Тийнейджърите, които употребяват често канабис, са по-склонни да имат преждевременно родени бебета

Тийнейджърите, които употребяват често канабис, са по-склонни да имат преждевременно родени бебета

Тийнейджърите, които употребяват често канабис, са изложени на по-голям риск от преждевременни раждания, когато, в рамките на 20 години по-късно, станат родители, сочи ново проучване.

Изследването, проведено отИнститута за изследване на детското здраве Мърдок* и Университета в Бристол, установява, че ежедневната употреба на канабис на възраст 15-17 години е свързана с повишен риск от преждевременно раждане или с поява на новородено с ниско тегло, като резултатите имат потенциални последици за легализиране на употребата на канабис в Австралия.

Констатациите, публикувани в Scientific Reports, показват, че едно на всеки четири бебета, родени от родители (на възраст 29 години и повече), употребявали канабис всеки ден, когато са били на възраст между 15-17 години, са били недоносени или са имали ниско тегло при раждането, в сравнение с едно на всеки 20 бебета, родени от родители без или с ниска честота на употреба на канабис в юношеска възраст. Има малко доказателства за връзката между преждевременното раждане и ниското тегло при раждане и употребата на канабис на други възрасти при по-ниски нива на честота на употреба на канабис или тютюн.

В проучването се анализират данни от 665 участници,като се проследява честотата на употребата на тютюн и канабис, когато младежите са били на възраст между 14 и 29 годинии преди да забременеят. Данните са взети от две изследвания – Victorian Adolescent Health Cohort Study (VAHCS) и Victorian Intergenerational Health Cohort Study (VIHCS).

Институтът за изследване на детското здраве Мърдок (MCRI) и д-р Елизабет Спри от Университета Дикен споменават няколко проучвания, в които се разглежда употреба на вещества преди забременяване, въпреки че употребата на цигари и канабис най-често започва в юношеска възраст, засилвайки се в ранния период на зрелостта.

„Честотата на употреба на канабис в юношеска възраст е по-често срещана при мъжете – група, която до голяма степен е пренебрегвана в съобщенията за общественото здраве във връзка с употребата на вещества и резултатите от раждането, където фокусът е бил предимно върху употребата на тютюн и алкохол при бременни жени“,

каза тя.

Д-р Линдзи Хайнс, научен сътрудник в Университета в Бристол в програмата за обществено здраве (PHS), казва: „Канабисът е най-често използваният забранен наркотик сред тийнейджърите. Вече има доказателства, че честата употреба на канабис в юношеска възраст увеличава рисковете за лошо психично здраве, но нашите резултати показват, че може да има допълнителни последствия, които хората може да не очакват.“

„Тъй като разпоредбите относно легалната употреба се либерализират, има вероятност употребата от подрастващи да се увеличи в някои страни. Тези констатации предоставят допълнителна мотивация за гарантиране, че промените в политиката не водят до увеличаване на употреба от подрастващите.

Трябва също така да разберем по-добре контекста и живота на подрастващите, които употребяват ежедневно канабис, за да разберем преживяванията и предизвикателствата, които биха могли да доведат до честата употреба на канабис и да повлияят по-късно на здравето“.

Въпреки подобренията в предродилните грижи, процентът на раждания на бебета с ниско тегло и преждевременно родени остава висок във всички страни, засягайки над едно на всеки 10 раждания в световен мащаб.

Недоносеността е водеща причина за смъртта при новородените бебета и тези, които оцеляват имат по-голям риск от увреждания на неврологично ниво в по-късна детска възраст, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания с напредване на живота и се сблъскват с по-големи социално-икономически неблагоприятни условия.

Професор Джордж Патън от Института за изследване на детското здраве Мърдок (MSRI) казва, че колкото повече се изследва употребата на канабис при тийнейджърите, толкова по-проблематично изглежда.

„Предвид нарастващите политически и икономически причини за легализиране на употребата на канабис в Австралия, има належаща нужда от по-мащабни и по-добри изследвания за разбиране на вредите, произтичащи от тежката употреба при подрастващите“, казва той.

„Тъй като австралийските щати и други юрисдикции по света предприемат стъпки към декриминализация и в крайна сметка легализация на употребата на канабис за възрастни, е необходимо да се гарантира, че законодателните промени не водят до по-голяма употреба на канабис при тийнейджърите.“

Изследователите от Университета в Мелбърн и Кралската женска болница също допринасят за направените констатации.

*Институт за изследване на детското здраве Мърдок (MCRI) е най-големият изследователски институт за детско здраве в Австралия, ангажиран с открития и разработване на лечения за подобряване на здравето на децата и юношите в Австралия и по света.Те са пионери в новите лечения, изпробват по-добри ваксини и подобряват начините за диагностициране и подпомагане на болни бебета, деца и юноши. Това е единственият изследователски институт в Австралия, който предлага генетични тестове, за да намери отговори за семейства на деца с недиагностицирани по-рано състояния.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Светлана Дичева
Източник:https://www.mcri.edu.au
Редакция: Адриана Гоцова