Истории за успеха – Упи Голдбърг, от “изоставаща” в училище до актриса с редица престижни награди

Истории за успеха – Упи Голдбърг, от “изоставаща” в училище до актриса с редица престижни награди

Тя е актриса, награждавана от Академията, комик, радио водещ и телевизионна личност. Тя е една от само десетимата души, спечелили Еми, Грами, Оскар и Награда Тони; и е първата жена, която е носител на престижната награда Марк Твен за американски хумор. В допълнение към успеха си на сцената и екрана, Упи е написала три книги, две от които са за деца, и е международен посланик на УНИЦЕФ. Виждайки я сега, говорейки за ХИВ/СПИН каузите на УНИЦЕФ, споделяйки бързото си, уникално и остро чувство за хумор в „The View“, е трудно да си представим, че тази успешна жена някога е страдала в училище, чувайки думи като „тъпа“ и „глупава“, насочени към нея.

Тогава не го е знаела, но е имало причина да се чувства така, сякаш не е научила нищо в класната стая. Упи има дислексия, но през ранните си години, тя нямала диагноза, а сама си определяла като необичайно бавна. „Човек не иска да се чувства като бавноразвиващ се през целия си живот“, казва тя на Лаура Рандолф от списание „Ebony“ в статия от 1991.

„Според документацията бях изоставаща и просто не можех да го приема.“

Но тя не е „изоставаща“, а изключително надарена и нейният актьорски талант и мечтата й да стане актриса, са нещата, които я спират да не се откаже през трудните години на употреба на наркотици и развод, както и да се научи да отглежда дете с практически никакви пари — всичко това преди да навърши 20.

Добрата новина за Упи е, че докато хората в училище са я наричали „тъпа“, майка й винаги й е казвала, че може да бъде всичко, което поиска.“Знаех, че не съм глупава и знаех, че не съм тъпа. Майка ми ми каза това.“, казва тя в интервю за Академията за постижения, в която е била приета през 1994 г. Упи вярва също, че е израснала в епоха, в която никой не се замислял да й каже, че не може да постигне мечтите си, така че тя е израснала с желанието си да стане актриса и го е постигнала.

Големият й пробив идва, когато Стивън Спилбърг я вижда в комедийно шоу и я избира за главна роля във филма „The Color Purple“, базиран на силната книга на Алис Уолкър. Тя печели първата си награда „Златен глобус“ и първата си номинация за Оскар за тази роля. Скоро следват и други успехи – награда Грами за най-добра комедия „Recording Whoopi Goldberg: Direct from Broadway“; Оскар за най-добра поддържаща актриса във филма „Ghost“ (и още един Златен глобус); награда “Тони” за продуцирането на най-добър мюзикъл, „Thoroughly Modern Millie“; и специална награда „Еми“ за участието й в седем предавания на „Comic Relief“.

Упи Голдбърг продължава да има успехи на сцената и екрана. Работата й в „Comic Relief“ е само началото на дейността ѝ с благотворителни каузи, особено в борбата срещу бедността и бездомността, както и ХИВ/СПИН. Тя също така развива и други аспекти на своя креативен и блестящ ум като автор на две детски книги, „Whoopi’s Big Book of Manners“ и „Alice“; и говори за актуални събития и политика с нейните съ-домакини/ко-водещи в „The View“, ток шоу на ABC, отличено с награда Еми.


Източник и снимка:https://dyslexia.yale.edu
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Силвана Спасова