За хората със Синдром на Даун и човешката неповторимост

За хората със Синдром на Даун и човешката неповторимост

Въпрос: Какво представлява Синдромът на Даун?

Отговор: В човешкото тяло има трилион клетки. Те са толкова мънички, че можете да ги видите само с помощта на микроскоп. Вътре в тези мънички клетки се намират още по-мънички части, които се наричат хромозоми. Повечето хора имат 46 хромозоми във всяка от своите клетки, но хората със Синдром на Даун имат 47 – една хромозома повече от останалите хора. Това е и причината те да изглеждат малко по-различно от нас.

Въпрос: Как хората “получават” Синдром на Даун?
Отговор: Синдромът на Даун не е заразен, не можете да го „хванете“. Всички хора които имат синдром на Даун са родени с него и винаги ще го имат. Той засяга хора от целия свят и с него могат да се родят както момчета, така и момичета.

Въпрос: Харесват ли децата със Синдром на Даун същите неща като другите деца?
Отговор: Абсолютно! Когато опознаете някого със Синдром на Даун, ще откриете, че той е уникален сам по себе си, има собствени интереси, сънища и мечти, както всички останали. Той може да участва в спортен отбор, да твори изкуство – да рисува и свири на музикални инструменти. Хората със Синдром на Даун имат същите нужди от социален контакт, каквито имат останалите хора.

Въпрос: Могат ли деца със Синдром на Даун да ходят на училище?
Отговор: Разбира се, че да! Може да им е необходима повече подкрепа и да им коства повече усилие и време, за да „настигнат“ връстниците си, но с необходимата подкрепа и любов, те могат да постигнат много.

Въпрос: Винаги ли са щастливи хората със синдром на Даун?
Отговор: Не! Съществува нагласа сред обществото, че хората със Синдром на Даун никога не са тъжни, често го наричат “слънца”. Както всички хора обаче и те имат своите настроения, своите добри и лоши дни и е важно да уважаваме това. Подобно на всички останали, те могат да се чувстват ядосани, изнервени, наранени, разстроени, разочаровани, изоставени!

Едно е вярно – те имат уникална усмивка, която разтапя сърца и зарежда околните с положителна енергия.