Проблеми със съня в ранна детска възраст може да сигнализират за психични нарушения през юношеството

Проблеми със съня в ранна детска възраст може да сигнализират за психични нарушения през юношеството

Специфичните проблеми със съня при бебета и малки деца може да бъдат свързани с психиични нарушения през юношеството им, установи ново проучване.
Екип от Факултета по Психология към Университета в Бирмингам проучи информацията от въпросниците от “Децата на 90-те”, задълбочено проучване, проведено в Обединеното Кралство, започнало преди близо три десетилетия, включващо повече от 14 000 майки и техните бебета.

Те установили, че рутинното будене през нощта при малки деца и липсата на режим по отношение на съня, се асоциира с психотични преживявания на тези деца през юношеството им. Също така, бива установено, че деца, които спят за по-кратки периоди през нощта и си лягат по-късно вечер, са по-предразположени към гранично личностно разстройство (BPD) през тийнейджърските си години.
Ръководителят на изследването, д-р Изабел Моралез-Муньоз, обяснява:

„Знаем от предишни изследвания, че персистиращи кошмари при децата се асоциират и с психози, и с гранично личностно разстройство. Но кошмарите не разкриват цялата картина – установихме, че всъщност, поведенчески проблеми със съня в детството може да са сигнал за такива проблеми през юношеството.“

Изследователите проучили информацията от въпросниците на повече от 7 000 участници, които посочват психотични симптоми през юношеството, и повече от 6 000, съобщаващи за симптоми на гранично личностно разстройство през същия период от развитието. Анализираните данни са от изследването “Децата на 90-те” (известно още като ALSPAC), организирано от Университета в Бристол.
Навиците по отношение на съня на участниците са съобщавани от родителите им, когато децата били на 6, 18 и 30 месеца и оценени отново на 3.5, 4.8 и 5.8 години.

Резултатите, публикувани в JAMA Psychiatry, показват определена връзка между 18 месечни бебета, които са имали склонност да се будят често през нощта и не са имали добри навици за сън от 6-месечна възраст, с психотични преживявания през младежките им години. Това подкрепя съществуващите доказателства, че безсънието допринася за психозите, но предполага, че тези проблеми съществуват години преди да се проявят самите психотични преживявания.

Екипът също установил, че деца, които спят по-малко през нощта и си лягат късно на възраст от три и половина години, се свързват със симптоми на гранично личностно разстройство. Тези резултати предполагат специфичен път на развитие на BPD, който се разграничава от този, свързан с развитието на психозите.
Накрая, изследователите проучват дали връзката между съня в ранна детска възраст и психичните смущения през тийнейджърските год

ини може да са предшествани от симптоми на депресия при деца на 10 години. Установили, че депресията свързва проблемите със съня в ранна детска възраст и отключването на психози в юношеските години, но това не се наблюдава при BPD, което предполага съществуването на директна връзка между проблемите със съня и BPD-симптомите.

Проф. Стивън Маруаха, водещ автор на това изследване, добавя: „Знаем, че юношеството е ключов момент за изследване отключването на много психични нарушения, включително психози или BPD. Това е свързано с определени промени, настъпващи в мозъка и хормоните в този период. Изключително важно е да идентифицираме рисковите фактори, които могат да повишат податливостта на юношите към развитие на такива нарушения, да определим тези, които са с висок риск и да осигурим ефективна намеса. Това проучване ни помага да разберем този процес и кои може да бъдат потърпевшите.“.

„Възможно е сънят да е един от най-важните предопределящи фактори – и също е такъв, който може да бъде повлиян чрез ефективна ранна намеса, ето защо е важно да разбираме тези връзки.“

За “Децата на 90-те”
Проведен в Университета в Бристол, “Децата на 90-те”, е дългосрочен здравен изследователски проект, който включва повече от 14 000 бременни жени през 1991 и 1992. Той проследява задълбочено здравето и развитието на родителите, техните деца, а сега и на техните внуци. Финансира се от Съвета за медицински проучвания, Wellcome Trust и Университета в Бристол.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Силвия Джалева
Източник:https://www.sciencedaily.com