Скритите алергии – причина за разрушително поведение, сензорни проблеми и трудности при задържането на внимание

Скритите алергии – причина за разрушително поведение, сензорни проблеми и трудности при задържането на внимание

Тази статия съдържа информация относно алергиите и как те биха могли да повлияят на обучителния процес и поведението. По никакъв начин не предоставя нито диагноза, нито лечение на конкретно състояние или учебно предизвикателство, което може да наблюдавате при вашето дете или ученик. Ако търсите диагноза или лечение за вашето дете или ученик, свържете се със специалист с опит, който може да направи оценка на състоянието на детето.


Броят на децата, диагностицирани с нарушения при ученето и поведението ме изумява. Според медията Healthline, 6.4 милиона деца в САЩ са диагностицирани с ADHD (Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието). През последните 8 години случаите са нараснали с 42 %. И това лесно се забелязва. Ако се огледате наоколо, най-вероятно ще намерите един или може би повече родители, които се борят да възпитават дете, склонно към изблици или просто дете, което не може да стои спокойно за нищо на света.

Др. Мери Ан Блок, автор на книгата „No More Ritalin“ в превод на български „Без риталин“ (Ritalin е търговското наименование на лекарство, което се използва при проблеми със съня и при хиперактивност) наблюдава факта, че алергиите са един от най-големите виновници за учебните предизвикателствата пред децата днес. Е, недоволството понякога може да доведе и до положителни резултати. Хората, недоволни от употребата на риталин като единствена съществуваща опция започват за дълбаят в проблема и откриват доста интересни неща. Едно от тези неща са алергиите. И да, проучванията установяват, че алергиите могат да повлияят на обучението, и на поведението.

Как алергиите пречат на обучението и на поведението

Един от страничните ефекти на алергиите е хроничното запушване. Когато ушите, носът и гърлото са запушени, често резултатът са ушни инфекции. Хроничните ушни инфекции имат негативно въздействие върху слуха и както всички знаем, слухът е от решаващо значение както за ученето, така и за поведението. За едно дете е почти невъзможно да следва инструкциите за определена задача или работа, когато не може да ви чуе правилно. Деца, които не чуват добре също така са склонни да се изолират в техния собствен малък свят, защото е трудно да се внимава, когато всичко се превърне във фонов шум.

Свръхреакцията на тялото към хранителни вещества създава стрес върху много от системите в организма. Това може да причини храносмилателен дискомфорт и затруднения. А това от своя страна може да доведе до дълги посещения до тоалетната, които ще изведат детето от класната стая. Свръхреакцията може да причини и нарушения на дихателните пътища и да доведе до затруднения с дишането. Както всички знаем, дишането е особено важно за всички системи в организма. Но един от най-големите проблеми е възпалителната реакция, която се задейства в мозъка.

Възпалението е естествен отговор на организма срещу чужди тела, но при алергия или чувствителност, отговорът атакува нещо, което е добре да бъде там иначе и обикновено е свръх отговор, така че причинява допълнителни щети. Тази свръхреакция нарушава обработката на информация, нарушава прочитането и посоката на разбиране; нарушава обхвата на вниманието, което е и причината много деца със скрити алергии да бъдат диагностицирани по погрешка с хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ADHD) или при деца със симптоми на ADHD, симптомите да се изострят; това също така се отразява на невротрансмитерите, които са отговорни за емоционалните и поведенчески отговори и това води до неспособността да седиш спокойно или създава емоционални изблици.

За какво да внимавате

ADHD е добро начало. Ако детето ви е диагностицирано с ADHD или смятате, че отговаря на тези критерии, опитайте да потърсите за скрити алергии. В училище, обърнете внимание и вижте дали детето не се бори непрекъснато с обрати, не изглежда лениво или нежелаещо да върши класна или домашна работа, дали няма лоша памет или умения за задържане на вниманието и даже наблюдавайте неподредения почерк за сигнали. Някои хора със скрити алергии описват умствена мъгла, която ги оставя със зяпнала уста и празен поглед. Те също така лесно се стряскат, защото вниманието им е разпокъсано.

Физически, внимавайте за запушване на носа, хронични ушни инфекции, тъмни кръгове под очите, умора, стомашен дискомфорт, диария или запек. А в поведението, търсете сигнали за хиперактивност, раздразнителност, изблици или сривове и симптоми на сензорна обработка. Много често, на тези деца се гледа като на умишлено рушащи или неприятни, но в действителност, те просто се мъчат да установят връзка и да разбират. Най-често те имат трудности с разбирането, защо имат смущения, дори и когато имате усещането, че отговорът е пред очите им.

Какво да правите

Недиагностицираните хранителни алергии са най-вероятните виновници. Много често отговорни са храни, които съдържат млечни продукти, глутен, яйца, захар, оцветители за храна, консерванти и ядки. Понякога дори може да е комбинация. Най-добрият начин да тествате за алергии към тези съставки е да премахнете всички възможни опции и да изчакате симптомите да отшумят. След като на тялото му е дадена възможност да се детоксикира за няколко седмици, можете да добавяте храните една по една и да вземете под внимание, ако забележите връщане на симптомите. Това също може да е причина детето ви да изглежда чувствително към текстурата на храните или да мислите, че то е „придирчиво“ по отношение на храненето си. Много деца, които се борят с нарушения на сензорната обработка изпитват затруднения да ядат определени храни. Дете със сензорни проблеми може да има комбинация от чувствителност към текстури заедно с хранителни алергии, което може да причини смущения и лошо поведение в класната стая.

Винаги помнете, че когато се захващате с диета и хранене, е важно да работите в тясно сътрудничество с педиатъра на детето си.


Източник: https://ilslearningcorner.com

Превода за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елия Атанасова