Защо хората с ХАДВ са тревожни – ЧАСТ 2

Защо хората с ХАДВ са тревожни – ЧАСТ 2

Експертът по ХАДВ Уилям Додсън пише: „По-голямата част от възрастните с ХАДВ не са хиперактивни на пръв поглед. Те са хиперактивни вътрешно. Повечето хора с ХАДВ, който не са терапевтирани имат четири или пет неща, които се случват в съзнанието им наведнъж. „

Хора с недиагностицирана ХАДВ са склонни да компенсират затрудненията си с подобна на тревожност реакция, като препускащи мисли, затруднения в съня, нервност и прекомерно притеснение. Тази свръхкомпенсация може да изглежда така: Тръгвате към работа и си мислите: „Всъщност гаражната врата затвори ли се? Не помня дали я видях. Ако съм ритнал нещо, което задейства сензора и гаражната врата е отворена? Крадец ще види, че в гаража няма коли и че никой не е вкъщи. Той ще влезе и ще ме обере. И когато си тръгне, ще пусне котките. Никога няма да ги видя повече. Обичам ги и не мога да живея без тях. Трябва да се върна и да проверя. Но ще закъснея за работа. Какво ще кажа на шефа си? “

Хората с ХАДВ често забравят неща, които не са във фокуса им, така че тези тревожни мисли са опит да ги запазят, така че човекът да не забрави за тях. Задържането на много неща в ума ви създава много напрежение.. Всеки път, когато твърде много неща – мисли или емоции – се опитват да преминат през пресечната точка по едно и също време, вие сте склонен да се почувствате тревожно затрупани и затворени. Например, когато се опитвате да почистите затрупана стая, като много предмети изискват вашето внимание и никой от тях не изглежда по-важен от другия, вие не знаете какво да направите първо, така че не правите нищо.

ADHD и регулиране на емоциите, поддържане на мотивация и ефективност
Всички обичат да правят неща, които са важни и интересни и в които са добри. Не харесваме неща, които са скучни, разочароващи и маловажно. Проблемът е, че тези определения се променят.

Да речем, че училището е важно за вас. Прекарвате цялото си време в библиотеката учейки. Имате още един изпит, учили сте за него, така че трябва да се справите. Тестът и мотивацията да се справя добре са фокусът в момента. Точно преди да влезете в изпитната зала обаче се скарвате с най-добрия си приятел – и получавате 3 на изпита. Учихте и се опитахте, но кавгата беше по-силното послание по време на теста.

ХАДВ нарушения в настроението и ниско самочувствие
Освен че имат променливи настроения, хората с ХАДВ трудно останат щастливи или доволни. Ако продължавате да реагирате на ежедневните лоши преживявания и не осъзнавате, че тези неща са ежедневни стресови фактори ще бъде трудно да се чувствате щастлив. В мозъка на човек с ХАДВ отрицателните съобщения отрязват положителните съобщения. Ние не мислим: „Е, здрав съм!“ и това ни помага през стресови моменти. Някои хора с ХАДВ преминават от един отрицателен опит към друг и никога не са доволни от представянето си.

ХАДВ при всеки влияе по различен начин, но симптомите и поведението могат да бъдат обяснени чрез модела на пресичане. Можете да намерите начини да издигнете няколко знака за спиране, за да засилите положителните съобщения и да ги държите във фокуса си по-дълго и да подобрите цялостното си функциониране и усещане за себе си.