Детето хвърля храна – изпитани стратегии за преодоляване на поведението

Детето хвърля храна – изпитани стратегии за преодоляване на поведението

Пляс! Динята се размазва върху лицето на приятеля ни. В ресторант. Благодарение на уменията за хвърляне на храна на детето ми. Сега, пет години по-късно, като се сетя за това, се разсмивам. В онзи момент, обаче, бях побесняла и знаех, че се нуждаем от по-добри стратегии да спрем детето да хвърля храна.

Прохождащите деца обикновено хвърлят храна по една или няколко от следните причини:

  • Скука
  • Страх
  • Объркване
  • ОБИЧАТ да хвърлят
  • Внимание
  • Не са стабилно седнали на стола

Ето няколко предложения какво може да направите, за да се уверите, че времето, прекарано на масата, ще е великолепно и после няма да се налага да чистите храна от пода (или стените).

  • Прохождащите деца спират да хвърлят храна, когато имат къде да я поставят.
  • Вашият малчуган може би хвърля храна, защото мисли, че е гнусна и отвратителна. Ако детето е злоядо и не иска да яде, храната може да го стресира. За да му помогнете да се чувства спокойно на масата, покажете му къде може да остави храната, която не иска да яде.
  • Можете да му покажете поставката за чаша върху таблата на високото столче и да му кажете да оставя храната там. Опитайте също да подготвите купа или чаша, където да може да оставя храната. Можете също да кажете на детето, че ще вземете храната, която то не иска, ако я оставя на масата.
  • Научете детето си да казва или показва, че е „готово!”

Децата добре знаят кога са гладни и кога – сити. Може да мислите, че детето е изяло само две хапки от храната, но то да знае, че вече не е гладно и може да продължи с други занимания. Когато детето се нахрани, храната се запраща в стената.
Нормално е прохождащото Ви дете да изяде само няколко хапки от храната.

Ако се притеснявате относно количеството храна, която консумира детето Ви, може да използвате моя безплатен наръчник за злояди деца, който ще Ви помогне да разберете дали родителите, или детето трябва да определят от колко храна се нуждае детето.

Можете да научите прохождащото дете да Ви казва, когато се е нахранило. Може да използвате жестове, думи или нещо, което сами сте измислили. Ние научихме децата си да вдигат ръце и да казват „готово!”. А Вие бъдете готови да скочите да ги почистите и да ги свалите от столчето, когато ви дадат този знак.
Тази практика изгражда доверие между Вас и детето. Помага също да го подготвите да се научи да седи малко по-дълго на масата, ако желаете да започнете да се упражнявате.

Спрете детето да хвърля храна, като съкратите времето за ядене
Много деца хвърлят храна, защото им е скучно и искат да слязат от масата. Родителите често мислят, че децата трябва да се хранят 20-30 минути. Това е прекалено дълго време за много от активните деца.

Разумното време за хранене на едно дете е 1-2 минути на всяка годинка. Тази новина шокира много родители. За един зает малчуган, който не иска да прави нищо друго, освен да играе, е достатъчно да яде 1 минута и да се върне към игрите – които често включват хвърлянето на храна.

За да спрете детето си да хвърля храна, скъсете времето на масата до 1-2 минути за всяка годинка от възрастта му. Когато се нахрани, веднага го свалете от столчето. Това означава, че трябва да сте подготвили и нарязали храната му в таблата или чинията. Не трябва да го насилвате да се храни – защото то ще започне да хвърля храната, която не иска да яде повече.
Научете детето да седи на масата по-дълго, за да спре да хвърля храна

Искате ли да накарате детето си да седи на масата повече от 1-2 минути за всяко хранене, без да му доскучава и да хвърля храна? Страхотно! Ще Ви покажа как. Първо, купете таймер. Сложете детето във високото столче и засечете 1 минута. Когато алармата се активира, кажете „Готово! Слез!”. И можете да им позволите да станат от масата, ако искат.Повторете на следващия ден.

На третия ден направете същото, но настройте таймера за 2 минути. Когато иззвъни, позволете на детето да стане от масата.
Продължете постепенно да увеличавате времето на таймера, докато намерите оптималното време, за което вниманието на детето може да се задържи върху храненето. Това може да бъде само 5 минути за активните деца, които скоро са проходили или може да достигне до 12 минути. Така или иначе е нормално времето да е по-кратко.

Когато детето навърши две години и сте открили максималното време на концентрация, може да използвате пясъчен часовник и да му покажете, че когато пясъкът изтече, то може да стане от масата.
Направете режим на основните хранения и леките закуски между тях, за да спрете хвърлянето на храна.
Прохождащите деца често хвърлят храна, защото не са гладни, затова е важно да им помогнете да идват на масата огладнели. Ако детето Ви яде спорадично през деня или повече малки закуски, може да не иска да яде основното и да хвърля храна, защото му е скучно.

Създаването на режим на хранене и спазването му, ще помогне в овладяването на проблема с хвърлянето на храната навсякъде, защото детето ще огладнява в точното време.
Хвърлянето на топка преди хранене може да прекрати хвърлянето на храна.
Хвърлянето на храна е умение, което децата учат и е толкова забавно! Това умение е част от развитието на детето, което то иска да използва през цялото време, докато го учи. Второто ми дете обича да хвърля неща. От чаши, когато беше прохождащо дете, до хартиени самолети на предучилищна възраст и все още обича да хвърля. Вашата работа е да помогнете на детето да хвърля правилните неща в правилното време.

Добавете 5 минути хвърляне на неща в режима преди хранене. Това означава, че преди да измиете ръцете, отделяте 5 минути да хвърляте заедно плюшени играчки един към друг. Или излезте навън и си подавайте топка. Помогнете на детето предварително да задоволи желанието за хвърляне.
Включете детето в игри с храната, а не в хвърляне на храна
Ако успеете да накарате детето да стои по-дълго на масата, имате невероятната възможност да използвате играта с храна да го научите да яде по-голямо разнообразие от храни. Може би детето е изяло картофите, но не е докоснало нарязаните на кръгчета тиквички. В такъв случай, може да му помогнете като покажете как да направи кула от тях.
Когато започне да си играе, детето ще забрави за хвърлянето. Ефективно сте го разсеяли и сте повишили вероятността да заобича тиквичките.
Добър начин да прекратите хвърлянето на храна е да го игнорирате

Детето Ви се учи на причина и следствие. Ако почиствате храната, хвърлена от детето с песни и танци, наставлявате го или правите гримаси, това може да му се стори интригуващо и забавно.
Ето какво е способно да Ви накара да правите детето, само като хвърля храна!
По-работещо е да игнорирате случващото се. Очевидно ако Ви замеря със спагети по лицето, може да се избършете. Но не поглеждайте към детето и не му давайте никакво внимание. Също така, не му давайте повече от тази храна. Ако поиска още, кажете „Няма повече!”.

Същото се отнася и ако детето Ви опитва да хвърля чинии и чаши. Игнорирайте го. Ако това се случва често, сервирайте храната в таблата на столчето, а не в чиния. Може също да държите чашата му при Вас и да му давате да пийва, докато се храни.

Щом хвърлят чаша или чиния на пода, оставете я там.
Колкото по-малко важност придавате на това и го правите все по-безинтересно, по-малко интерес ще прояви детето да го направи отново.
Оставете домашните любимци в друга стая, ако детето Ви хвърля храна по тях.
Ако имате домашни любимци, Вашето дете може да обича да им дава храна. Всъщност детето може да намира хвърлянето на храна по любимците много приятно. Вместо това оставете домашния любимец в друга стая, преди да започнете да се храните. По този начин детето няма да се разсейва на масата.Давайте по няколко парчета от храната в таблата на детето, за да не ги хвърля.

Имате дете, което много, много, много обича да хвърля храна? Може да му давате по една хапка от всяка храна. След като я изяде, може да му дадете още една.
Позволете на детето да яде толкова хапки, колкото са му нужни, за да се засити.

Уверете се, че детето Ви седи стабилно на стола, за да спре да хвърля храна.
Последният съвет е свързан с това, че Вашето дете може да не се чувства напълно стабилно и защитено в стола си. Може да му е неудобно и поради това да не може да се концентрира. Един от лесните начини да предотвратите това е да му купите стол със стъпало за краката или да направите такова стъпало сами!

Освен това се уверете, че детето седи със свити колене и лакти под ъгъл от 90 градуса. Това ще му помогне да се храни по-добре. Уверете се, че и задната част на стола е добра опора за гърба му, за да не се налага да хаби енергия да стои изправено. Дори и да не вярвате, стойката при седене е от огромна важност за малчуганите!
Съставете план как да спрете детето си да хвърля храна.

Сега, след като прочетохте статията, успяхте ли да разберете защо детето Ви хвърля храна? Отделете минута да запишете защо го прави и какво бихте могли да предприемете, за да го предотвратите.

Източник: https://kidseatincolor.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Симона Николова