Какво e пасивно-агресивно поведение?

Какво e пасивно-агресивно поведение?

Пасивно-агресивното поведение е характерно повече с индиректна агресия, отколкото с директно агресивно поведение. Такива хора редовно проявяват съпротива срещу молби или изисквания от семейството и други индивиди, често като отлагат, държат се враждебно или действат упорито.

Примери

Пасивно-агресивното поведение може да се прояви по редица различни начини. Например, човек може многократно да се оправдава, за да избягва определени хора, като начин да изрази своята неприязън или гняв към тях.

В случаите, когато пасивно-агресивните хора са ядосани, те многократно може да твърдят, че не са луди или че всичко е наред – дори и когато очевидно са бесни и не са добре. Отричайки чувствата си и отказвайки да бъдат емоционално открити, те прекратяват по-нататъшната комуникация и отказват да обсъждат проблема.

Умишленото отлагане е друга характеристика на пасивно-агресивното поведение. Когато се сблъскат със задачи, които не искат да изпълняват или срещи, в които не желаят да участват, пасивно-агресивните хора просто ще протакат и отлагат възможно най-дълго.

Ако бъдат помолени да изпълнят задача по време на работа, те ще я отлагат до последната секунда. Дори ще закъснеят с изпълнението, само и само да накажат човека, възложил задачата.

Причини

Пасивно-агресивното поведение може да има тежки последици за отношенията между хората в семейството, любовта и дори на работното място. И така, защо това, в много случаи, разрушително поведение се среща толкова често. Има няколко неща, които могат да бъдат фактор за по-широко разпространение на пасивната агресия:

Възпитание: Някои предполагат, че пасивно-агресивното поведение може да е резултат от възпитание в среда, в която директното изразяване на емоции не е било толерирано или не е било позволено.

Чувствайки, че не бива да изразяват истинските си чувства по-открито, такива хора намират начини за пасивно насочване на гнева или разочарованието си.

Ситуационни характеристики: Ситуацията също оказва влияние върху поведението. Например на работа и в семейството, проявите на агресия не са социално приемливи. В подобни ситуации, може да сте по-склонни да проявите пасивно-агресивно поведение, като реагирате скрито, когато някой ви ядоса.

Поемане на лесния път: Да сте напорист и емоционално отворен не винаги е лесно. Когато да отстоявате себе си е трудно или дори страшно, пасивната агресия може да изглежда като по-лесния начин да се справите с емоциите си, без да се налага да се изправяте срещу източника на гнева си.

Как да се справя

Какво можете да направите, когато приятел, колега или дори любимият човек редовно проявява пасивна агресия? Първата стъпка е да разпознаете признаците на такова поведение. Честото цупене, отлагане, оттегляне и отказ от общуване и комуникация с другите са все признаци на пасивна агресия.

Когато другият човек започне да действа по такъв начин, опитайте се да държите гнева си под контрол. Вместо това обяснете чувствата си по начин, който не е осъдителен, но ясно показва какво причинява неговото поведение. Ако е дете, което явно е разстроено, че трябва да върши домакинска работа, опитайте да предизвикате разговор с него, например с думите: „Изглежда ми се сърдиш, че те помолих да почистиш стаята си?“.

В действителност, хората така или иначе обикновено отричат гнева си. В такъв момент е добра идея да се отдръпнете и да им дадете време да преодолеят тези чувства.

Признайте си

Често е по-лесно да разпознаете пасивната агресия в другите, но какво, ако вие сте този, който проявява пасивна агресия? Опитайте се да направите крачка назад и погледнете собственото си поведение безпристрастно.

  • Често ли се сърдите, когато сте недоволни от някой друг?
  • Избягвате ли хора, които ви разстройват?
  • Спирате ли някога да говорите с хората, когато сте им ядосани?
  • Отлагате ли да правите нещата като начин да накажете другите?
  • Използвате ли понякога сарказъм, за да не участвате в смислени разговори?

Ако смятате, че пасивно-агресивното поведение вреди на вашите взаимоотношения, има стъпки, които можете да предприемете, за да промените отношението си към другите. Ето няколко начина да се справите с поведението си.

  • Подобрете самосъзнанието си. Пасивно-агресивните действия понякога произтичат от липсата на добро разбиране защо сте разстроени или какво чувствате. Започнете да обръщате внимание на случващото се, докато реагирате на различни хора и ситуации;
  • Дайте си време да направите промени. Разпознаването на собственото ви поведение е добра първа стъпка към промяната, но тя може да отнеме известно време;
  • Упражнявайте се да изразявате себе си. Да разбирате емоциите си и да се научите да изразявате чувствата си по подходящ начин е важна стъпка към прекратяване на пасивно-агресивното поведение. Конфликтът е неизбежна част от живота, но ако знаете как да отстоявате чувствата си ефективно, ще можете да взимате по-добри решения.

Пасивно-агресивното поведение може да бъде разрушително, но на всеки се случва да реагира така понякога. Разбирайки какво причинява подобно поведение и как да се справяме в такива моменти, ние можем не само да се научим да изразяваме чувствата си правилно, но и да сведем потенциалните щети в отношенията си с другите до минимум.

Източник: https://www.verywellmind.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Миленова
Редактор: Милена Божинова