11 признака, че бебето ви е свръхстимулирано и как да се справите

11 признака, че бебето ви е свръхстимулирано и как да се справите

Свръхстимулация при бебето може да се получи, когато то е изложено на повече дейности, шум и преживявания, отколкото може да понесе. Възможно е свръхстимулираните бебета да имат нарушен сън или да се наблюдава липса на ентусиазъм. При нормални обстоятелства, дейности, като например игри, могат да помогнат на децата да развият своето обоняние, слух, осезание и вкус. Това им позволява да научат нови неща и да се развиват, а стимулацията също така подобрява поведението и помага за развитието на мозъка. Ето защо се препоръчва родителите често да говорят и играят с децата си – това спомага за изграждането на нови връзки в мозъчните клетки, както и за цялостното развитие. Те обаче трябва да успяват да забележат и кога малкото дете е свръхстимулирано или изглежда обезпокоено.

Какво е свръхстимулация при бебета?

Свръхстимулацията е състояние, при което вашето дете е имало претоварване с преживявания. Мъниците могат да бъдат свръхстимулирани поради прекаленяване с активност, шум и усещане, тъй като не смогват да възприемат и обработят цялата тази информация. Трябва им известно време, за да се успокоят.Свръхстимулираното бебе в крайна сметка плаче и се наблюдават сривове в настроението.

Според Чая Кулкарни, директор на отделението по детско умствено здраве в болницата “Hospital for Sick Children” в Торонто, случайното пренебрегване на сигналите за свръхстимулация е неизбежно и не представлява проблем.

Но винаги има шанс, особено когато родителят многократно не реагира, тоест ако продължите да се опитвате да играете или пренебрегвате знаците на дискомфорт при бебето, то да се отдръпне или отдалечи психически“, изтъква тя.

11 признака на свръхстимулация (SOS) при бебета

За да избегнете свръхстимулация на бебето, е важно да разберете признаците на свръхстимулация (SOS). Те могат да бъдат класифицирани в два вида – SOS на тялото и SOS на поведението.

SOS на тялото

Свръхстимулираното бебе може да покаже SOS на тялото, като например:

 • Промяна в цвета на кожата от нормален до яркочервен или блед.
 • Промяна в движенията като треперене или потрепвания.
 • Леки промени в начина на дишане, като например учестено дишане.

Поведенчески SOS

Поведенческите SOS включват:

 • Търкане на очи.
 • Разперване на пръстите на краката и ръцете.
 • Покриване на лицето с ръце.
 • Отнесеност (гледа далеч от вас).
 • Опит да се оттегли (извръща главата си от вас).
 • Проява на нервност, капризи или сънливост (оттегляне).
 • Сковаване, вместо да отпускане.
 • Проява на прекалено внимание или свръхбдителност.

Обърнете внимание на реакциите на бебето и ако наблюдавате някой от тези SOS, намалете стимулацията и увеличете подкрепата. Снижете тона и говорете бавно.Може да се опитате да подържите бебето за няколко минути, за да се справи. Или да го повиете, да го насърчите да суче или просто да го полюлеете малко.Всички мъничета могат да бъдат свръхстимулирани от време на време, но недоносените бебета или тези с физически проблеми, често изпращат SOS.

Идентифицирането на точните причини е от съществено значение, за да реагирате на проблема и да намерите бързо решение.

Причини за свръхстимулация

Ето основните причини за свръхстимулация:

Всичко, което е твърде много, е твърде лошо

Вашето малко дете може да бъде свръхстимулирано, ако е извършвало определена дейност твърде дълго, прекарва много време с други хора, изложено е на силни звуци, натоварващии гледки, остри миризми или технологии. Бебетата могат също да изпратят SOS, ако рутината им бъде нарушена.

Продължителността и интензивността на дадена дейност също могат да допринесат за свръхстимулация

Всичко зависи и от темперамента на детето. Някои бебета са спокойни, докато други лесно се претоварват. Различните дейности или среда могат да са забавни за някои от тях, но прекалени за други.

Незряла нервна система

Новородените могат да бъдат претоварени още по-бързо, тъй като нямат зряла нервна система, за да регулират изобилието от стимули, нахлуващи в нея. Дори най-простите действия като хранене, боравене с предмети, говорене и очен контакт могат да уморят новороденото. Всяко нещо е неразбираемо и ново за бебето, тъй като е различно от това, което е преживявало в утробата на майката. Нужни са месеци, за да може нервната система да узрее достатъчно и да се урегулира.

След като знаем няколко причини за свръхстимулацията, е важно да търсим и начините, за да я овладяваме.

Как да се справим със свръхстимулирани бебета?

Ако мъникът ви е достигнал лимита си, вземете го близо до вас, за да го успокоите. Някои бебета може да не обичат да бъдат докосвани или закачани, когато ситуацията е твърде стимулираща. В такива случаи поставете детето на тихо място, намалете светлините и сведете дейностите до минимум. Повийте го или му говорете нежно. Предложете му храна или залъгалка. То ще се успокои след известно време.

Върнете се към неговата рутина. Погрижете се да има време за сън, за хранене и за игра. Тази комбинация прави чудеса. Придържайте се към графика, за да може да се чувстват сигурни, обичани и привързани.

Но преди всичко, най-доброто, което можете да сторите, е да се доверите на инстинкта си и да направите това, което успокоява вашето бебе.

5 начина да избегнете свръхстимулацията

Проучвания показват, че свръхстимулацията при бебетата може да доведе до поведенчески различия и дефицити в когнитивните способности. Така че е по-добре тя да бъде избягвана, а това не е толкова трудно. Ключът е в стремежа към правилния баланс. Можете да го постигнете чрез следните насоки:

1. Следете за ранни предупредителни знаци

Реагирането при ранни предупредителни знаци е от съществено значение, за да предотвратите плача и стреса на бебето. Твърде дългото забавление може да причини свръхстимулация, независимо от времето на деня и детето може да се нуждае от почивка. Разпознайте знаците и реагирайте.

2. Планирайте графика

Не забравяйте, че времето е всичко! Определете най-доброто време, в което вашето бебе да бъде будно, доволно и заинтересовано от общуването и планирайте в съответствие. Повечето деца са най-щастливи сутрин и след следобедна дрямка. Преценете подходящите часове и продължете със заниманието или разходката.

3. Подготовката е най-важна

Планирайте добре излизанията или събиранията си, за да не се претоварва мъничето. Вземете нещо за ядене, допълнително облекло, любими играчки, леки одеяла и други необходими неща, ако излизате с бебето си. Отидете на тихо място, ако детето ви е чувствително към тълпи. Научете се да разпознавате сигналите на вашето бебе и ги споделете и с другите членове на семейството, които се грижат за него.

4. Правете почивки

Планирайте добре и се уверете, че вашето мъниче е подготвено за забавни дейности. Между тях е добре да има време за почивка или за общуване с вас, ако бебето поиска. Ако забележите, че детето ви е твърде развълнувано или уморено, отделете му малко време за спокойствие по време на почивките. Преди да приключи почивката, се уверете, че вашето бебе е готово и показва желание да се включи отново в дейностите. Тези почивки са полезни за избягване на свръхстимулация.

5. Сведете технологиите до минимум

Кажете „не“ на таблетите и приложенията за бебета, които са твърде стимулиращи. Педиатрите не препоръчват време пред екрана за най-малките. Те се забавляват дори много повече с прости неща като тенджера и лъжица, например.

Следването на гореспоменатите съвети наистина може да помогне за избягване на свръхстимулацията, а това има своите ползи.

5 ползи от избягването на свръхстимулация

Макар да изглежда, че трябва да положите твърде много усилия и да прекарате много време в гадаене и избягване на свръхстимулацията за вашето бебе, ползите са многобройни.

 • Бебето ще се чувства сигурно и ще развива доверие към вас.
 • Малко превенция може значително да помогне детето и всички наоколо да бъдат щастливи.
 • Може да сведете до минимум неуспешните “тайм-аут”-и или “подкупите”, които използвате, за да успокоите бебето си.
 • По-лесно се работи с естественото темпо и способности на мъничето.
 • Всеки наоколо ще се забавлява, а детето ще се радва да расте щастливо.

Често задавани въпроси

1. Защо свръхстимулираното бебе плаче толкова?

Когато бебето е свръхстимулирано, то вероятно е будно дълго време и се преуморява. Това го кара да плаче, докато се опитва да се отпусне.

2. Може ли бебето ми да преодолее свръхстимулацията?

Да, свръхстимулацията се надраства с възрастта. Когато мъничето се научи да пълзи и да се движи, то може да създава своя собствена промяна в стимулацията.Дотогава трябва да му помагате, като го носите. Ако поставяте бебето на земята, се уверете, че му осигурявате играчки, хубава музика или цветни неща за гледане.

Докато основният темперамент остава постоянен, реакциите при най-малките могат да се променят с времето. Докато растат, те развиват умението да се справят с различни неща и стават все по-социални. Дейност, която е непосилна за деветмесечно бебе, може да се превърне в такава, на която то се наслаждава след няколко месеца.

3. Възможна ли е недостатъчна стимулация при бебета?

Да, недостатъчната стимулация се получава, когато средата е позната и скучна за бебето. Това е ситуация, при която то може да бъде интелектуално гладно и стресирано. Това може да е резултат от липса на нови играчки или дейности. Следвайте сигналите на вашето дете, за да разберете дали то плаче поради недостатъчна стимулация или свръхстимулация. Недоносените бебета и тези, които са били изложени на пренатална експозиция на вещества, са по-склонни към свръхстимулация.

Като родители може да искате вашето дете да е активно и енергично и затова да се опитвате да го стимулирате с различни дейности. Свръхстимулираните деца обаче могат да бъдат точно обратното на това, което сте си представяли. Така че бъдете наясно с тяхното поведение и избягвайте да ги изтощавате или да ги излагате на твърде много различни дейности наведнъж или прекалено често. Планирането на времето за игра и поддържането на рутина може да помогне за предотвратяване на свръхстимулация. Ако бебето ви прояви симптоми, можете да опитате да го успокоите, като го повиете или го заведете на по-тихо и уютно място.

Източник: www.momjunction.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Габриела Крумова
Photo credit: Freepik