Предизвикателствата на това да живееш с проблеми с паметта

Предизвикателствата на това да живееш с проблеми с паметта

Светът е труден за управление за човек с проблеми с паметта. Когато приятелите или семейството ви не разбират какво се случва, това може да породи трудности в отношенията ви с тях. Да забравите мач или рецитал на детето си? То ще се разстрои и ще сметне, че не ви е грижа достатъчно, че да отидете. Другият родител също може да се разстрои и да помисли, че се държите пренебрежително и егоистично. В такива ситуации не само вие, човекът със затруднено здравословно състояние, се чувствате виновни, че сте пропуснали нещо важно за детето си, но същевременно трябва да понасяте и разочарованието и обвиненията на семейството си. Да забравите рожден ден или годишнина? Да забравите нещо, което половинката ви е казала вчера? Ако той или тя реагира на това с гняв и раздразнение, вероятно отправяйки към вас и обвинения, самочувствието ви може рязко да се срине.

Представянето на работното място също може да пострада, когато някой се бори с проблеми с паметта.

Той може да допусне грешки, които да доведат до уволнение. Макар да не сте задължени да съобщавате на работодателя си, когато имате някаква поставена диагноза, малко откритост и честност, свързани със ситуацията, в която се намирате, биха били от голяма полза. Ако колегите ви знаят какво се случва с вас, те биха могли да ви окажат съдействие. Може би отделът “Човешки ресурси” също трябва да бъде уведомен за наличието на каквото и да е състояние, което може да навреди на представянето ви на работа. Ако там са наясно, че нещо се случва, възможно би било да ви прехвърлят на по-лека позиция, да се намали количеството на работата ви или работните ви часове. От работното ви място може да се съобразяват с вас до определена степен, стига да знаят какво не е наред, въпреки че не е основателно да очаквате от тях винаги да ви покриват или да извиняват грешките ви. Ако здравословните ви проблеми се проявяват периодично и влияят на паметта и представянето ви, в някои случаи бихте могли да вземете отпуск по семейни или медицински причини, за да си осигурите време, през което състоянието ви да се нормализира. Бъдете предварително подготвени за времето, когато (евентуално) няма да бъдете способни да работите повече и ще е необходимо да кандидатствате за документ за инвалидност.

Ако забравите час за медицински преглед или изследване, можете да бъдете вписани като “неявили се” или дори да ви таксуват за това, че не сте предупредили навреме. Можете да запазите час повторно, но ще минат дни или седмици преди да дойде ред за следващото ви посещение. Това е дълъг период от време, когато се сблъсквате със затруднения, които влияят на ежедневието ви и трябва да бъдат адресирани. Още по-лошо е положението със специалистите – често могат да минат седмици, преди да можете да ги посетите отново. Ако изпуснете прекалено много посещения, те могат да ви “уволнят” като пациент за несъобразност. Могат да ви обявят за несъобразен и по-други причини, като например, че забравяте да взимате лекарствата си, както е предписано. Може би случайно ги взимате твърде често, тъй като сте забравили, че вече сте ги взели по-рано. Може би забравяте да ги взимате изобщо, защото не може да си спомните дали вече сте го направили или не. Може би забравяте да подновявате свършилите лекарства навреме, което не ви позволява да ги пиете в продължение на няколко дни, докато не отидете до аптеката. Когато давате неясни отговори в аптеката, това включва червена лампичка в главата на фармацевтите, че нещо не е наред. Може да се окажете погрешно определени като несъобразни, търсещи внимание, желаещи наркотици и т.н. Изключително важно е да бъдете колкото се може по-отворени и честни с лекарите си за проблемите, които имате с паметта си. Искате да бъдат на ваша страна, а не да работят срещу вас, поради погрешно тълкуване на действията ви.

Намерете група за взаимопомощ!

Навън има други хора, които преминават през същото като вас или през нещо подобно. Групите ще ви помогнат да общувате с хора, които разбират с какво се борите. Може да не срещате приемане и подкрепа в лицето на близките си, но ще ги откриете от хора в сходни ситуации. Освен това, те може да ви споделят някои съвети и хитрини, които са им помогнали да се справят с техните симптоми.

Понякога проблемите с паметта може да са знак, че нещо друго се случва с тялото ви.

Загубата на памет не се случва самостоятелно, особено при по-младите хора. Деменция в напреднала възраст, може за се появи, разбира се, но в повечето случаи има и някаква друга причина и има вероятност трудностите с паметта са всъщност симтом на по-сериозен проблем. Съществуват много психични и физически здравословни проблеми, които могат да доведат до “мозъчна мъгла”, загуба на памет и спад в когнитивните способности, било то необратимо или периодично. Поставянето на официална диагноза и назначаването на необходимото лечение, могат значително да намалят симптомите на болестта ви, не само проблемите ви с паметта. За съжаление, при много хора минават години, без да им бъде поставена диагноза. Бъдете собствените си адвокати и не отстъпвайте, докато не стигнете до корена на това, което влошава здравословното ви състояние. Изберете някого, на когото имате доверие, за да ви помага да запомняте записаните си часове при лекаря, да записва симптомите ви и да ви придружава при медицинските ви прегледи. Това да забравите да споменете някои от симптомите си на лекаря, още повече го възпрепятства в това да ви постави правилната диагноза.

Бъдете подготвени по всяко време.

Носете медицинска предупредителна гривна или дръжте картон с важна медицинска информация в дамската си чанта или портфейла си. Съхранявайте списък с всичките си лекарства и бъдете сигурни, че е актуален. Ако страдате от периодична загуба на памет или периодични затруднения с говора, това трябва да бъде записано и да го държите на място, лесно достъпно за медицинския персонал. Когато не можете да им кажете какви алергии имате, какви лекарства пиете или каква диагноза ви е поставена, има опасност персоналът на спешна помощ да ви даде нещо, което да ви навреди. Затова е важно за него да може да погледне гривната ви или картона в портфейла ви, където е вписана нужната информация, в случай че не сте способни да я кажете. Имайте записани и контактите, които използвате в спешен случай и се уверете, че са актуални.

Планирайте предварително времето, в което ще се нуждаете от непрекъсната грижа, преди този момент да е настъпил.

Не оставяйте това решение на хората, които обичате. Прекалено много хора чакат, докато не стане прекалено късно, преди да направят каквито и да е планове. Изберете човек, на който се доверявате, и ги упълномощете за времето, когато ще бъде необходимо някой друг да взима решенията вместо вас. Кажете им, докато все още сте в добра кондиция, че желаете те да го правят от ваше име. Семейството ви може да не иска да говори за такива неща, затова вие може да се наложи да сте тези, които да повдигнат темата. Емоционалният им товар ще бъде по-лек, ако сте наоколо в подготовката, докато все още сте в състояние да го направите.

Източник: themighty.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Наталия Недкова
Photo credit: Freepik