14 ползи от рисуването за деца

14 ползи от рисуването за деца

Какво трябва да знаем за рисуването?

 • Рисуването е процес, в който всички деца естествено участват, от момента, в който за първи път открият, че могат да държат молив или пастел.
 • Като цяло напредъкът на детето показва силна връзка между рисуването и развитието му.
 • Децата придобиват умения за рисуване на различни възрасти, които показват много от същите групови черти, докато напредват през етапите на развитие на рисуване, от прохождане до предучилищна възраст.

Ето кратък преглед на рисуването за малки деца и деца в предучилищна възраст, последван от 14 предимства на рисуването за деца.

Ползи от рисуването за малки деца

Използването на инструменти за писане в ранна възраст предлага много повече от забавлението за откриване на нови неща и има много причини, поради които рисуването е важно в ранна детска възраст.

Следвайки нашия пример, малките деца понякога се изненадват, че пастелите, стиснати в сгънатите им юмручета, всъщност правят драсканици върху листовете хартия, поставени пред тях, и скоро откриват причината и следствието от усилията си да рисуват.

В крайна сметка, тези драсканици стават по-контролирани, тъй като децата се научават да образуват линии, примки и донякъде кръгове. Тези форми по-късно се развиват в умения за писане, което е едно от решаващите предимства на рисуването за малките деца.

Ползи от рисуването за деца в предучилищна възраст

Децата в предучилищна възраст се учат да рисуват различни фигури и дори да ги комбинират, за да формират образи на хора, фигури, подобни на букви, и други основни изображения.

Oпитът в рисуването е съществена предпоставка за това да се научим да пишем, така че ролята на рисуването в образованието не е преувеличена.

Различните му предимства включват следните умения:

 • Координация око-ръка
 • Самоувереност
 • Развитие на фина и груба мускулатура
 • Разрешаване на проблем
 • Наблюдение

14 ползи от рисуването в ранна детска възраст

Какви са ползите от рисуването в ранните години?

По-надолу са разгледани много от предимствата на рисуването и оцветяването за децато. Въпреки, че те се появяват в номериран списък, това не означава, че са подредени по важност.

Всички тези аспекти са взаимно свързани, тъй като децата придобиват жизненоважни умения чрез практика с инструменти като пастели, моливи, маркери и четки за рисуване.

1. Двигателни умения

Докато рисуват, децата укрепват малките мускули на ръцете и пръстите. Освен това те упражняват и големите мускули на ръцете и раменете. Тези двигателни умения са от съществено значение за по-късното научаване на писане.

2. Творчество

С различни инструменти за рисуване/оцветяване и лист хартия или други налични повърхности, децата в предучилищна възраст могат творчески да изследват процеса на изкуство, без да се притесняват за конкретен резултат на техните усилия.

Това им позволява свободно да изпробват различни стратегии, без да се притесняват за някакви предписани „правила“.
Има много разнообразни дейности за рисуване, които се фокусират върху процеса, а не върху продукта.

3. Когнитивно развитие

Какво ни казват детските рисунки?

В ранното детство мозъците на децата бързо образуват невронни връзки. Когато рисуват и оцветяват, те използват много от сетивата си, което помага за „свързването“ на мозъка със задълбоченото мислене, като разпознаване на образи, символика и умствено представяне.

Детските рисунки са “улики”, които ни показват нивото на интелектуално развитие.

4. Умения за планиране

След като преминат етапа на драскане, децата започват да планират какво възнамеряват да нарисуват на листа, къде трябва да бъде поставена всяка фигура или форма и как да оставят място за следващия обект, който очакват да нарисуват.

Планирането е свързано и с различни житейски умения, от които децата се нуждаят, докато се развиват и растат.

5. Координация око-ръка

Рисуването дава на децата възможност за практика за използване на очите за точно насочване на движенията на ръцете.

Тази координация око-ръка е от полза при спорт, писане на ръка, четене и други житейски умения, като закопчаване на копчета и връзване на обувки, например.

6. Визуално възприятие

Визуалното възприятие включва съпоставяне на подобни обекти, запомняне на визуални обекти, забелязване, че обектите са едно и също нещо, дори ако размерите или цветовете са различни, и намиране на скрити обекти в картини.

Рисуването позволява практика във всичките тези аспекти и помага на децата по-късно да пресъздават форми, да оформят почерк и при организиране на математически задачи.

7. Обхват на вниманието

Децата са склонни да обръщат по-голямо внимание и за по-дълги периоди от време, когато се интересуват от дадена дейност.

Да имат свободата да избират какво точно искат да нарисуват е от голям интерес за тях, особено ако творческата им зона е свободна от други разсейващи фактори, като телевизия или различни електронни устройства.

8. Здравословно емоционално освобождаване и изразяване

Актът на рисуване за децата може да е от полза и за техните емоции и настроение по няколко различни начина.

Те могат да нарисуват сценарий на проблем в живота си, като например спора на възрастните в живота им. Или може просто да изпълнят страницата с мрачен гръмотевичен облак.Това рисуване може да им помогне да изразят чувствата си и относно това, което се случва в живота им.

От друга страна, те могат да нарисуват вълшебно кралство, където всеки е с усмивка на лицето и слънцето грее ярко, което може да послужи като позитивен бягство.

9. Език

Как рисуването помага за развитието на езика на детето?

Чрез своите рисунки децата могат да направят връзки между думите и изображенията, като обикновено посочват и назовават обекти, които са нарисували.

Те често говорят с възрастни или връстници и за това, което планират да нарисуват, мислят за думи в ума си, докато рисуват, и след това говорят за изображенията, след като са ги завършили.

Също така е добра идея да попитате децата си за техни снимки и да наименувате предметите на тях, докато ви ги посочват.

10. Въображение

Без ограничения, децата имат достъп до своето изключително живо въображение, докато рисуват. Говорете с тях за техните рисунки и те често ще искат да ви разкажат „историята“ зад рисунката.

Разгръщането на въображението по този начин може да бъде от полза по-късно за творческото писане, науката, технологиите, инженерството и дори математиката.

11. Разрешаване на проблеми

Чрез рисуване, децата могат да се справят с емоционалните проблеми на ежедневието и също така да практикуват как да манипулират обектите на страницата.

Чувството за по-голям контрол върху емоционалните проблеми е важна полза на всички етапи от рисуването.

Докато растат, манипулирането на предмети върху хартия е предимство за децата и в математическото мислене и други видове решаване на проблеми.

12. Умения предшестващи писането

Използването на инструменти за рисуване предлага широка гама от преживявания за укрепване на уменията, които са важни, преди малките деца да се научат да пишат.

Те помагат за:

 • Силата на пръстите, дланите, ръцете и раменете
 • Доминиране на ръцете
 • Хващане на молив
 • Интерпретиране и осмисляне на изображения
 • Манипулиране на предмети
 • Координация око-ръка
 • Пресичане на въображаемата средна линия
 • Използване на двете ръце заедно (двустранна координация)

13. Предварителни математически умения

Рисуването може да предложи основа за математически умения чрез изграждане на концепции като пропорционалност и симетрия, заедно с развитие и на общите когнитивни умения.

Скицирането на човешки фигури, например, кара децата да се съсредоточат върху броя на чертите, които образуват тялото и как точно са организирани.

14. Памет

Когато рисуват, децата развиват и упражняват и паметта си по няколко различни начина. Скицирането на нещо ново, което наблюдават в стаята, например, може да им помогне да го запомнят, заедно с всеки разговор, който се е случил около обекта.

Те също достигат до спомените си, за да мислят за образи или събития, видяни или преживяни в миналото, които биха могли да представят чрез своето изкуство.

Както можете да видите, значението на рисуването в развитието на детето е огромно и широкообхватно. Чрез рисуването, децата могат да разказват истории, да утрепят емоционалното си здраве и да научат множество от умения, които ще им служат до края на живота!

Източник: empoweredparents.co
Photo credit: Freepik
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Кристина Митевска