Какво да правим, когато детето има „инциденти“ след успешен преход към гърне?

Какво да правим, когато детето има „инциденти“ след успешен преход към гърне?

Преходът към гърне бил лесен при дъщерята на Дона Глейз, Агате. Процесът преминал бързо и гладко, а Дона, майка на четири деца, била доволна, че дъщеря ѝ е направила голямата стъпка навреме, преди да тръгне на детска градина. Но когато на Агате се родило братче, изведнъж започнали “инциденти” извън гърнето и те не били никак малко.

Отначало Дона не знаела какво да направи. Тя не можела да си обясни, как нейната дъщеря, която била успешно приучена да не ползва пелени дори през нощта, изведнъж изгубила способността да контролира позивите си.

След разговори с други родители, Дона осъзнала, че раждането на второто ѝ дете най-вероятно е предизвикало регресията при Агате. Тя не можела да приеме факта, че трябва да споделя майка си с някой друг, който се нуждаел от грижите ѝ през цялото време. „Виждайки, че бебето получава цялото ми внимание, тя искаше да получи същото и за себе си,“ обяснява Дона. „Вероятно е видяла, как смяната на памперси е силно свързващ момент между родителя и бебето“.

Дона решила да се справи с основата на проблема и да намери начин да осигурява на Агате индивидуално внимание всеки ден. Това се оказало доста голямо предизвикателство, наред с грижата за новороденото, но помогнало. „Взех съзнателно решение да прекарвам повече качествено време с Агате,“ казва Дона. „След като всички у дома лягаха да спят, аз сядах с нея на дивана и ѝ четях“. След около седмица, в която майката с постоянство отделяла специално време само за Агате, „инцидентите“ извън гърнето спрели напълно.

Съществуват много вероятни причини едно напълно приучено към гърне дете, изведнъж да регресира в навиците си. Появата на новородено в семейството, често се оказва в основата на проблема и много деца преминават през подобен период. Това е нормално и всеки родител е в състояние да помогне на детето си да се върне обратно в правилния път. „Регресията в прехода към гърне е нормална част от процеса и е временно явление,“ казва д-р Норма Перес, педиатър в AltaMed Health Services и член на Американската Академия по педиатрия. „Родителите могат да помогнат на децата си да се справят с този труден момент, като подходят към ситуацията с позитивна настройка“, допълва тя.

Какво означава регресия в прехода към гърне?

Ако осъществите прехода към гърне и на по-късен етап започнат да се случват „инциденти“ извън или се наблюдава нежелание към привикване с новите навици, това се определя като регресия. Наред с „инцидентите“ извън гърнето, детето отказва да ползва тоалетна и може дори да поиска отново пелени.

Какво причинява регресията в прехода към гърне?

Големите промени в живота или рутината на детето обикновено се превръщат в катализатор за тази регресия. Много са възможните сътресения в живота на детето, които биха могли да повлияят на прехода му към гърне.

„Промените в живота на детето могат да доведат до регресия, като например нова рутина в обгрижването му, раждането на братче или сестриче или преместването в нов дом,“ отбелязва д-р Перес. „Стресиращи ситуации, като например сериозно заболяване на детето или на член от семейството, конфликт между родителите,развод или смърт на член от семейството, също могат да доведат до регресия в прехода към гърне”.

Малките деца често се справят с големите промени в живота, като изпробват границите на възрастните. Те може нарочно да се напишкат, за да проверят дали правилата, наложени в семейството важат, след като всичко друго се променя.Това е техният начин да се уверят, че все още са в безопасност и на сигурно място.

„Инцидентите“ извън гърнето биха могли да представляват начин за детето, да привлече вниманието на родителите си, когато някакво събитие, като например появата на второ дете или връщането на един от родителите на пълен работен режим, води до липсата на такова. Напишкването е сигурен начин да се постигне взаимодействие с възрастен, който иначе е твърде зает.

„Когато започнах да работя на непълно работно време от вкъщи, дъщеря ми Вера не харесваше, че трябва да стои с детегледачката, докато аз съм зад затворената врата на работния си кабинет“, разказва Никола Прайс, майка от Сан Франциско. „Приблизително по това време, тя започна да иска от мен да й сложа отново пелена и отказваше да се изходи без такава. Доста често се напишкваше, въпреки че беше приучена към гърне вече от шест месеца“.

Понякога регресиите може да са знак за здравословен проблем, като например констипация или инфекция на уринарния тракт.Ако не сте сигурни каква е причината за регресията в прехода към гърне или ако сте притеснени, че нещо не е наред, се обърнете към вашия педиатър.

Предупреждение

„Инцидентите“ извън гърнето, след като детето вече е приучено, се считат и за възможен признак на сексуално насилие. Други характерни симптоми са проблеми със съня и използването на нови думи, обозначаващи частите на тялото.Ако забележите значителна промяна в поведението на детето си, би било разумно да се консултирате с вашия лекар.

Кога се случват регресиите и колко дълго продължават те?

Регресиите се появяват в периода около прохождането и преди тръгването на детска градина. Те са по-скоро свързани със събития от живота на детето, отколкото с определена възраст. Могат също така и да са обвързани с когнитивни “скокове” в периода, когато децата започват да търсят отговор на въпроса, какво би могло да се случи, ако нарушат някое правило.

Продължителността на регресията може да се повлияе от начина, по който родителите се опитват да се справят с нея, отбелязва Андреа Олсън, автор на четири книги за приучаване към гърне и директор на програма за обучение „Без пелени“, за сертифицирани инструктори. Например в случаите, когато детето иска да му се слагат пелени и му бъдат дадени такива, то може да се върне обратно към предишните си навици за дълъг период от време. Освен това, дете, което се нуждае от допълнително внимание и го получава с цената на много „инциденти“ извън гърнето, може да продължи да задоволява нуждите си по този начин. Това може важи дори и в случаите, когато вниманието е негативно, като смъмряне например.

От друга страна, ако родителите се придържат към очакванията си спрямо детето, касаещи приучаването му към гърне, като същевременно работят върху отстраняване на първопричината, регресията може да се разреши доста бързо.

Трябва ли детето ми да се върне към ползването на пелени?

Ако при детето ви се наблюдава регресия в значителна степен, това може да ви изправи пред дилемата, дали не трябва да се върнете назад към използването на пелени. Това е въпрос на индивидуално решение, но трябва да имате предвид, че връщането към пелените може да бъде изтълкувано от детето като знак, че преходът към гърне не е задължителен.“Ако отново се върнете към пелените, ще трябва да започнете всичко отначало и ще бъде дори по-трудно и по-объркващо“, предупреждава Олсън. „Дръжте се така, сякаш никога повече няма да можете да купите пелени. Какво да направите? Вие сами ще откриете верния път. Ще го постигнете с общи усилия, заедно с детето“.

Ако откриете, че не можете да се справите с „инцидентите“ у дома и в колата, или в яслата настояват да се ползват пелени, може да се почувствате в безизходица. „Вместо да се връщате към пелените, обмислете вариант с използването на перящи се преходни гащи,“ предлага Пиерет Мими Поинсет, педиатър и консултант в Mom Loves Best.Преходните гащи могат да се издърпват нагоре и надолу и позволяват на децата да използват тоалетната, когато пожелаят, а материята наподобява тази на бельото. Освен това осигуряват известна защита, когато детето претърпи „инцидент“.

Съвети за справяне с регресиите в прехода към гърне

Регресиите могат да бъдат фрустриращи за родителите. Трудно е да се приеме, че дете, безупречно приучено да ползва гърне, изведнъж започва по няколко пъти на ден да има „инциденти“. Имайте предвид, че този тип непоследователност в развитието се възприема като нормален при малките деца – две стъпки напред, една назад.Опитайте се да бъдете търпеливи, както към детето, така и към себе си.

Предлагаме някои идеи, които ще помогнат на детето ви да се върне обратно към навиците си за ползване на гърне.

Концентрирайте се върху първопричината

Поведението се влияе от комуникацията. Ако установите, че има връзка между регресията в прехода към гърне и някакви събития от ежедневието, които отнемат времето и вниманието ви от детето, поставете се на негово място. Може би има нужда да му напомните, че то все още е специална част от живота ви.

Опитайте се да планирате време насаме с детето си всеки ден (както е направила Дона) и да бъдете последователни в това, дори и да са по няколко минути на ден. Ако имате други деца, потърсете помощта на партньора си, или отделяйте време за това, след като бебето заспи. Като алтернатива, Олсън предлага да намерите подходящ за възрастта на детето начин да помага с бебето.

Използвайте метода на естествените последици

Наказанията трябва да се избягват по време на приучаването към гърне, но бихте могли да използвате някои от естествените последици от „инцидентите“, като помощно средство.Прайс е установила, че „инцидентите“ при Вера и отказите ѝ да ползва гърне спрели, малко след като майката и детегледачката решили да я включват в почистването и смяната на гащите. „Ние ѝ помагахме, за да се уверим, че тя е наистина добре измита всяка вечер, така че не се притеснявах от гледна точка на хигиената, отбелязва Прайс. „Освен това си заслужаваше, защото „инцидентите“ спряха след няколко дни“.

Прилагайте позитивно насърчаване

Похвалите и позитивното насърчаване имат поощряващ ефект върху детето (и върху възрастните). Ако запазите спокойствие и се фокусирате върху това, което детето ви прави както трябва, това може деликатно да го насочи обратно в правилния път.

„Похвалите към детето, когато използва гърне, ще имат положителен, поощряващ ефект върху поведението му и ще го „побутнат“ в правилната посока“, казва д-р Перес.

С любов се придържайте към очакванията си спрямо детето

Лесно може да ви обземе паника, когато детето ви, вече приучено към гърне, изведнъж започне отново да се напишква. Запазете спокойствие и се придържайте към очакванията си спрямо него.

Децата често прибягват до тестване на границите по време на прехода към гърне. Важно е да сте наясно, че детето ви го прави, защото иска да знае дали наистина може да ви има доверие, че ще му осигурите безопасност и сигурност.

Ако детето ви плаче за пелени или категорично отказва да ползва тоалетна, може да се изкушите да му кажете, че всичко е наред, или да му дадете пелена. Не забравяйте – детето ви е приучено към гърне. То притежава умението, но преминава през труден момент. Деликатно го насочвайте в правилния път, като му напомняте за приемливо място, където би могло да облекчи нуждите си.

„Искате ли детето ви да следва вашите напътствия като родител, или искате то да решава?“, пита Олсън. „Това е сериозен въпрос, който трябва да се вземе под внимание, що се отнася до справянето с регресията“.

Повторно приучаване

Понякога начинът да се справите с регресията е като се върнете назад и преминете отново през процеса на приучаване. Вероятно си мислите, че след като е направило успешен преход към гърне, детето вече знае какво да прави, но развитието не винаги е последователно и прогресивно. Ако установите, че мъничето ви прави две стъпки напред и една назад, продължете напред и бъдете до него в етапа, в който се намира. „Ако в крайна сметка преминете още веднъж през целия процес на приучаване към гърне, той вероятно ще протече много по-бързо от първия път“, отбелязва Олсън.

Не си мислете, че детето ви не се нуждае от напомняне, само защото вече се е научило. „Деликатно напомняйте на детето да ползва гърнето“, казва д-р Пойнсет. „Особено наложително е да го правите, ако то се разсейва, докато си играе и не се сеща да отиде. Не забравяйте да слагате детето си на тоалетната или гърнето, на редовни интервали през деня, след събуждане и пиене на големи количества течности, след хранене и преди лягане“.

След като детето вече е успешно приучено, продължавайте да му напомняте, поне от време на време. „Няма проблем да се напомня,“ казва Олсън, „Това не означава, че детето не е достатъчно добре приучено да ползва гърне. Ще продължите да му напомняте и когато вече е тийнейджър и му предстои пътуване, да отиде до тоалетната преди тръгване“.

Регресиите в прехода към гърне са нормално явление и не продължават вечно. Ако детето ви преминава през това, не сте направили нищо лошо. Опитайте се да откриете, коя е основната причина за регресията, за да можете да се справите с нея. В някои случаи се налага просто да изчакате. Aко не можете да откриете причината за регресията в прехода към гърне или ако ви се струва, че нещо не е наред, консултирайте се с вашия лекар.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ваня Иванова
Photo credit: Freepik