Летни занимания в градината

Летни занимания в градината

Лятото е идеално време да поработим върху фините моторни движения! В парка има толкова много неща, които могат да подобрят силата на малките мускулчета на ръцете. Ако пък имате път към морето – на плажа има още по-голямо разнообразие, като копаене в пясъка, правене на замъци, копаене на дупки, които могат да се пълнят с вода от морето.

Но защо да не опитате някои занимания в дворчето ви?
Долу – на земята.

Толкова много разнообразни игри! Можете да подготвите една малка площ, за да засадите някои растения – зеленчуци или цветя. Можете дори само да се преструвате, че сте земеделци. Копаене, ровене, засяване, поливане – всичко това оказва влияние на силата на ръцете!
Обяснете на децата, че самата почва е важна за растежа на билките – най-идеалната е лека и пухкава, за да позволи на корена да достигне по-дълбоко в земята и да я укрепи. А това означава че трябва да копаете повече!

  • Копайте с лопата (лопатата да е с размер, подходящ за деца). Покажете им как се работи с лопатата – това е едно упражнение, което ще помогне за укрепването на мускулите на раменния пояс.
  • Копайте с градинарска ръчна мистрия. Покажете им как да коленичат на земята, държейки здраво мистрията. Но не забравяйте, че това е усилена работа – редувайте се с детето!


Засадете семена

Развитието на пинсетния захват е важен за малките деца. Семената са малки и захващането им между палеца и показалеца упражнява пинсетния захват. Единственото, върху което трябва да обърнете внимание е, детето да взима едно по едно семе, за да развиете всъщност пинсетния захват. Засадете бобови семена в една саксия – и наблюдавайте какво ще се случи.

Полейте растенията
Да, билките имат нужда от вода, хубаво е и детето да го разбере! Но, нека полеем билките по малко по-различен начин!
Нужни са ви една гъба и кофа с вода! Детето трябва да натопи гъбата в кофата с вода и да изстиска гъбата върху растенията. Това ще развие силата на мускулите на ръцете!

Почистете градината от плевели!
Всички знаем, че е хубаво една градина да се чисти от плевели, нека и детето Ви разбере това! Обяснете на детето, че плевелите искат да завземат цялата градина и това пречи на растенията да се развиват пълноценно. Не бива да допускаме това!
Това занимание е интересно на децата, обикновено обичат да гледат корените на различните плевели.

Сложете намерените плевели в кофа с вода и ги пребройте.

И накрая жътва!
Обяснете на децата какво означава понятието жътва – събиране на плодове или зеленчуци, които са пораснали на растенията. Всъщност, вие самите може да получите собствената си жътва от засадените растения. Ако ли не, може просто да си направите игра. Кажете на детето, че трябва да се съберат 10 листа от храстовидно дърво – детето ще трябва с едната ръка да държи клончето, а с другата да къса едно по едно листо. Това е прекрасна игра, в която детето използва двете ръце, работещи едновременно.

Забавлявайте се!

Източник: https://www.kidsmasterskills.com