Детето ми има страх от раздяла и дори не ме пуска да отида до тоалетната без него

Детето ми има страх от раздяла и дори не ме пуска да отида до тоалетната без него

Ако не ви притеснява, че детето ви ще бъде в тоалетната с Вас, тогава то няма причина да не дойде. Освен това, да ви гледа как използвате тоалетната е един от начините вашето дете да започне да се учи как се използва гърнето. От друга страна, ако смятате, че личното ви пространство е нарушено, тогава трябва да заемете позиция. Детето ви може и трябва да се научи да функционира без вас, така че съветът ми е да го заключите отвън и да не се чувствате зле. Внимателно му обяснете, че тоалетната/банята е място, което предпочитате да посещавате сами, и че няма да бъдете на разположение само за няколко минути.

Тревожността при раздяла е напълно нормален етап от развитието, но не трябва да управлява живота ви и да пречи на детето ви да се научи да се справя със страховете си. Всъщност, „почивките за тоалетна/баня“ са идеални да научите детето как да оцелее без постоянното ви присъствие, като ви се предоставя възможност да го оставите на безопасно място като кошара или детска стая. Обучението на детето ви как да се справи с кратките раздели ще проправи път за по-дълги такива, които предстоят в предучилищна възраст, при събирания с други деца за игра и преспивания и тн.

За да направите нещата по-лесни, може да го накарате да започне със занимателна дейност като например да играе/меси пластилин или с проект за рисуване, преди да се отправите към тоалетната/банята. И може да говорите с него през вратата, поне в началото. Или, ако е в кошарата или в бебешко столче, поставете го така, че вратата на банята да е в неговото полезрение, за да може да ви види, когато излезете. Да, то може да крещи или да плаче — поне първите няколко пъти когато изчезнете зад затворената врата. Но щом види, че наистина се връщате след тези отсъствия, детето ще започне да го приема. И скоро тази фаза ще премине и то няма да има нужда от теб през цялото време.

Автор: Нанет Шортен, Psy.D., е детски психолог и клиничен асистент-професор в Университета на Калифорния, Сан Франциско, специализирана в педиатричната психология и поведенческата медицина.
Източник: https://www.babycenter.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Силвана Спасова