Микроцефалия при бебетата

Микроцефалия при бебетата

От Стефани Уотсън

Медицински редактор д-р Дженифър Шу- педиатър
27 октомври 2021 г.

Микроцефалията е рядък вроден дефект, при който бебето има по-малка глава в сравнение с други бебета на същата възраст. Инфекциите, употребата на алкохол и някои лекарства по време на бременността, както и излагането на токсични химикали, могат да увеличат риска. Някои бебета, родени с малка глава, нямат никакви здравословни проблеми, докато други се нуждаят от грижи през целия си живот. При тежките случаи микроцефалията може да доведе до забавяне в обучението и развитието, гърчове и загуба на слуха. Микроцефалията не може да бъде напълно излекувана. Но медицината предлага решения за някои от проблемите, които тя причинява.

Какво представлява микроцефалията

Микроцефалията е вид вроден дефект, при който бебето има по-малка глава в сравнение с други бебета на същата възраст. „Микро“ означава „малък“, а „цефалия“ идва от гръцката дума за „глава“. В процеса на растеж на някои деца с микроцефалия може да се проявят проблеми с усвояването на информация и цялостното развитие.

По време на бременността мозъкът на бебето расте.Този процес на растеж е свързан и с увеличаването на размера на главата. Бебетата с микроцефалия може да имат малък мозък, защото той не се е развил напълно по време на бременността.

Микроцефалията обикновено се диагностицира при раждането (вродена), но може да се появи и впоследствие, след раждането, ако главата на бебето спре да расте. Това състояние може да се прояви самостоятелно или заедно с други вродени заболявания.

Микроцефалия: Причини

В повечето случаи лекарите не знаят какви са причините за микроцефалия. Възможно е това да е свързано с генни промени при някои бебета. Микроцефалията се свързва с хромозомни промени, които се проявяват при деца, родени със синдрома на Даун.

Някои инфекции по време на бременността могат да увеличат вероятността за раждане на бебе с микроцефалия. Изследователите са открили, че жените, които са били заразени с вируса Зика по време на бременността, понякога раждат бебета с микроцефалия, както и други вродени дефекти.

Излагането на вредни субстанции, като алкохол, някои лекарства и токсични химикали, също може да причини това състояние.

Понякога микроцефалията се проявява след раждането на бебето. Възможните причини за това включват:

– Мозъчна инфекция

– Намалено количество кислород в мозъка

– Травматично увреждане на мозъка

– Преждевременно срастване на костните шевове в черепа на бебето, наречено краниосиностоза

Разпространена ли е микроцефалията

Не. Това състояние се среща доста рядко и засяга само едно на всеки 800 до 5000 бебета, родени в САЩ. Това е по-малко от един процент от всички бебета, родени в страната. Като цяло всяка година се раждат около 25 000 бебета с микроцефалия.

Броят на бебетата, които се раждат с микроцефалия се увеличава по време на епидемия от инфекция с вируса Зика. Наличието на този вирус по време на бременност може да увеличи риска от микроцефалия. Ако сте бременна и смятате, че може да сте се заразили с вируса Зика, свържете се с Вашия лекар за съвет.

Кои фактори повишават риска от микроцефалия

Ето някои от нещата по време на бременност, които могат да увеличат риска от раждане на бебе с микроцефалия:

– Инфекции, които се предават на бебето, като вируса Зика, рубеола, токсоплазмоза, варицела или цитомегаловирус

– Недохранване

– Прием на алкохол, някои лекарства или излагане на токсични химикали

– Намалено количество кислород в мозъка на бебето

– Нелекувана фенилкетонурия (PKU) – рядко наследствено заболяване, което причинява натрупване на аминокиселината фенилаланин в организма.

Но дори да сте били изложени на някое от тези неща по време на бременността, не означава, че бебето ви ще има микроцефалия. Това състояние все още е много рядко.

Проблеми, причинени от микроцефалия

Микроцефалията е различна за всяко дете.Тя варира от лека до много тежка форма. Някои бебета нямат никакви здравословни проблеми, докато други се нуждаят от грижи през целия си живот.

Лекарите проследяват внимателно състоянието на бебето. Те може да дадат съвет за лечение, което да помогне да се справите с евентуално възникнали проблеми.

В зависимост от това колко тежко е състоянието, някои деца с микроцефалия може да страдат от:

– Припадъци

– Забавяне в развитието – например трудности да се научат да говорят, да седят, да стоят, да ходят.

– Забавено учене, наречено интелектуално увреждане

– Проблеми с движението и равновесието

– Проблеми при храненето, например при преглъщане

– Загуба на слуха

– Проблеми със зрението

– Проблеми със седенето на едно място, наричано още хиперактивност

Как се диагностицира микроцефалията

Лекар може да диагностицира микроцефалията по време на бременността или след раждането на бебето. Преглед с пренатален ултразвук може да установи дали бебето има малка глава в края на втория или в началото на третия триместър. Ултразвукът, който лекарят прави в 18-22-ра седмица от бременносттасъщо може да установи състоянието.

След раждане на бебето, лекарят може да диагностицира микроцефалията, като измери обиколката на главата. След това лекарят сравнява резултата с този на други бебета от същия пол и възраст.

Лекарите често изчакват с измерването на обиколката на главата, докато бебето не навърши поне 24 часа. Това позволява на главата на бебето да се закръгли до истинския си размер, след като е била притисната по време на раждането през родилния канал.

Други тестове могат да помогнат за потвърждаване на диагнозата и за установяване на причината за микроцефалията.Такива са:

– Компютърната томография (КТ)- използва рентгенови лъчи и магнити, за да направи снимки от вътрешността на главата на бебето.

– Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР)- прави подробни снимки с помощта на магнити и радиовълни.

– Кръвните тестове проверяват за заболявания, които може да се срещат в семейството ви.

– Изследванията на урината показват какъв тип микроцефалия има бебето.

Какви са възможните лечения на микроцефалията

Лекарите не разполагат с никакви методи за лечение, които да увеличат малката глава и да излекуват микроцефалията. Но при бебета, чиито черепни кости са се сраснали твърде рано, хирургическа намеса може да отдели костите и да даде възможност на мозъка им да порасне.

Въпреки това съществува лечение за овладяване на някои от проблемите, които микроцефалията може да причини, включително забавяне на развитието и припадъци. Това осигурява по-добро качество на живот за децата с това състояние. Тъй като микроцефалията може да варира от лека до тежка форма, възможностите за лечение също са различни.
Бебетата с лека микроцефалия често нямат други проблеми освен малката си глава. Тези бебета може да се нуждаят само от рутинни прегледи за наблюдение на растежа и развитието им.
Децата с по-тежка микроцефалия се нуждаят от грижи и лечение, насочени към овладяване на здравословните им проблеми. Лечението на микроцефалията е екипно усилие, което често включва няколко вида специалисти:

– Педиатър или семеен лекар

– Невролог

– Физиотерапевт

– Ерготерапевт

– Логопед

Как мога да предпазя бебето си от микроцефалия

Невинаги можете да предотвратите микроцефалията, но има някои неща, които да направите по време на бременността си, за да намалите риска бебето ви да се роди с това състояние:

– Избягвайте алкохола и всички лекарства, които лекарят ви не е предписал или препоръчал.

– Когато почиствате или използвате химикали у дома или на работа, отваряйте прозореца или вратата, за да се проветрява помещението. Или оставете някой друг да почиства, докато сте бременна.

– Опитайте се да стоите далеч от всеки, който е болен. Мийте ръцете си често, особено след тоалетна и преди хранене, за да предотвратите инфекции.

– Попитайте лекаря си дали са ви поставени всички нужни ваксини.

– Помолете някой друг да смени котешката тоалетна или носете ръкавици за еднократна употреба.

– Ако имате фенилкетонурия, се посъветвайте с вашия лекар за лечение, ако все още не ви е назначено такова.

Вашият лекар може да ви препоръча и други начини за намаляване на риска. Ако вече сте имали дете с микроцефалия, може да обмислите генетично консултиране. Ако родителите носят гена за микроцефалия, може да го предадат на бъдещите си деца.

Източник:https://www.babycenter.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Редакция: Радослава Михайлова
Photo credit: Freepik