в игра, общуване, слушане и взаимодействие с вас, помага на детето да усвои ключови житейски умения, като комуникация, мислене, разрешаване на проблеми, движение и общуване с други хора и деца.Играта е страхотен начин за изграждане на взаимоотношения. Играта с детето ви изпраща едно просто съобщение – ти си важен за мен. Това съобщение помага на децата да научат кои са и как се вписват в света.

Други неща, които оформят развитието на детето

 • Здравословно хранене
  Здравословната храна дава на детето енергията и хранителните вещества, от които се нуждае, за да расте и да се развива. Също така помага да се развие чувството му за вкус. Здравословната семейна храна и моделите на хранене в ранните години могат да създадат здравословни хранителни навици за цял живот.
 • Физическа активност
  Физическата активност е жизненоважно условие за здравето на детето. Чрез нея то развива двигателните си умения, помага му да мисли и дава на детето възможност да опознае своя свят. Така че то се нуждае от много възможности за активна игра, както вътре, така и навън.
 • Здраве
  Незначителни детски заболявания като настинки, болки в ушите и гастроентерит обикновено няма да имат никакви дългосрочни ефекти върху развитието. Но уврежданията, забавянето на развитието и хроничните или дългосрочни състояния могат да засегнат развитието на детето. Здравните специалисти и специалистите по детско развитие могат да ви помогнат да разберете неговото състояние и как то влияе върху развитието.
 • Местна общност.
  Развитието на детето се подпомага от положителни взаимоотношения с приятели и съседи и достъп до детски площадки, паркове, магазини и местни услуги, като грижи за деца, детски градини, училища, здравни центрове и библиотеки.

Развитие на детето: разлики между децата

Като цяло, развитието се случва по един и същ начин при повечето деца, но уменията могат да се развият на различна възраст. Например децата обикновено се научават да стоят изправени и след това се учат да ходят. Но това развитие може да се случи по всяко време между 8 и 18 месеца.

Така че, ако се чудите дали развитието на детето ви върви на прав път, просто не забравяйте, че всичко се случва с течение на времето. Разликите между децата обикновено не са причина за безпокойство.Ако наистина чувствате, че нещо не е съвсем наред с развитието на детето ви, доверете се на инстинкта си. Посетете вашия личен лекар или педиатър, когато имате въпроси или се обърнете към специалист по детско развитие (психолог, логопед, ерготерапевт), какъвто можете да намерите и в Център за детско развитие “Малки чудеса”.

Да бъдеш родител

Независимо дали сте родител, баба и дядо, възпитател или приемен родител, вие винаги се учите. Добре е да се чувствате уверени в това, което знаете. Но също така е добре да признаете, че не знаете нещо и да зададете въпросите си или да потърсите подкрепа.Когато се фокусирате върху гледането на бебе или малко дете, може да забравите или да останете без никакво време, в което да се погрижите за себе си. Грижата за вас самите, както физически, така и психически и емоционално, ще помогне на детето ви да расте и да се развие правилно.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса: Йоана Айкова
Източник: https://raisingchildren.net