Шест идеи как да накарате детето ви да се чувства специално

Шест идеи как да накарате детето ви да се чувства специално

Основната роля на родителството може да се представи като жонглиране и това най-ясно проличава, когато времето и вниманието ви трябва да се разпределят между децата. Постигането на този деликатен баланс включва задоволяване нуждите на всяко дете, като същевременно никой да не се чувства ощетен.

Усилието си заслужава. Да помогнете на детето си да се почувства обичано и специално, отделно от своите братя и сестри, би могло да формира неговата самоличност и да го настрои към здравословно себеусещане и самочувствие в бъдеще. От друга страна, децата които не чувстват тази специална близост с родителите си, могат да усетят последствията на един по-късен етап, споделя доц. д-р Лора Кауфман, лицензиран детски психолог в Менло Парк, Калифорния.

„Тези деца са по-малко склонни да спазват правилата в семейството и е възможно да се борят за вниманието на родителите си по не толкова позитивен начин, включвайки конфликти с другите деца в семейството или създаване на проблеми в училище.“

В крайна сметка, „нашата цел като родители е да предоставим безусловна любов и внимание с ясно определени граници и ограничения, които ще им позволят да понесат неизбежните пропуски от наша страна“, добавя д-р Кауфман. Балансът ще помогне на децата да осъзнаят, че ще има моменти, в които ще се радват на цялото ви внимание, но и такива, когато това няма да е така.
Трудно? Но, изпълнимо. Ето шест обикновени, но сигурни начини да накарате децата ви да се чувстват специални.

Гледайте детето в очите. Можем да сме убедени, че слушаме какво ни казва детето, докато се ровим из имейла си, но това може да го накара да се чувства на втори план. Затова, следващият път, когато иска да ви сподели нещо, оставете каквото правите в момента, погледнете го в очите и му отделете нужното внимание. Задайте въпрос или два, за да покажете, че наистина слушате. Ако все пак, не можете да прекъснете заниманието си, обяснете на детето, че е необходимо да изчака за момент и след това се обърнете към него.

Всеки ден прекарвайте известно време заедно. Не е нужно да отделяте твърде много време, дори и 10 минути на ден са достатъчни. Нека детето реши какво да правите, докато сте заедно и ако е възможно, изключете телефона си, а най-добре – оставете го в другата стая, за да не се изкушавате да проверявате социалните мрежи.

Задавайте въпроси, показващи загриженост. Не разчитайте на разговори от рода на „Как беше в училище?“, вместо това задавайте целенасочени въпроси, които показват, че наистина сте загрижени какво се случва в живота им, съветва д-р Кауфман. Например, попитайте ги за теста за правопис или какво се е случило в любимото им телевизионно шоу.

Създайте си ценни традиции. Не е необходимо да е нещо сложно, идеята е да прекарате качествено времето си заедно и да си създавате трайни спомени. Всяка неделя може заедно с детето си да правите палачинки за цялото семейство. Определете ден от месеца, в който ще „глезите“ детето си с любимото му лакомство и с време на детската площадка. Поканете го да ви придружи до салона за красота, а после му подарете лека разкрасителна процедура.Такива обикновени навици ще положат основите на специална връзка родител-дете.

Бъдете внимателни. Целувка по бузата, силна прегръдка преди лягане – показвайки своята привързаност, карат децата да се чувстват обичани. Не сте от семействата, които обичат прегръдките? Тогава измислете ваше уникално ръкостискане или забавен код от думи за всяко от децата.

Обичайте това, което те обичат. Със сигурност няма да сте толкова развълнувани от новата колекция кукли, колкото децата, но харесвайки това, което харесват и те, е чудесен начин да им покажете колко са важни те за вас. Слушайте с ентусиазъм, докато ви разясняват какво има във вътрешността на Лего замъка и се опитайте да им помогнете с новото им хоби. Д-р Кауфман казва, че споделянето на увлеченията на децата не само ги кара да се чувстват подкрепени, но също така те усещат, че са достатъчно важни, за да отделите от ценното си време за тях.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Татяна Христова
Източник: https://www.parents.com