5 тихи дейности, които могат да заместят дрямката на детето

5 тихи дейности, които могат да заместят дрямката на детето

Времето за следобедна дрямка е минало само наполовина, а все още чувате как вашето малко дете говори и пее в стаята си. Ако напоследък това се случва все по-често, може би денят, от който сте се страхували, най-накрая е настъпил – край на следобедното подремване.

Но все пак има и добра новина – макар вашето мъниче вече да не изпитва нужда от следобедна дрямка, то все пак има потребност от ежедневна почивка. Ето няколко идеи как да помогнете на малкото дете в прехода от дневния сън към самостоятелна игра за известно време всеки ден.

На каква възраст повечето деца спират да подремват?

Повечето деца спират да спят следобед между 2,5 и 5-годишна възраст. „Над 90 на сто от децата на 5-годишна възраст вече не спят през деня, въпреки че много от 4-годишните все още го правят“, посочва Лия Александър, педиатър.

Има признаци, които подсказват, че е време да съкратите или напълно да спрете следобедната дрямка на вашето малко дете. Ако то започне да се съпротивлява на следобедния сън или да се събужда рано от него, може би не е достатъчно изморено и няма нужда от него. Друг вариант е детето ви да продължи да подремва следобед, но да започне да се събужда рано сутрин или посред нощ.

„Детето има определено количество сън в своя „резервоар за сън“, изтъква от своя страна Хедър Уолъс, сертифициран педиатричен консултант по сън. „Ако то спи твърде много през деня, това пълни резервоара му и няма да има достатъчно място за нощен сън. Следобедната дрямка трябва да бъде премахната, за да се балансира отново сънят.“

Защо времето за тихи дейности все още е необходимо

Дори ако детето ви вече не спи следобед, е важно да има спокойно време през деня. Това дава шанс на тялото и умът му да отпочинат и му помага да се предпази от преумора.

Може би си представяте времето за тиха почивка като един час, в който детето ви лежи в леглото с приглушено осветление, играейки си с книга или плюшено животинче. Но не е задължително времето за почивка да изглежда така.

„Децата се нуждаят от време в усамотение по средата на деня без допълнително стимулиране или взаимодействие с родители или други деца“, посочва консултантът по сън. „Не е задължително тялото им да бъде неподвижно, нито пък трябва да стоят тихи. Но времето, прекарано в уединение, може да им помогне да се освежат и да ги поддържа в добро настроение през останалата част от деня, така че да прекарат времето до часа за лягане без драми.“

Дейности, които насърчават почивката

Ето някои успокояващи и възстановяващи дейности, с които детето ви може да се занимава във времето за почивка.

Аудиокниги

Слушането на аудиокниги може да бъде както релаксиращо, така и забавно. То е добра алтернатива на времето пред екрана за деца, които имат нужда да си легнат и да се отпуснат. Аудиокнигите могат да звучат и докато детето упражнява друга дейност. Слушането на история, прочетена на глас, е полезно и за развитието на грамотността.

Оцветяване

Книгите за оцветяване са особено привлекателни за деца на определена възраст. Оцветяването намалява стреса и спомага релаксацията. Също така е полезно и за развитието на фината моторика.) Рисуването върху обикновена хартия с пастели или цветни моливи също е алтернатива.

Кукли

Куклите могат да бъдат обличани и обгрижвани и са подходящи за ролеви игри. Всякакви фигурки, включително истински кукли, супергерои или животни, са подходящи за въображаема игра. Някои деца много обичат да се преструват на родители на своите бебета-кукли.

Конструктори

Игрите за конструиране ангажират творчески ума на малкото дете. Започнете с нещо лесно като Duplo Lego и периодично сменяйте играчките с други, като например Magna Tiles или обикновени дървени блокчета. Фините двигателни умения на децата се подобряват и скоро мъничето ще може да борави и строи и с по-малки части.

Пъзели

Пъзелите могат да занимават малките деца, стига да не са нито твърде трудни, нито прекалено лесни. Започнете с пъзели с големи части и преминете към по-сложни. Старайте се обаче да не превишавате нивото на фрустрация на детето. Изберете пъзели, които то може уверено да завърши само.

Преодоляване на трудности

Не се тревожете, ако малкото ви дете не премине лесно към самостоятелни игри. Нормално е да отнеме известно време, докато свикне. Използвайте визуален таймер, за да покажете кога времето за почивка приключва. Започнете с период от пет минути, като постепенно го увеличите до 45 минути или час.

Да ангажирате вниманието на детето си е половин победа. Добре е да имате играчки и дейности, които да предлагате само във времето за почивка като ги редувате според нуждите. Изберете играчки и дейности, които предизвикват високо ниво на интерес и с които детето може да се занимава самостоятелно, без да се фрустрира, посочват специалистите. Дайте само една до две играчки, за да не се възцари безпорядък в стаята и децата да могат да останат фокусирани, без да се претоварват.

В заключение

Времето за следобедна дрямка може вече да го няма, но детето ви все още се нуждае от ежедневна почивка, за да се отпусне (и вероятно вие също!). Може да ви коства време и търпение, за да въведете нова рутина, но си заслужава. Прекарването на малко време в уединение всеки ден, дава възможност умът на детето ви да отпочине и го предпазва от преумора. Както винаги, ако имате притеснения или въпроси относно съня на вашето дете, не се колебайте да се свържете с педиатъра или друг здравен специалист.

Източник:www.verywellfamily.com
Photo credit: Freepik
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Искра Петрова