Децата, изложени на домашно насилие, имат по-слабо когнитивно развитие

Децата, изложени на домашно насилие, имат по-слабо когнитивно развитие

Проучване изследва влиянието на няколко бащински фигури върху забавянията на развитието на детската нервна система.

Резюме: Децата от домове с домашно насилие се оказва, че имат по-лоши постижения в училище, заради забавяне в развитието на нервната им система, а също така са изложени на по-голям риск от различни здравословни проблеми, като стомашно-чревен дистрес, трудности с храненето и спането, стрес и болести.

Докато правила оценка на бременна жена с преждевременно раждане през 1983 г., Линда Бълок забелязала натъртвания върху жената. Когато попитала какво е станало, женатаорговорила, че хладилникът й е паднал върху нея, докато чистела кухнята.

„Нещо не беше наред, но тогава не знаех какво да кажа и просто продължих към следващият въпрос за оценката.“ – казва Бълок, която днес е професор в училището за медицински сестри на Университетът на Мисури. – „Спряхме раждането й и я изпратихме вкъщи, но зная, че я изпратих обратно при насилствената й връзка. Тази случка предизвика интереса ми да помагам на други медицински сестри да помагат на жени, жертва на насилие. Това което не знаехме тогава е влиянието, което насилието е оказало върху бебето.“

Бълок е помогнала в осъществяването на инициатива в провинцията на Мисури, която дава възможност за безопасно планиране и намаляване на домашното насилие над бременните жени (Domestic Violence Enhanced Perinatal Home Visits DOVE). По време на домашните посещения за проследяване на здравето на много от насилваните бременни жени, Бълок разбрала, че много от тях имали около девет различни партньора по време и след бременността. Тогава тя започнала проучване, което да разследва влиянието на няколко бащински фигури върху когнитивното развитие на новородените бебета.

По време на домашните си посещения, Бълок започнала да прави тестове за бебешката нервна система – на три, шест или дванадесет месеца след раждането и била изненадана да открие, че бебетата, чиито майки са имали само по един партньор, който ги е малтретирал, имали по-лоши когнитивни резултати, отколкото тези, чиито майки имали няколко партньора, и само някои от които ги малтретирали.

“Откритията изтъкват разнообразните начини, по които бащините фигури са помагали на майката да отглеждат бебетата си, като например със снабдяването на храна, осигуряване на жилище, грижа за детето или финансова изгода”- казва Бълок – „А за жените с един партньор, който ги е малтретирал – бащата не бебето им, той може да не е осигурявал нито физически, нито финансова подкрепа, нито е имал значителна роля в живота на детето. Може да е трудно за заети, самотни майки, едва свързващи двата края, да осигурят играчки и стимул на техните деца, които са им нужни, за да достигнат значими етапи от развитието им.“

Бълок добавя, че децата от домове с домашно насилие често се справят по-зле в училищната среда, заради забавяне в развитието на нервната им система и са изложени на по-голям риск към различни здравословни проблеми, като стомашно-чревен дистрес, трудности с храненето и спането, стрес и болести.

„Когато медицинските сестри посещават домове, за да прегледат бременните жени и техните растящи бебета, искаме да са добре подготвени, за да разпознават потенциално насилие от партньорите на жените.“ – казва Бълок. –„Все още се връщам назад към 1983г., когато изпратих онази дама вкъщи при ужасната ситуация, в която се намираше и сега искам да съм сигурна, че мога да помогна на днешните сестри да не правят същата грешка, която направих аз.“

Изследването „Децата изложени на домашно насилие от интимният партньор на техните майки: Влиянието на няколко бащини фигури“ е публикувано в Maternal Child Health Journal.

Източник: https://www.sciencedaily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Християна Теова
Photo credit: Freepik