Примитивни Рефлекси: Ако детето ви все още носи памперс или се изпуска по малка нужда през нощта след 5-годишна възраст

Примитивни Рефлекси: Ако детето ви все още носи памперс или се изпуска по малка нужда през нощта след 5-годишна възраст

Тази статия съдържа полезна информация, ако вашето дете се изпуска по малка нужда след 5-годишна възраст. Като родители, всички сме много добре запознати с процеса на отучване от памперсите и колко изтощителен може да бъде. Много обезсърчаващи опити на носене на бельо вместо памперси, чести прибягвания до тоалетната и злополуки, които се случват в най-неподходящите моменти, а да не забравяме най-лошата част от този процес – нощното напикаване. Въпреки че тази част от израстването може да се превърне в предизвикателство, за повечето деца нощното напикаване и използването на гърне са обикновено под контрол между 3-5-годишна възраст. За съжаление, това не е така за всички деца. Въпреки че отучването от памперсите е труден процес, все повече и повече деца продължават да се напикават през нощта, а и дори през деня, независимо от усилията на родителите им да ги приучат в използването на тоалетна/гърне. Децата често се срамуват или въобще не искат да нощуват на друго място, или да останат при баба, защото се страхуват че ще се напишкат. Понякога, този проблем продължава дори и когато детето стане тийнейджър. Ако вашето дете се бори с този проблем, аз съм сигурна, че вече сте направили проучвания и сте изпробвали много и различни стратегии.

Интернет е пълен със статии и предложения – като да не се поглъщат течности през нощта, децата да ходят до тоалетна преди лягане, да се използва система за награждаване или да се поставят цели и дори да се използва аларма. Ако някои от тези стратегии са успешни, за което много се надявам, супер! Нямате за какво да се притеснявате! Обаче, ако никои от тези стратегии не са заработили, независимо от вашите опити и вие продължавате да търсите отговори, причината може да е другаде. Примитивните рефлекси контролират движенията на бебето през първата година и са от много голямо значение за развитието на мозъка, за моторните и сензорните умения. Тези рефлекси се развиват още, докато бебето е в майчината утроба. След като бебето се роди и започне да расте, тези рефлекси би трябвало да “изчезнат”, когато детето укрепва вратните и гръбни мускули, започва да пълзи, върви, бяга, и достига пълно развитие. Обаче, ако детето ви е преживяло травматично раждане или е пропуснало ключови етапи в развитието си, може да откриете, че тези рефлекси, които е трябвало да изчезнат са все още налични. Ако тези примитивни рефлекси са все още налични, вие може да откриете симптоми на свръх активност, не добър мусколен тонус, визуални проблеми, лошо представяне в училище, и други примери на забавено развитие. Един от тези симптоми е нощното напикаване.

Рефлекс на Галант
Сега като вече знаем, че нощното напикаване може да се припише на примитивен рефлекс, който не е изчезнал след като детето е пораснало, но кой точно е този рефлекс? Нощното напикаване е знак, че детето ви все има рефлекс на Галант. Без да влизаме в много подробности за този рефлекс, той спъва контролирането на пикочния мехур и червата. Рефлексът може да бъде задействан с лек натиск на долната част на гърба, която причинява неудържимо движение на гръбначния стълб и може да причини нощно напикаване дълго след като вашето дете е отучено от памперсите. Ако детето ви все още има този рефлекс, това е причината за нощното напикаване. Сега остава да намерим подходящата помощ, за да може детето да интегрира този рефлекс и да започне да се контролира. Някои от тези препоръки за нощно напикаване няма да помогнат, ако детето ви все още се бори с някои от тези примитивни рефлекси, и най-вероятно ще забележите и изоставане в академичното развитие на детето.

Как да тествате детето за рефлекс на Галант
Ако сте почти сигурни, че детето изостава в развитието си, има няколко лесни теста, които може да направите, за да откриете наличието на рефлекса . Моля имайте предвид, че детето може да има и други примитивни рефлекси, за които може да тествате, ако забележите други проблеми в развитието, но тук говорим само за рефлекс на Галант.

spinal galant test 1 blogПърво: Нека детето да застане на ръце и крака, ръцете и гърбът трябва да са изправени. Гърбът трябва да е в хоризонтално положение.


Второ:
Вземете маркер или молив и старателно го прекарайте от лявата страна на гръбначния стълб (от върха на врата до долната част на гърба). Повторете същото движение от дясната страна на гръбначния стълб.spinal galant test 2 blog

Трето: Внимателно наблюдавайте реакцията на детето. Има ли болка? Има ли гъдел? Забелязахте ли детето да свежда долната част на гърба като прокарате молива по гръбначния стълб? Ескалират ли се тези реакции, като достигате по-близо до долната част на гръбначния стълб? Ако детето демонстрира дискомфорт, гъдел, или свежда долната част на гърба, това е знак за рефлекс на Галант.

Четвърто: Ако детето демонстрира някои от тези реакции, го попитайте “По скалата от 1 до 10, колко те заболя?” Тези въпроси ще ви помогнат да разберете колко тежки са симптомите и от каква помощ ще се нуждаете, за да коригирате този примитивен рефлекс. Как да предотвратим нощното напикаване?

Ако сте тествали детето за рефлекс на Галант и сте сигурни за наличието му, ще продължавате да сте свидетели на нощно напикаване. Детето ви се нуждае от допълнителна помощ, за да може да интегрира рефлекса, който е трябвало да изчезне още по време на бебешкото развитие.

Източник и снимки: https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Николина Колев