Защо децата имат проблеми с рутинните дейности или график

Защо децата имат проблеми с рутинните дейности или график

Дните на децата са изпълнени с рутинни дейности, но за много малчугани придържането към тях е трудно, защото изисква усвояването на редица умения.

Има много причини децата да не спазват рутини и графици. Понякога е въпрос на случайност и не е голям проблем – те се разсейват, заети са или просто не им се занимава точно с това в момента.

За някои деца обаче неспазването на рутината е постоянен проблем. Неуспехите в организирането, следенето на времето и постоянството на вниманието са няколко от причините за това. Тези умения са част от по-голяма група мисловни умения, известни като екзекутивни функции.

Умения, необходими за спазване на рутина или график

Следването на рутина или спазването на график изисква много екзекутивни функционални умения. Някои деца имат проблеми с едно или повече от тях, например:

 • Проследяване на времето
 • Организация и планиране
 • Запомняне на стъпките
 • Превключване между различни дейности
 • Концентриране върху определена задача без разсейване
 • Обръщане внимание на правилата

Много деца имат затруднения с тези умения, особено деца с ADHD(синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). А някои се нуждаят от повече време, за да възприемат информация и да действат според нея.

Примери за проблеми при изпълнение на рутинни дейности

Когато децата имат проблеми със спазването на рутинни процедури или графици, резултатът често е лесно забележим – те не са готови навреме или са пропуснали ключови стъпки. Може да излязат от вкъщи с неизмити зъби, или да тръгнат за училище без домашните си.

Проследете какво се случва, когато децата пропускат част от рутинните си действия. Ако се вгледате по-внимателно, може да забележите други поведения, които водят до това.

Например, какво се случва, когато дойде време децата да извадят учебниците и тетрадките от раницата си? Всичко ли са извадили? И ако не са, с какво се занимават вместо това?

Що се отнася до дневния график, какво правят децата вместо планираното? Например, обичайно ли забравят за музикалните уроци, но не и за тренировките по баскетбол?

Когато децата наистина имат затруднения с рутинни процедури и графици, те често пропускат много от стъпките, а не само една или две.

Ако ви се струва, че детето ви има подобни проблеми, говорете и с хора, които го познават и прекарват време с него. Те могат също да споделят какво са забелязали и да ви помогнат да си изградите по-пълна представа.

Следващи стъпки

Когато осъзнаете какво възпрепятства децата да изпълняват рутинни дейности, ще разберете и как да им помогнете. Първото нещо, което трябва да направите, е да продължите да ги наблюдавате. След това споделете какво сте забелязали. Семействата, педагозите и здравните специалисти могат да работят заедно, за да изяснят какво се случва.

Как може да помогнете на детето у дома и в училище?

Родители и обгрижващи лица: Може да направите “договори”, за да съгласувате с вашето дете правилата и рутинните дейности в домакинството.

Ето и 4 полезни стратегии:

 • Давайте ясни насоки – Уверете се, че децата разбират рутинната процедура, като давате конкретни указания и стъпки. Например: „Време е да почистиш бюрото си за деня. Моля, прибери книгите и моливите си вътре в бюрото. След това изхвърли всички боклуци и хартийки в кошчето“.
 • Направете визуален план – помогнете на децата да следват стъпките, като използвате визуален план или график с картинки. Поставете го на място, където могат лесно да го видят и ги накарайте да отбележат какво са свършили.
 • Направете запис на рутинните действия – някои деца може да разберат указанията, но да не ги запомнят достатъчно дълго. Запишете устни указания на телефон или таблет. Или направете прост видеозапис на рутинната процедура. Това позволява на децата да възпроизвеждат информацията по всяко време.
 • Похвалете усилията – дори ако децата не изпълняват перфектно всяка стъпка от рутината или графика, похвалете ги за това, което са направили. Попитайте какво искат да опитат следващия път, за да изпълнят всички стъпки. Този вид обратна връзка изгражда самочувствие и насърчава децата да продължават да опитват.

Педагози: Помогнете на децата, като използвате положителни поведенчески стратегии. Ето няколко, които да опитате:

 • Изречения от типа „Когато…, тогава…“
 • Предварително коригиране и подсказване
 • Уважително пренасочване

Източник: www.understood.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Искра Петрова
Photo credit: Freepik