Кога се усмихват бебетата?

Кога се усмихват бебетата?

Истинска усмивка ли е или просто физиономия?

Ето кога да очаквате бебето ви да покаже първата си усмивка.

От момента на раждането си, бебетата работят върху социалния си живот. Те учат за това, на кого могат да разчитат, как да водят разговор и как да взаимодействат с хората около тях.

Усмивките- един от основните социални инструменти, са склонни да се проявяват след първите няколко месеца на непрекъснато кърмене, откъсъчен сън и общо изтощение. С други думи, точно когато имате най -голяма нужда от тях.

„Първият път, когато се усмихнат, когато ги гледаш или говориш с тях, това е красив момент“,споделя педагогът по родителство Андреа Найр. След това е добре бебето да се следи как имитира звуците и движенията, които правите. Това са ранните му опити за комуникация. Към тях спада и махането на чорапите. Действието няма общо с топли или студени крака- става въпрос за игра и движение.

Според педиатъра Джанис Хърд, взискателното бебе е здраво бебе. Както казва: „Бебетата изискват много внимание. Те искат да бъдат държани и да разговаряте с тях. Искат да видят нещата.“

Липсата на социално взаимодействие, което може да включва зрителен контакт или посягане към вас, което продължава през първите шест месеца до една година, е сигнал, че детето има нужда от консултация с професионалист.

За какво да внимавате:

  • Усмихване- три до осем месеца. Вярно е. Ако мислите, че виждате усмивки преди шестседмична възраст най-вероятно това е мимика. Но след това попадате в “страната на истинска усмивка”.

Те ще се ви се усмихват, когато и вие им се усмихвате. Понякога усмивките ще се случват спонтанно. До осмия месец повечето бебета се усмихват и когато се гледат в огледалото, но не го правят защото се разпознават, а защото научават, че усмивката е социален акт.

Като част от непрекъснатото формиране на невронни пътища, които се случват в мозъка им, бебетата бързо разчитат социални сигнали от хората около тях и ги изпробват.

В едно проучване проведено от университета в Ню Хемпшир, бебетата на шест месеца са търсили реакциите, които родителите им са имали, когато са били свидетели на същите абсурдни или глупави събития. До 12-я си месец, те усвояват тази способност. Просто знаят, че странните шумове, абсурдните движения или глупавото лице, наистина са смешни и вече няма да проверяват реакцията на родителите си, преди да се смеят.

  • Копиране на движения на тялото- три месеца. Вие сте първият и най-влиятелен учител на вашето бебе. Винаги ви наблюдава и макар да не го забелязвате, то се опитва да копира движенията на тялото ви.

До 12-тия месец, бебетата копират поведението на другите, докато играят. Те не само имитират вашите движения, но и по-обикновените действия, като например приготвянето на кафе.

Какво могат да направят родителите?
Искате ли да гарантирате, че детето ви ще се научи как да възприема социалните сигнали? Вземете го. То ще очаква от вас да му отговорите, когато е гладно, уморено или има нужда от прегръдка.

Взаимодействайте си с бебето, доколкото можете, дори по време на нещо толкова рутинно като смяна на памперса. Кажете му- „Нека преброя пръстите на краката ти.“ След това реагирайте на израженията на лицето му, съветва доктор Хърд.

Според „Си Пи Ес“, реакцията „топло и предсказуемо“, когато бебето ви протегне ръка, ще му помогне да се чувства не само в безопасност, но и да бъде чуто. Може да бъде забавно и дори глуповато подсвирване може да бъде предшественик на разговор, казва Найр. Обяснението е, че „те го научават, аз го правя и ти го правиш“, казва още тя.

Четенето и пеенето също са ключови по начин, който надминава езика. Когато пеете песен, която вашето дете знае, направете пауза и го гледайте, за да се развълнува от продължението. „Те просто искат да направиш следващата стъпка. Всички тези малки жестове са важни части от социалния език “,казва още Найр.

Първата година е пълна с първи неща!

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Маринова
Редактирал: Деяна Борисова
Източник: https://www.todaysparent.com