Съвети за родители, които отглеждат деца със специални нужди

Съвети за родители, които отглеждат деца със специални нужди

Изследвания показват, че отглеждането на дете със специални нужди може да бъде стресово за една двойка. Като стабилно семейство, имате сериозна основа, върху която да стъпите, но да бъдете екип и умението да разчитате един на друг са от ключово значение. С решителност, комуникация и съветите по-долу можете да поддържате връзката си силна и семейството ви да бъде стабилно.

  1. С партньора ви трябва да приемете и разберете диагнозата на вашето дете от специалист, на когото и двамата имате доверие. Никога няма да сте на същата страница в грижите си за него, ако вашата половинка не вярва на диагнозата на детето ви – или ако смята, че има неидентифициран проблем.
  2. Помислете за участие в текущи семейни консултации и групи за подкрепа, за да усвоите по-добри начини за комуникация с детето си, докато расте. Чрез редовни консултации вашето семейство може да стане по-добър екип – родители, деца и роднини заедно.
  3. Гледайте на половинката си като на нещо повече от родител. Грижата за детето ви е важна роля и за двама ви, но не забравяйте, че бракът ви е започнал, когато сте направили избора да сте партньори в живота с индивидуалните си качества.
  4. Прекарвайте поне 20 минути всеки ден в разговор само за вас, опитвайки се да не споменавате децата си или нещо, свързано с детето. Говоренето помежду си като възрастни, които се обичат, може да поддържа брака ви здрав, извън споделените ви родителски отговорности. Ако единият от вас отсъства, поддържайте връзка ежедневно, като запазвате една трета от написаното за теми, които не са обвързани с децата.
  5. Бъдете наясно с “прегарянето” на този, който се грижи за детето – и предлагайте почивка, когато е възможно. Единият от вас може да получи по-голямата част от отговорностите за грижите. И все пак, родителят, който има повече работни ангажименти, трябва да помни, че макар да може да остави работните си задачи си в работата, никога няма да спре да бъде родител и трябва да намери начин да подкрепя своя партньор, за да предотвратят преумората, което може да се отрази негативно на брака.
  6. Спазвайте рутина. Навиците помагат за повишаване на домашната стабилност и предвидимост за деца със специални нужди, което е особено полезно, ако има само един основен, който полагащ грижи. Ако отсъствате поради командировка, запомнете графика на семейството си и направете всичко възможно да се съобразите с него.
  7. Не се страхувайте да споделяте с приятелите си и семейството си. Опитвайки се да се справят със специалните нужди на детето, доста двойки се излагат на риск от изолация, което може да влоши брачните проблеми. Не се колебайте да се свържете с приятели и семейство за помощ и почивка, когато имате нужда от нея. Те най-вероятно биха искали да помогнат, но не са сигурни как да го направят.

Вашата половинка ще бъде най-силният ви съюзник и най-голямата ви сила, докато отглеждате децата си. Въпреки това, и двамата може да имате нужда от допълнителна помощ, за да укрепите връзката си и да отглеждате децата си.

Фондация “Нашите недоносени деца” предлага възможност за включване в Група за родители на деца с увреждания. Целта на групата е да ви помогне в изграждането на среда, в която безопасно да споделяте преживяванията си, да обменяте опит и идеи. Научете повече тук.

Източник: https://www.militaryonesource.mil
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Дияна Русева