Детето ви се концентрира трудно? На какво да обърнем внимание?

Детето ви се концентрира трудно? На какво да обърнем внимание?

Накратко:

 • Много деца имат проблеми с фокусирането
 • Съществуващият проблем с фокуса не трябва да се свързва с мързел или неуважение;
 • Можете да помогнете на децата си да се справят с този проблем.

Понякога фактът, че си дете, е достатъчен, за да имаш проблеми с фокусирането. Наоколо има толкова много неща, които могат да те разсеят. Деца, които се смеят навън, докато ти си в час. Приятелите ти са в чата, докато ти трябва да си изчистиш раницата.
Така че, ако отвреме навреме детето ви губи концентрация в къщи или на училище, това не е нещо необичайно. Но какво ще стане, ако се случва непрекъснато?
Ако детето ви се съсредоточава трудно, може би се чудите дали има нещо, на което да обърнете внимание.

Тук ще ви запознаем с трудностите с фокуса и концентрацията и как те биха повлияли на децата в различна възраст.
Предизвикателства с концентрацията, които можем да забележим
Затруднената концентрация не означава, че детето ни има „проблем“. Но със сигурност може да доведе до проблеми в училище или дори в ежедневието.
Например, времето за упражнения може да се окаже недостатъчно. Децата биха имали проблеми с довършване на работата в клас или с домашните. Може би стаята им винаги е разхвърляна, защото те все не са там, за да си я почистят.

Това са неща, които обикновено хората забелязват най-напред –резултатът, не поведението.

И може погрешно да приемат, че децата са мързеливи и незачитащи правилата.
Проблемите с фокусирането са истински. Това не означава, че децата не се трудят усърдно или не са умни. Това също така не означава, че не са заинтересовани от нещо, дори и да изглежда така. Те може би искат да се съсредоточат върху нещо, но просто не успяват.
Тези проблеми могат да се проявят по различни начини. И могат да се променят във времето. Децата могат да изпитват затруднения с:

 • Разбирането кога да се фокусираш върху малките неща и кога върху по-големите;
 • Пресяване на маловажните знаци, звуци или информация;
 • Обръщане на внимание без да се разсейват;
 • Продължаване на мисълта си, дори когато са прекъснати;
 • Изпълняване на определена задача без да е необходимо да се повтарят инструкциите неколкократно;
 • Фокусиране върху една дейност в даден момент;
 • Следване на указания;
 • Поддържане на разговор.

Някои деца, които имат проблеми с концентрацията, изглеждат като вечно замечтани. На други може да им се струва, че се съсредоточават, а в действителност да не е така. А трети, могат да станат супер фокусирани върху неща, които ги вълнуват като спорт, видео игри, политика или музика.

Какво може да причини проблема с концентрацията
Понякога, децата изпитват подобни проблеми, поради нещо, което се случва в живота им в този момент. Това би могло да бъде нещо съвсем обикновено, като скарване с приятел или вълнение покрай рожден ден.
Дори, когато си гладен, се съсредоточаваш по-трудно. Същото се отнася и при липсата на качествен сън. Когато децата са лишени от сън, те стават още по-разсеяни и допускат повече грешки.
Стресът и тревогите също са фактор. Когато децата преминават през стресови ситуации, като преместване или смърт в семейството, това може да рефлектира върху концентрацията им.
Но в случаите, когато проблемът с фокусирането е постоянен, зад него може да се крие още нещо. Синдромът за дефицит на вниманието и хиперактивност може да е една от причините. Имате ли роднини, които страдат от липса на концентрация? Може би те започват различни нови проекти, които никога не довършват. Ако вие или друг ваш роднина попадате в тази категория, не трябва да ви учудва, че детето ви проявява същите признаци.
Без значение какво предизвиква проблемите на детето ви с концентрацията, има много начини да му помогнете да се справи с тях.

Какво може да им помогне?
Има не един начин за това. Водейки си бележки какво виждате у дома, е добро начало. Това може да ви даде по-ясна представа с какво се сблъсква детето ви.
Ако наблюдавате повтарящи се примери, може би е добре да поговорите със специалист. Дори и да не сте сигурни какво точно се случва, не пречи да се фокусирате върху изграждането на умения у дома. Открийте начини за подобряване детската концентрация.
Едно от най-важните неща, които може да направите за детето си, е да го уверите, че проблемите с фокусирането са нещо често срещано и не трябва да се срамува от това. Напомнете му, че всеки се бори с нещо и това е съвсем нормално. Говорете за силните му страни.
Възможно е да изпитвате известни затруднения с това да приемете трудностите на детето ви. Ако усещате, че това се превръща в предизвикателство за вас, можете да потърсите подкрепа и съвет от психолог и ерготерапевт, които ще ви дадат насоки как да се справите.

Ако имате притеснения, свързани с концентрацията на детето ви, не се колебайте да се свържете с нашите терапевти и специалисти по детско развитие. Можете да запазите час за консултация тук или на телефон 0887 545 446.

Източник: https://www.understood.org
Превод: Татяна Митова, логопед към Център за детско развитие “Малки чудеса”