10 сензорни “червени флага”, които може би пропускате

10 сензорни “червени флага”, които може би пропускате

Често пренебрегваме някои сензорни симптоми и признаци за сетивни проблеми, които биха могли да бъдат знак за нуждите на детето и биха ни спестили чувството за объркване и безсилие.

Случва се често, родителите да споменават, обикновено небрежно, че детето им прави “странни неща”, било то ходене на пръсти, избягване на силни звуци, или други… Понякога те са загрижени, понякога не, но обикновено това означава признак за сетивно затруднение (което не е толкова страшно, колкото звучи!).

Понятието “сензорна преработка”, може да звучи доста сложно. Повечето от родителите дори не са чували за това, но забелязват, че има нещо, което понякога причинява объркващо, странно поведение.

 

Какво означава “сензорен симптом”?

 

“Признак за сензорна проблематика” или както още го нарекохме преди малко “червения флаг” и всичко това, което показва детето Ви, е знак че му трябват повече или по-малко сензорни стимули.

Но, дори детето Ви да има някои от изброените симптоми, това не означава, че има сериозен сензорен проблем, аутизъм или друга диагноза. Всички ние имаме нужда от сензорна преработка по различен начин. Виждането на детето през сензорния обектив ще ви позволи да разберете как да подкрепите неговите нужди, което означава по-малко стрес за всички!

little girl with red pimples crying home 85672 2526

 

  • Детето ви отказва да се катери на катерушки, пързалки или да се люлее – това най-вероятно означава, че избягват вестибуларните и проприорецептивните сензорни стимули. Всъщност тези две сетива ни дават усещане за баланс и осъзнаване на собственото си тяло.
  • Отвращаване от различни видове храна, миризми и вкусове – не винаги е сензорен проблема, но моментното отхвърляне обикновено идва от претоварване на оралната система.
  • Често ходене на пръсти – обикновено децата стъпват на пръсти, защото са чувствителни към усещането, което краката им изпитват. Някои деца предпочитат колкото се може по-малко от стъпалото им да докосва повърхността. Понякога пък, ходенето на пръсти може да се дължи на това, че им харесва натиска, който чувстват в глезена, което е проприорецептивно усещане.
  • Детето е тромаво – има ред причини, поради които детето ви постоянно пада или се блъска в различни предмети, но един от най-пренебрегваните причини е, че проприорецептивната и вестибуларната система на детето не работят добре.
  • Избягва шумни и светли места – ако детето ви отказва да ходи на обществени места, твърде вероятно е да се дължи на прекалена стимулация от шума, светлината или допира от другите хора. За децата, които имат този проблем, обществените места може да се окажат истинско мъчение.
  • Детето предпочита тесни дрехи – това може да е признак на повишен проприорецептивен сензорен стимул. Може да изглежда странно, но усещането, което децата получават от тесните дрехи, ги успокоява. Дори може да ги накара да се съсредоточават по-добре.
  • Детето е “непослушно” – има много причини, които карат децата да се удрят постоянно в стените, да скачат, да се катерят, тичат и да се бутат. Повечето от тях си търсят проприорецептивен сензорен стимул, понякога и вестибуларен. За съжаление, тези деца често са описани като лоши или диви, но те само се опитват да задоволят нуждите си.
  • Детето обича бързи и ярки телевизионни предавания – ако харесва само такива предавания, това означава, че има нужда от визуална стимулация. Ако това е вашия случай, вероятно детето ви обича да разглежда и светли, ярко илюстрирани книги.
  • Детето хапе играчки или хора – когато е провокирано или дори без видима причина. Причината може да е в това, че търси някои дълбоки проприорецептивни усещания.
  • Не обръща внимание, когато му се говори или има нужда от повторение на казаното – да понякога се случва децата да игнорират и това е нормално, но ако това е често повтарящ се проблем, това е знак, че слуховата система на детето Ви не обработва добре приетата информация.

С гореизброените симптоми, детето Ви опитва да каже нещо за сензорната си преработка. Може да замества липсващите с други стимули. Например ако се нуждае от визуални стимули – да търси и гледа ярки светлини.

За да му помогнете, обърнете внимание на това, от какво се нуждае детето Ви, какво му е интересно и имайте предвид, че нуждите могат да се променят. Подходяща за децата със сензорни затруднения е така наречената “сензорна диета”.

 

Какво всъщност представлява сензорна диета?

 

Сензорна диета подсигурява на детето Ви усещанията, от които се нуждае, така че сетивната му система да бъде балансирана през целия ден.

Децата, които имат проблеми със сензорната си система обикновено се съсредоточават върху набавянето на повече или избягване на определени стимули. Когато мозъкът им е в режим на постоянно търсене или избягване, те не могат да се съсредоточат върху други неща.

Когато се използва правилно, сензорната диета може да помогне на детето да си осигури необходимите стимули, което освобождава вниманието му и го прави свободно да играе, учи, спи и върши разни други неща от ежедневието си.

Ако имате притеснения, свързани със сензорната преработка при детето си, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти по детско развитие. Можете да запазите час за консултация тук или на телефон 0887 545 446.