10 симптома на психично здраве, които да се следим при децата в епохата на COVID-19

10 симптома на психично здраве, които да се следим при децата в епохата на COVID-19

Детски психолози споделят съветите си към притеснени родители в тези времена на несигурност.

Не е тайна, че пандемията от COVID-19 и мерките за социална изолация, необходими за борба с разпространението на новия коронавирус, се отразяват на психичното здраве на хората. Много объркани родители изразяват опасенията си как глобалната криза ще се отрази на децата им сега и в дългосрочен план.

„Някои от нас не се справят добре с несигурността и тази криза е твърде голямо нещо, което нашите деца трябва да преработят. Точно като нас, в момента и те преживяват значителна загуба на нормалния си живот ”,

казва Genevieve von Lob, психолог и автор на “Happy Parent, Happy Child.”. Тя отбеляза, че децата може да се борят с много от внезапните промени в ежедневието си – като липсата на приятелите или ежедневната им рутина.

„Когато децата са стресирани, това често се изразява във физиологични промени, промени в настроението и поведението“, казва Robin Gurwitch, преподавател по психиатрия в Университета „Дюк“, едно от най-престижните американски висши училища, специализиращ фамилно и детско психично здраве. “За съжаление нямаме ръководство за родители, което да ни позволява да отворим глава 4 относно децата и пандемиите, за да знаем какво да следим при децата си или дори в себе си. “

Децата не винаги вербализират нещата, които ги напрягат, но тревожността, депресията и други проблеми с психичното здраве, могат да се проявят по различни начини.
В статията може да научите повече за симптомите, които за родителите могат да бъдат прозорец към психичното здраве на децата в тази безпрецедентна ситуация. Разбираемо е, че децата може да не се държат обичайно за кратък период от време, но ако тежестта на тези поведенчески или емоционални промени се увеличи, задържат се в продължение на много седмици или пречат на ежедневните функции на детето, може да потърсите професионален съвет.


РЕГРЕСИРАЩО ПОВЕДЕНИЕ

„Като цяло ние всички малко ще регресираме във функционирането си през това време на значителна промяна“,

каза психотерапевтът Noel McDermott. „Децата ще регресират повече от възрастните и колкото по-малко е детето, толкова по-вероятна е регресията“.
Поведения, които сте мислили, че вашето дете е надрастнало, може изведнъж да се появят отново. Това може да включва смучене на палец, необходимостта от специална играчка за комфорт, изпускане в леглото или други проблеми, свързани с приучаването към гърне.

„Регресията е нормална по време на периоди на стрес и несигурност “,

отбелязва психотерапевтът.

ПРОМЕНИ В АПЕТИТА
Апетитът и сънят на детето често са първите издайнически знаци, че нещо не е наред “, казва Natasha Daniels, детски терапевт и създател на AnxiousToddlers.com. „Често детето може да прояви рязко увеличение или намаляване на апетита. “

Родителите трябва да внимават за промени в хранителните навици, включително загуба на апетит или включване на допълнително хранене. Това често е по-забелижимо при по-големи деца и тийнейджъри.


ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

„Сънят също може да се промени“, отбеляза Даниелс. „Обърнете внимание, ако детето ви спи по цял ден или обратно, му е трудно да заспи или сънят е неспокоен.“
Нарушенията на съня са често срещани в трудни моменти, така че децата могат да изпитат безсъние, кошмари, събуждане през нощта или други отклонения.


ПРОМЕНИ В НАСТРОЕНИЕТО

„Съветвам родителите да търсят промени в „основното“ или нормалното поведение на детето“, казва клиничният психолог John Mayer. Същото важи и за базовата им емоционалност, тъй като могат да се очакват промени в настроението.
Поведенията, с които трябва да сте наясно, включват гневни изблици, внезапни пристъпи на плач, намусеност, раздразнителност, загуба на интерес към любимите занимания и изолация от другите.

„Следете за промени в нормалния темперамент или настроение на децата, имайте предвид, че стресът избива още повече от настроението“,

казва терапевтът Craig A. Knippenberg. Той отбеляза, че тревожните деца вероятно ще се почувстват по-тревожни, докато тези, които имат проблеми с гнева, може да имат по-чести изблици.


ТЪРСЕНЕ НА СИГУРНОСТ

По-тревожните деца може да задават повече въпроси от обикновено и да търсят успокоение, че всичко ще е наред. Родителите също така може да установят, че децата им не се чувстват комфортно преди лягане и се страхуват да бъдат оставени сами.Децата и тийнейджърите могат да изразят притеснения относно собственото здраве или това на другите, бъдещето и дори смъртта. Увеличаването на въпросите, търсещи успокоение, често е показател за вътрешна тревожност, така че е важно родителите с присъствието си, да предлагат това успокоение и чувство за стабилност.


ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРИЛЕПЧИВОСТ.

Може да забележите увеличаване на прилепчивото поведение. Обърнете внимание дали вашето дете ви следи от стая в стая, изпитва трудности, ако ви е изпуснало от поглед или не може да се раздели с вас изобщо.Поведението на някои деца могат да се колебае от това да се държат много привързано до отхвърляне и оттегляне от другите. Тези промени в поведението на привързаност могат да бъдат често срещани в трудни и несигурни ситуации.

„Всички ние ще изпитаме чувство на загуба и трябва да потвърдим своите привързаности към близките си“,

обяснява McDermott. „Правим милиони телефонни обаждания и пращаме съобщения до хора, които не сме виждали може би отдавна, за да проверим дали са добре, но в действителност е за да се убедим, че самите ние сме добре. „


ОТДРЪПВАНЕ

От другата страна на спектъра, някои деца може да започнат да игнорират членове на семейството вкъщи или да изберат да отхвърлят възможността виртуално да се свържат с близките си.
Някои може да станат по-отчуждени и да се оттеглят в стаите си, за да прекарат повече време с телефоните и технологиите.


СОМАТИЧНИ ОПЛАКВАНИЯ

Докато родителите обръщат внимание на физическото здраве на семейството и тревожните симптоми на COVID-19, е възможно и психическото напрежение на децата да се прояви в телата им.
Децата може да имат повече оплаквания от главоболие, болки в стомаха и по-малко енергия. Те са реални, но вероятно не се дължат на медицинска причина.


ФОКУСИРАНЕ В ПРОБЛЕМИТЕ

По-големите деца и тийнейджъри могат да имат затруднения при съсредоточаване върху образователните задачи или да отлагат, тъй като лесно се разсейват.Те могат да изпитат проблеми с вниманието, концентрацията и новия начин на дистанционно обучение. Възможно е детето да забрави да завърши задачата си, с която се е занимавало. Когато му кажете да изпълни задача е възможно да не може да си спомни какво точно сте казали.


ОТРЕАГИРАНЕ

По време на криза родителите могат да наблюдават и оценяват поведението на децата си. Дали отреагират повече от обикновено, отбелязва Denise Daniels, експерт в детското развитие и емоционалната интелигентност при децата.Децата могат да започнат да преминават граници, да показват по-високи нива на агресия, да не се подчиняват на инструкциите или да се впускат в повече спорове с членовете на семейството.

„Родителите могат да забележат чести промени в настроението, избухвания или емоционални изблици, предвид стреса от ситуацията и защото всички живеят в по-тесни ограничения“,

пояснява Stephanie Lee, старши директор на Child Mind Institute.

Каквито и промени да има в настроението или поведението, за родителите е важно да разберат, че през това време могат да помогнат за емоционалното благополучие на децата си. В допълнение към търсенето на професионални насоки, те могат да насърчат отворен диалог с децата си, да валидират (да покажат, че разбират) чувствата им, да коригират дезинформацията, да проявят търпение, да предложат успокоение, да установят рутина и други източници на стабилност, да улеснят виртуалната комуникация с приятели и роднини, да планират безопасни дейности сред природата и да споделят възможности за помагане на другите, да променят света, дори и от границите на дома си.

Докато тези промени в поведението са чести при стресови събития като COVID-19, това не означава, че няма какво да се направи. Родителите имат важна роля, тъй като помагат на децата си да се ориентират в „новото нормално“.

Източник: https://www.huffpost.com